9 лютого в церковному календарі – день перенесення мощів Іоанна Златоуста. Богослов, архієпископ Константинопольський, один із трьох Вселенських святителів та вчитель. Народився 347 року в Антіохії в сім’ї чиновника. Його батько Секундус помер майже відразу після народження сина, а тому його вихованням займалася матір, Анфуса. Вона вирішила більше не виходити заміж (хоч їй тоді було близько 20 років. 367 року святитель Мелетій Антіохський похрестив Іоанна. А через три роки він зробився читцем. 397 року, коли архієпископ Константинопольський Нектарій помирає, Іоанна викликають в Антіохію, щоб він став патріархом. Перше, що він зробив на новій посаді, це вдосконалив священство. Згодом виявився втягнутий в конфлікт із імператорським двором. Імператриця Євдоксія, яка була дружиною імператора Аркадія, зажадала забрати все майно у опального вельможі, та Іоанн встав на сторону останнього. Через це імператриця затаїла на архієпископа гнів. 406 року Іоанн сильно захворів і був прикутий до ліжка. В той же час його переводять зі столиці до глухого міста Піфіунта. Три місяці виснажений хворобою Златоуст добирався під дощем та палючим сонцем. Недалеко від міста Комани сили покинули його, він промовив “Слава Богу за все!” і помер. Сталося це 407 року.

А ще 9 лютого в Україні та світі святкують професійне свято Міжнародний день стоматолога. Цікавий факт: найдавніші артефакти, які можна занести до професії стоматолога, датують близько 7000 роком до нашої ери. На території сучасного Пакистану було знайдено людські залишки і зуби, які просверлили за допомогою кремнієвого сверла. Можливо, саме так наші предки боролися з карієсом. А ще багато фактів щодо стародавньої стоматології залишила після себе цивілізація Давнього Єгипту. В гробницях фараонів знайшли кілька зубів, які поєднувалися за допомогою золотого дроту. Вчені припускають, що він міг бути свого роду протезом. Навіть тоді існувала практика видалення хворих зубів. А в Давній Греції цим займався Гіппократ.

Щороку 9 лютого святкують Міжнародний день піци. Поціновувачі італійської страви готують цього дня улюблені її варіанти. А класична Маргарита вперше була створена 200 років тому італійцем Раффаеле Еспозіто.

9 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1263 рік – при Дауґавґриві (сучасна Латвія), литовське військо під командуванням князя Тренети розбиває лівонських хрестоносців; 1649 • У Лондоні біля палацу Вайтхолл в Лондоні обезголовлено короля 48-річного Карла І Стюарта, визнаного спеціальним судом, створеним парламентом, винним у зраді «громад Англії». Проголошена згодом республіка проіснувала 11 років, доки у хаосі безвладдя і міжусобиць колишніх соратників не була відновлена монархія і на трон зійшов син страченого короля Карл II.

1667 рік – у селі Андрусові поблизу Смоленська укладають перемир'я між Річчю Посполитою і Московським царством. Відповідно до умов Андрусівського миру, Україна була поділена навпіл, кордон пройшов по Дніпру. Росії було повернуто Смоленське і Чернігівське воєводства, визнано возз'єднання з нею Лівобережної України, передано на два роки Київ (в умові було кілька застережень, які давали змогу залишити Київ за Росією назавжди). Запорізька Січ оголошувалася під спільним керівництвом, Правобережна Україна і Білорусь - за Річчю Посполитою. Перемир'я уклали на 13 з половиною років

1722 рік – у Петербурзі видають царський указ про висилку 10 тисяч козаків на будівництво Ладозького каналу і 10 тисяч козаків на будівництво Донського каналу;

1801 • Люнвельським миром закінчилась війна між Францією і Австрією після розгрому австрійських військ армією Наполеона Бонапарта.

1849 рік – на території Папської держави революціонери проголошують Італійську Республіку; Її натхненниками були Джузеппе Гарібальді і Джузеппе Мадзіні. Римські установчі збори оголосили про позбавлення світської влади Папи Пія ІХ й націоналізацію всієї церковної власності. Окрім того, в новій Республіці установлювалася повна свобода релігій (Папа залишався главою Римо-католицької церкви). Конституція Римської Республіки була першою у світі, яка забороняла смертну кару. Римська Республіка проіснувала тільки чотири місяці - у липні її повалили французькі війська

1863 рік – американець Елансон Крейґ отримує патент на вогнегасник;

1893 рік – відбувається прем'єра опери Дж. Верді "Фальстаф" у Мілані;

9 лютого 1893 року в паризькому кабаре "Мулен Руж" народився стриптиз. Весь одяг під час танцю перед публікою скинула з себе танцівниця Мона. За непристойну поведінку дівчину заарештували й оштрафували на 100 франків, що викликало протест і заворушення в столиці Франції. Відтоді цю дату прийнято вважати Днем народження стриптизу. Хоча, прабатьком стриптизу можна вважати танець "канкан", що з'явився у Франції на півстоліття раніше. У наш час стриптиз став явищем, цілком прийнятним суспільством. Понад те, еротичні танці стали невід'ємною частиною масової культури. Стриптизерки вважаються такими ж звичайними працівницями, як, наприклад, медсестра або продавець. Вони платять податки, ростять дітей. Для багатьох дівчат виступ - лише старт у кар'єрі, ніяк незв'язаної з демонстрацією тіла.

Ще 9 лютого - День народження волейболу. У 1895 року в місті Холіоке американського штату Массачусетс у спортзалі Асоціації молодих християн Керівник YMCA (молодіжної християнської організації) з фізпідготовки Вільям Морган провів перший у світі матч нової гри в м'яч. Морган вирішив змішати елементи баскетболу, бейсболу та гандболу. Він запозичив сітку з тенісу і встановив її на висоті приблизно 196 см від підлоги, так, щоб вона була вище від голови людини середнього на ті часи зросту.

Суть гри полягала в тому, щоб перекидати м'яч над сіткою. Кількість учасників перший час була не обмежена. Саму ж гру охрестили "mintonette".

1897 рік – в Російській імперії розпочинається перший загальний перепис населення (126,4 млн осіб, з яких 22,6 млн українців); 1900 • Американець Дуайт Девіс виступив з ініціативою проведення міжнародних командних змагань з тенісу. Його виклик прийняла команда британських тенісистів, з якою у серпні збірна студентів Гарварда провела перший міжнародний турнір, що згодом став традиційним і сьогодні носить ім'я його ініціатора — Кубок Девіса.

1904 рік – у Жовтому морі, поблизу порту Чемульпо, на початку російсько-японської війни відбувається битва крейсера "Варяг" і канонерки "Кореєць" з японською ескадрою. Залишившись беззахисними перед японцями й не отримавши допомоги від суден нейтральних держав, що також перебували на рейді Чемульпо, капітан Всеволод Руднєв прийняв рішення підірвати «Корейця» і затопити крейсер.

1909 рік – у США ухвалюють перший закон про заборону наркотиків; 1918 • Німеччина, Туреччина, Болгарія і Австро-Угорщина підписали в Брест-Литовську сепартний мир з Українською Народною Республікою, за умовами якого держави австро-німецького блоку визнавали незалежність УНР, що врятувало її від повного поглинання більшовицькою Росією і звільнення більшої частини України, яку натомість окупували автро-німецькі війська. Брестський договір став одним з етапів Брест-Литовського договору від 3 березня, загальним підсумком якого був вихід Росії з Першої світової війни. Головою делегації УНР на переговорах був Всеволод Голубович, згодом в. о. голови став Олександр Севрюк. Після наполягання українців на самостійному статусі делегації нарком закордонних справ Радянської Росії Лев Троцький мусив заявити, що російська сторона визнає право націй на самовизначення і не вбачає перешкод для участі делегації УНР у переговорах як самостійної. Договір від 9 лютого 1918 р. на певний врятував Україну від поглинення Радянською Росією. Але неспроможність Центральної Ради виконувати в повному обсязі господарські статті угоди призвели до наростання суперечностей між ЦР та австро-німецьким командуванням в Україні, відтак - до падіння демократичної УНР і появи гетьманського уряду Павла Скоропадського

1923 рік – повстання отаманів Холодного Яру у Лук'янівській в'язниці у Києві. О 8:30 в камері № 1 Лук'янівської в'язниці м. Києва, де утримувалися засуджені до розстрілу холодноярці, під час роздачі вранішнього окропу арештанти заволоділи револьвером охоронця і, проникнувши з камери до коридору, а звідти до канцелярії тюрми, захопили 14 рушниць і набої до них. В цей час інші заарештовані теж вибігли в коридор, а звідти в канцелярію, де відкрили стрілянину з верхнього і нижнього поверху. Директор тюрми Ріхтер прибув на місце подій і віддав наказ розстрілювати заарештованих при першій же спробі до втечі. У бою, який тривав чотири години, загинуло 38 повстанців. Серед них були отамани Холодного Яру і Чорного лісу, старшини армії УНР, козаки-холодноярці, сотники корпусу Січових стрільців, які були з Галичини. Наразі невідомо де поховані повстанці.

1929 рік – у Москві розпочинається перший тиждень української літератури;

1931 — російський співак Ф. Шаляпін відсудив 10 тисяч франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР

1934 — сформований воєнно-політичний союз Балканська Антанта

1942 рік – у Києві німці заарештовують Олену Телігу та інших представників української інтелігенції;

1943 рік – Вінстон Черчилль повідомив Йосипа Сталіна про підготовку відкриття другого фронту в Європі в серпні-вересні 1943 року;

1945 - у Східній Пруссії арештований і засуджений до восьми років таборів командир артилерійської батареї капітан Олександр Солженіцин, у майбутньому - визначний російський письменник. Причиною став лист другові, в якому була критика Сталіна

9 лютого 1948 року в Токіо був заснований Всесвітній центр айкідо - потужної зброї самозахисту. Творець системи Уесібой Моріхеєм зібрав у нього найкраще з традиційного бойового мистецтва. Використовується айкідо під час підготовки спецпідрозділів і поліції. У 1975 році була заснована Міжнародна федерація айкідо. Ініціаторами її створення були європейські організації. У 1984 році Міжнародна федерація фйкідо вступила до Світової асоціації міжнародних спортивних федерацій.

  1. Початок «полювання на відьом» у США. Під час виступу 9 лютого в місті Вілінг, Західна Вірджинія, сенатор-республіканець від штату Вісконсін Джозеф Маккарті заявив, що має список 205 комуністів, які працюють у Державному департаменті США. Цей виступ започаткував національну кампанію пошуку та виявлення «агентів впливу» на всіх щаблях американського істеблішменту, яка була підтримана суспільною думкою. З приходом до влади президента-республіканця Двайта Ейзенхауера «полювання на відьом» лише посилилось і 1953 рік став «золотим роком» маккартизму — тепер до боротьби із комуністичною загрозою були залучені комітети Палати представників та Сенату, численні антикомунічтичні комітети у федеральних, державних і місцевих органах влади, а також приватні розшукові агентства.

1951 рік – кінозірка Ґрета Ґарбо отримує американське громадянство;

1955 - міністром оборони СРСР призначений маршал Георгій Жуков. Він перебуватиме на цій посаді до жовтня 1957 р. і встигне придушити повстання в Угорщині

1960 - відкрито перші вісім зірок на Алеї Слави, яку облаштували в Голлівуді. Почесних відзнак удостоїлися акторки Джоан Вудворд, Олів Борден, Луїза Фазенда, актори Рональд Колман, Престон Фостер, Барт Ланкастер, Едвард Седжвік та Ернест Торренс

1969 рік – здійснєю свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнг-74;

1964 рік – гурт "The Beatles" вперше з'являється в прямому ефірі американського телебачення на "Шоу Еда Саллівана, яке переглянуло майже 74 млн телеглядачів;

1972 - на пасажирських авіалініях СРСР з'явився літак Ту-154, що здійснив у цей день політ за маршрутом "Москва - Мінеральні Води"

1993 рік – Пол Маккартні випускає сольний альбом "Off the Ground".

1998 - замах у Тбілісі на президента Грузії Едуарда Шеварднадзе. Президентський кортеж був обстріляний зі стрілецької зброї і гранатометів. Загинули два співробітники охорони, кілька людей поранені, президент отримав синці. Згодом відповідальність за підготовку замаху взяв на себе чеченський бойовик Салман Радуєв 2013 • На чемпіонаті світу з біатлону українка Олена Підгрушна здобула золоту медаль, Віта Семеренко — бронзу.

2015 — у Логвиновому російські військові розстріляли полонених із 30-тої бригади О. Бердеса, В. Демчука, П. Плацинського.

2018 — поблизу сирійського міста Хішам силами коаліції на чолі з США розгромлено колону російських найманців. Багато вбитих і поранених.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА