10 лютого у церковному календарі – день пам’яті преподобного Єфрема Сирина. Він був поетом богословом та вчителем Церкви. Народився Єфрем Сирин в місті Нісібія (Римська імперія), яке нині називається Нусайбін, 306 року в родині ревних християн. Помер 9 червня 373 року в місті Едеса (сучасна Шанліурфа). Серед основних праць преподобного особливу увагу заслуговує тлумачення Святого Письма. Відрізнявся талантом вчителя і наставника. Любив самітне життя і багато мандрував.

10 лютого в Україні та світі святкують Всесвітній день зернобобових.

А ще 10 лютого давні слов’яни святкували дуже цікаве Свято пригощання домовика. В народі його ще називали Велесичі або Кудеси. Домовики – це міфологічні давньослов’янські персонажі, які вважалися добрими духами, що захищаються домашнє вогнище. За характером вони були вередливими, але гарним родинам завжди допомагали підтримувати чистоту в домі та не сваритися. 10 лютого традиційно потрібно почастувати домовика чимось смачненьким. Його улюбленими ласощами вважаються молоко, солодощі і солодка каша. Насипати страву потрібно у окрему тарілку.

10 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1258 • Після нетривалої облоги капітулював Багдад, який війська монгольського хана Хулагу піддали грабунку і небувалому нищенню. У різанині загинули десятки, якщо не сотні, тисяч мусульман, включаючи Аль-Мустасіма Біллаха, останнього халіфа з династії Аббасидів.

1606 • У Вестмінстері, не очікуючи виконання смертного вироку, покінчив життя самогубством Гай Фокс, головний виконавець задуму католиків-змовників, що планували підірвати приміщення парламенту (т.зв. “Порохова змова”) у момент, коли король Яків I відкриватиме його засідання.

1635 рік — засновують Французьку Академію (вона є провідним науковим товариством Франції, яке спеціалізується у сфері французької мови та літератури);

1763 • В Парижі підписано мирну угоду між Францією та Іспанією з одного боку і Великобританією та Португалією — з іншого, яка поряд із Губерсбурзьким миром, підписаним 15 лютого Прусією, Австрією і Саксонією, знаменувала завершення Семилітньої війни 1756-63 років і констатувала перетворення Великої Британії в найбільшу в світі колоніальну державу. Семилітня війна забрала життя півтора мільйонів чоловік.

1772 рік — Франц Йосиф I фон Ліхтенштейн проголошений князем Ліхтенштейну;

1784 рік — Катерина II ухвалює наказ порт і фортецю в Криму називати Севастополь;

1789 рік — закон Йозефа II ліквідовує панщину у Галичині, Буковині, австрійській частині Волині;

1810 рік — урочисто відкривають Одеську оперу; Цього дня російська група П. Фортунатова поставила одноактну оперу Фреліха “Нове сімейство” і водевіль “Утішена вдова”

1840 – королева Великої Британії Вікторія вийшла заміж за Альберта, герцога Саксен-Кобург-Готського. Альберт став принцом-консортом. У них народилося чотири сини і п’ять дочок, і Альберт стане родоначальником нині правлячої у Британії Віндзорської династії

1878 • Поразкою кубинців завершилась десятилітня війна проти іспанського панування. Іспанці підписали з кубинцями компромісний мирний договір, пообіцявши амністію учасникам антиіспанських виступів, проведення економічних реформ і поступове звільнення всіх рабів. Однак кубинська економіка була підірвана роками війни і багато американських підприємців за безцінь скупили цукрові та тютюнові плантації на Кубі, що змусило США через двадцять років підтримати кубинців у їх боротьбі за незалежність від Іспанії.

1919 – у газеті “Совєтская страна” опубліковано Декларацію імажиністів – нової російської літературної течії на чолі з Єсеніним, Марієнгофом та ін.

1919 — через суперечності з Симоном Петлюрою голова Директорії Володимир Винниченко пішов у відставку

1937 – створено Державний ансамбль танцю СРСР під керівництвом Ігоря Моїсеєва

1940 • У Кракові Степан Бандера та група його прихильників, що представляли переважно західноукраїнську молодь, створили Революційний Провід ОУН, який взяв курс на зміну подальшої стратегії боротьби українських націоналістів. Це поклало початок розколу організації, що набув форми протистояння поколінь і привів до створення двох фракцій — ОУН(м) та ОУН(б), які перетворилися на непримиренних опонентів. Стався фактичний розкол організації на «бандерівців» та «мельниківців».

1945 – радянський підводний човен С-13 під командуванням Олександра Маринеско потопив німецький транспорт “Генерал фон Штойбен” з особовим складом танкової дивізії. Кількома днями раніше в ході того ж бойового походу Маринеско пустив на дно лайнер “Вільгельм Густлов”.

Цього ж дня на суходолі почалася Східно-Померанська наступальна операція Радянської армії

1947 рік — в Парижі підписано мирні договори між державами-переможцями у Другій світовій війні і колишніми союзниками гітлерівської Німеччини (Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією); Італія втратила свої колонії, передала Югославії частину Хорватії, а Трієст був оголошений під контролем англо-американських військ (до 1956 року); Греція отримала від Італії Південні Споради, СРСР від Фінляндії — Східну Карелію, від Румунії — Буковину і Бесарабію; Румунія повернула собі Трансильванію (належала Угорщині), а Болгарія відмовилась від претензій на Македонію і отримала Південу Добруджу (належала Румунії).

1957 рік — стартує перший Кубок Африканських Націй в Судані;

1962 • На мосту Глінікер, який розділяв Берлін на Західний та Східний, відбувся обмін засудженого на 10 років американського пілота Френсіса Пауерса, що керував збитим в 1960 році над СРСР розвідувальним літаком U-2, на радянського шпигуна Рудольфа Абеля, заарештованого у США в 1957 році і засудженого на 30 років ув’язнення.

1972 рік — на BBC заборонили транслювати у своєму ефірі пісню Пола Маккартні та групи “Wings” — “Give Ireland Back to the Irish” (в перекладі “Віддайте Ірландію ірландцям”);

1980 • На Міжнародному іграшковому ярмарку в Нью-Йорку представлена механічна тривимірна головоломка «Кубик Рубіка», яка протягом 1980-х років стала найпопулярнішою головоломкою у світі і залишається такою до сьогодні.

1992 рік — відбувається прем’єра фільму “Основний інстинкт”;

1992 • Суд в Індіанаполісі визнав Майка Тайсона винним у згвалтуванні Дезірі Вашингтон, 18-річної конкурсантки Міс Чорна Америка, і засудив його до шести років ув’знення. Через три роки Тайсона звільнили достроково за відмінну поведінку.

1992 рік — Україна встановлює дипломатичні відносини з Республікою Корея;

1995 – під час випробувального польоту біля Києва дослідний стратегічний військово-транспортний літак Ан-70, який не мав аналогів у світі, зіткнувся в повітрі з літаком супроводу Ан-72. Екіпаж Ана 70-го загинув. Пілотам Ан-72 вдалося посадити пошкоджену машину.

Катастрофа, однак, не зупинила програму, але затримала випробування на два роки

2005 рік — в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді відбувається перший етап муніципальних виборів;

2009 рік — на орбіті Землі відбувається перше зіткнення штучних супутників за всю історію космонавтики; Воно відбулось над територією РСФСР — непрацюючий російський “Космос-2251” та діючий американський “Iridium 33” були повністю зруйновані після зіткнення на швидкості 10,5 тисяч м/сек. У результаті зіткнення утворилося близько 600 уламків Вони стали загрозою для Міжнародної космічної станції (МКС), яка рухалась на висоті 350 кілометрів, — її траєкторію довелось корегувати 13 січня 2012 року.

2011 • На прес-конференції у Києві Любомир Гузар повідомив, що цього дня папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архиєпископа Української греко-католицької церкви. Його наступником у березні був обраний Святослав Шевчук.

2015 рік — відбувається обстріл Краматорська під час війни на Донбасі. Починаючи з 11:51 у Краматорську сталося дві серії вибухів з інтервалом у 30 хвилин. Причиною вибухів був ракетний обстріл з великокаліберних систем залпового вогню, ракети були оснащені касетними боєприпасами, що заборонені Конвенцією про касетні боєприпаси. Обстрілів зазнав Краматорський аеродром та житлові квартали міста. Перші повідомлення штабу АТО зазначали, що обстріл вівся з ракетних систем «Торнадо». У той же день Генштаб уточнив, що обстріли велися із систем БМ-30 «Смерч», а не «Торнадо». Внаслідок обстрілу загинули 17 людей, з яких 9 — військові Збройних сил України: Євген Бушнін, Володимир Глубоков, Віктор Дев’яткін, Володимир Довганюк, Денис Жембровський, Михайло Ілляшук, Сергій Хаустович, Ігор Шевченко, Сергій Шмерецький. Поранено 64 особи, серед яких 5 дітей та 15 військовослужбовців. Головна військова прокуратура кваліфікувала обстріл Краматорська як терористичний акт.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА