Ми звикли, що найчастіше баталії на Вінниччині розгортаються за землю та паї. Але не менш гострі дискусії і суперечки через ставки у селах, адже на Вінниччині — 4849 ставків. Майже 18% використовуються на умовах оренди. Чимало — роздані «своїм» за хитрими схемами…

За ставки війни часом тривають десятиліттями, не втрачаючи гостроти й запеклості.

Яскравий приклад — боротьба за став у селі Марківка, колись Козятинського району.

Більше двох десятиліть тому, у 2000 році, ставок був відданий в оренду мешканцю Марківки Миколі Шевчуку, багатодітному батькові. Він стверджує, що все цілком законно і нотаріально посвідчено. Але саме з тих пір розпочалася війна з Віктором Слободянюком, ексголовою Козятинської райради. На той момент він був фермером у селі Туча, СФГ «Влад».

– Відбулася навіть зустріч, на котрій він почав вимагати: віддай ставок, бо тут має бути один господар, — розповідає Микола Шевчук. — На той момент я забрав свої паї і вийшов з колгоспу. Але його це обурило, він хотів господарювати сам. Через рік він прислав мені листа, в котрому стверджує, що я йому винен грошей, бо дамба біля ставка належить йому. Проти його нахабства воювало пів села. У 2010 році я подаю документи на продовження оренди. Заяву затвердили і дали дозвіл на виготовлення технічної документації. Всю документацію я виготовив. А мене запитують: а де дамба? У 2012 році ми звертаємося до суду, щоб він передав дамбу. Суд йому відмовив у приватизації цього об’єкта, але він знайшов інші шляхи і невдовзі подав документи, що дамба — приватна влас­ність.

Обласний де­путат Павло Пойда подав депутатський запит на обласну прокуратуру та СБУ. До нього долучилися депутати сіль­ської рад­и. І на даний час відкрите кримінальне провадження по незаконних діях державного реєстратора.

Едуард Шевчук, учасник бойових дій, молодший з чотирьох синів Миколи Шевчука, розповідає:

- Дамба дамбою. Але це ж дорога! У мене на тому боці орендована земля мого фермерського господарства. Там і батьківська земля. Так от, вже були погрози з боку Віктора Слободянюка блокувати проїзд до цих земель, мовляв, це моя дамба. Ми тоді не будемо мати доступу до тієї землі. Але депутати думають віддати йому в тимчасову оренду той ставок, бо ми, мовляв, податки не платимо. Але ми не сплатили податки, бо нам не дали завершити оформлювання документів! Тепер сподіваємося на об'єктивне розслідування. І поки не завершиться розслідування, ніяких дій щодо ставка ніхто не має права вчиняти.

Віктор Слободянюк — голова районної ради, котрого затримали на хабарі у 95 тисяч гривень. Він вимагав гроші від перевізників з Жежелівського каолінового кар’єру. Він єдиний в області, кого люди викинули у смітник за аморальну поведінку та корупцію. Це було у 2016 році. Виходить, що в нас справедливості немає? У кого гроші, той і правий?

Зазначимо, що Віктор Слободянюк – доволі відома у Козятинському районі людина. Раніше працював інструктором Козятинського райвиконкому. Згодом — директором по забезпеченню нафтопродуктами виробничо-комерційної фірми «Вінницянафтопродукт» Вінницької області.

20 листопада 2015 року обраний головою Козятинської районної ради.

- Та ці люди вже двадцять років користуються цим ставом, а інших відганяють! — обурюється Віктор Слободянюк. — Самі сітками виловлюють рибу і продають. Не один раз поліція приїжджала до них, витягувала ті сітки... В гаражі відкрили шинок. Жодної копійки нікому не платять. Хіба це патріоти? Вони нахабно користуються ставком, ці четверо синів разом з татом. Його колись за наркотики ловили, він ще казав, що коноплі — для риби... Проти Шевчука порушили дві кримінальні справи. Дамбу вони пошкодили. А цей об'єкт розпайований, вона в господарстві у приватній власності. Ми звернулися до сесії, щоб ставок віддали в оренду. Але молодший син почав дуже бурхливо на те реагувати. Та як їздили через ту дамбу, так і будуть їздити, нічого не зміниться. Їм, мабуть, вигідно, щоб така ситуація зберігалася. Прикро, і людей жаль.

Війни тривають не лише за землю...

Тетяна КОНДРАТЬЄВА