Вся Україна досі шокована розстрілом 5-х співслуживців рядовим Артемом у Запоріжжі… Але у Вінниці відбувається своя історія булінгу в частині А0905 в повітряному пункті управління штабу ВПС України. Бо капітан Сергій Присяжнюк, який пройшов АТО і має із дружиною трьох малих дітей, нині звернувся в “33-й канал” за захистом від шок-булінгу від свого командира частини і його заступника. Та планує в суді відстоювати свою честь і право дослужити до закінчення контракту.

Невже таке можливо у сучасній армії України, яка буцім-то переходить на стандарти НАТО? Чи «солдафонізм» і «неуставні» відносини досі залишаються важким спадком «красной армии» та «дідівщини»?

- Я із 2018-го року служу в цій частині, із якої мене нині просто вичавлюють. Мені залишилось служити буквально кілька місяців до закінчення контракту, але мене із першого дня призначення нового командира частини буквально засмикали за кожну дрібницю чи деталь. Запізнення на кілька хвилин, про яке ти попередив – це «кримінал». Випалив цигарку раніше усно встановленого перекуру – це шанс на «догану». Зробив доклад на хвилину пізніше – знову догана і мінус тисяча гривень із зарплати капітана… Я не новачок у військовій службі, пройшов АТО, вже маю більше 20 років вислуги і тут два полковники – Липовий і Кордонський фактично виганяють мене із роботи. Прапорщика Сергія, який також потрапив під пресинг, вже звільнили за порушення розпорядку дня… Я не можу в свої 36 залишитись без цієї роботи, бо я служу Україні та годую свою велику сім'ю із трьома дітьми.

Ви ж дорослі чоловіки – скажіть Сергій на твою посаду ми хочемо поставити свою людину, бо тут гарна частина і хороша зарплата! Але ж мені цього не кажуть… Мені пишуть таку характеристику, що з нею в тюрму на Привокзальну не візьмуть! І як я вже погодився перейти служити в Гавришівку, то туди мене відділ кадрів не відпускає… Бо я маю кинути своїх дітей, дружину і їхати служити аж у Дніпро чи Мелітополь. Звісно, я людина військова і знаю,що таке наказ начальника. Але просто так «від ліхтаря», навіть, не відпустити мене в Гавришівку чи Територіальну оборону Вінниччини?

- Які аргументи полковників із штабу? Ви справді готові йти в суд проти них?

- Мене викликали і сказали – в тебе є доба на роздуми і 2 варіанти – Дніпро чи Мелітополь. Але ж я захищав Україну в АТО, а тепер маю захистити свою офіцерську честь… Тому я вибрав 3-й варіант – залишитись служити ці 4 місяці в рідній частині, де мене знає кожен... , розповів капітан Повітряних Сил України Сергій Присяжнюк.

– Вдома звісно про все це знають рідні, дружина лише похоронила свого батька, дітям 12, 8 і 6 років і вони бачать, що тато нервує, смикається і переживає за свою службу Україні… А насправді про конфлікт із двома в погонах, які вирішили, що це їхня буцім-то приватна частина? Звісно, всі ми люди, ми не святі, ми інколи запізнюємось чи помиляємось, але ж я маю з ким порівняти цих командирів! Бо раніше нами командував полковник Віктор Усаченко, той самий, що «воює» із побратимами-АТОшниками за будівництво соціального житла для ветеранів у 10-му мікрорайоні Вінниці…

Так він людина із Великої Літери, яка ніколи не підвищить голос на підлеглого і честь для нього вище будь-яких матеріальних благ… Але він пішов на пенсію та в громадський рух ветеранів АТО і у нас в частині все це закрутилось до таких от нервів та пресингу… На перекурі мене підтримують колеги, а я не бачу іншого виходу, як звернутись до преси і в суд… Але багато хто заляканий і просто мовчить, бо завтра «прийдуть за ними»… Бо хтось комусь банально не подобається, а бажаючих працювати на цих «льотних» посадах більш ніж достатньо. Я звертався із своїм питанням до заступника Командуючого, але реакції жодної я не дочекався.

- Не було ситуацій щоб хтось схопився за зброю, як рядовий Артем у Запоріжжі?

- Я про таке не думав… Але якби почалась нова фаза війни з таким командиром у бій я б не пішов! Тому я цивілізовано йду в "33-й канал" та суд, щоб відмінити всі безпідставні накази і догани… Бо я не збираюсь хапатись за зброю, бо в мене є родина, діти і я ще повоюю за Україну в разі нової агресії.

Ось як прокоментував цю скандальну ситуацію в частині А0905 її колишній командир полковник Віктор Усаченко:

- До Сергія в мене ніколи не було жодних претензій коли ми служили разом. Він сам попросився в АТО і з честю відслужив у зоні бойових дій,хоча в нього за спиною троє дітей. Ніяких питань до нього ніколи не було – дисциплінована, чесна і порядна людина, капітан із досвідом…

І тут він до мене звертається і каже про всі ці «дива» у нашій частині, яку знову передають у Генштаб. Можливо саме через це почались рухи навколо посад офіцерів та «зачистка» не своїх? Я також готовий втрутитись у цю ситуацію та доповісти на гору командуванню про цей ганебний булінг в українській армії на 8-му році війни. Такого у нас у війську не має бути – це однозначно!

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ