Адвокат порадив мені мовчати. І тому я мовчав…

Так заявив журналісту «33-го» засуджений за вирубування дерев. Чи справді до судів «віддають» «пішаків» у той час, як впливовіші чиновники продовжують створювати ажіотаж навколо дефіциту з дровами?

Кількість незаконних вирубок на Вінниччині зашкалює. Днями навіть дрон податківців виявив незаконну вирубку на території області.

У судах – десятки таких справ на розгляді. Кілька днів тому в Апеляційному суді мала бути розглянута справа про незаконне вирубування лісосмуги на території ландшафтного заказника «Дністер» поблизу с. Жван і Наддністрянське Мурованокуриловецької громади. За вироком суду першої інстанції винним визнали лише одну людину – Юрія Біжка. Хоча було 37 свідків.

Його звинуватили у вирубуванні 249 грабів, ясенів, акацій і у завданому громаді та навколишньому середовищу збитку — 1,25 мільйона гривень. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років з відстрочкою на 3 роки.

В ухвалі Могилів-Подільського міськрайонного суду детально розповідається, як саме відбувалися ось ті незаконні вирубки. Юрію допомагали ще восьмеро чоловіків, котрим він платив у день по 200 гривень за роботу. Рубали спочатку лісосмугу, котра, як згодом виявилося, була «безгоспною», згодом перейшли на ліс. Межових знаків, табличок у лісі не було, тому лісоруби були переконані, що вирубка законна. Потім нарубане вони розвозили на автомобілі ЗІЛ-130. Куди і кому – суд так і не встановив. Дозволів на вирубку вони не мали, відповідно, і лісових квитків теж.

Заказник «Дністер» був створений у 2002 році, має загальну площу 436,9 га і розташований на території Вінницької області Мурованокуриловецького району. Але ніхто з тих «чорних лісорубів» про це навіть не здогадувався.

Одним словом, суд зважив і на позитивну характеристику, і на те, що жодних непорозумінь із законом у підсудного раніше не виникало, і те, що на руках у нього мати-пенсіонерка. І — призначив покарання.

Утім, з таким вироком Юрій Біжко не погодився і тепер намагається оскаржити його в Апеляційному суді.

- На мене намагаються повісити цю справу, – каже обвинувачений, – я добре знаю, де було повирубувано і скільки. Так, у мене був автомобіль, і ми справді різали дерева, але на паях, а не в заповіднику. Потім люди брали в мене автомобіль в оренду, мабуть, були з лісниками у змові, різали, де хотіли, і вирішили мене підставити. У цьому бізнесі замішані люди більш впливові, ніж я. Адвокат мені казав мовчати, але нічого доброго не сталося, я залишився єдиним винним у злочині. Вирок ще оскаржується, і я не втрачаю віри у правосуддя. Ту лісосмугу різали кілька місяців. Все не просто так і не без відома лісників. Я своїм родичам дрова завозив, бо взимку палити більше нічим, а грошей, щоб купити дрова у лісників, не було.

Апеляційний суд перенесли на березень. Та актуальності ця справа, як і десятки інших аналогічних, не втрачатиме доти, допоки не зникне сама проблема з енергоносіями.

Що ж, справді, віднедавна дрова на Вінниччині перетворилися на стратегічний продукт, і ціна на них різко зросла. За інформацією лісівників, у лісгоспах середня реалізаційна вартість дров твердих порід (дуба, акації, ясена) становить 750 — 1100 грн за 1 куб. м. (без вартості доставки). Ціна щоразу змінюється, бо все залежить від аукціонів, через які продаються дрова… Про це ми неодноразово розповідали раніше. Писали і про тотальний дефіцит, котрий виник напередодні цьогорічного опалювального сезону. Все через невизначеність з цінами на газ, цінами на енергоносії. А коли є невизначеність – виникає ажіотаж, і перш, ніж зігріти оселю, хтось на цьому добре нагріває руки.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА