11 лютого в церковному календарі – перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця. Коли священномученика Ігнатія розтерзали дикі звірі в Римі за наказом жорстокого імператора Траяна (107 рік), його кістки зібрали ревні християни та зберегли. 108 року останки були перенесені в передмістя Антіохії, а 438 року в саме місто Антіохію. Коли його взяли перси 540 року (за іншими джерелами 637 року), мощі священномученика повернули до Рима. Вони зберігалися в храмі священномученика папи Климента. Саме священномучеником Ігнатієм були введені антифони (почерговий спів двох хорів), які стали дуже популярними під час богослужінь.

11 лютого в Україні святкують День працівників органів РАГСу (РАЦСу). У працівників РАГСу досить відповідальна робота, адже вони допомагають змінювати громадянство, оформлювати усиновлення, смерть чи народження, а ще саме вони проводять церемонію одруження.

11 лютого організовують міжнародний соціальний захід Всесвітній день хворого. Заснували подію ще 1992 року, а ініціатором її затвердження став Папа Іван Павло II. День для цього підібрали особливий. Існує легенда, що саме 11 лютого в місті Лурд народилася Богоматір. Свята Діва відома своїми зціленнями хворих людей. Головна мета події – привернути увагу соціуму, політиків та медиків до проблем хворих по усьому світі.

11 лютого у світі святкують Міжнародний день жінок і дівчаток в науці. Однією з перших жінок, які залишили в науці помітний слід, стала Гіпатія Александрійська. Вона жила в IV-V століттях та займалася астрономією, математикою. Гіпатія вважається винахідницею багатьох винаходів, зокрема, дистилятор та астролябію (кутовимірювальний прилад, яким до XVIII століття користувались для визначення широти i довготи). Значним є і її внесок в геометрію та алгебру.

660 рік до н. е. – згідно з легендою, вождь японських племен Дзімму засновує державу Японія і покладає початок імператорському роду країни;

У 1809 році американський інженер і винахідник Роберт Фултон запатентував пароплав. Вважається, що першим ідею створення пароплава висунув французький фізик Дені Папен, який експериментував з моделлю парового двигуна у 17 столітті, приблизно за 90 років до появи парової машини конструкції Джеймса Ватта. У 1707 році Папен спроектував судно з паровим двигуном і гребними колесами. Через 30 років досліди Папена продовжив англієць Джонатан Халлс. Його перший експеримент закінчився плачевно: двигун виявився настільки важким, що паровий буксир просто затонув. Справжнього успіху винахідникам вдалося домогтися тільки на початку 19 століття. У 1802 році шотландець Вільям Саймінгтон продемонстрував пароплав "Шарлотта Дундас", а ще через п'ять років американець Роберт Фултон побудував "Клермонт" – перший пароплав, який почав виконувати регулярні комерційні рейси. Газети писали, що багато човнярів з жаху закривали очі, коли "чудовисько Фултона", що вивергало вогонь і дим, рухалося Гудзоном проти вітру й течії. А 11 лютого 1809 року Фултон запатентував конструкцію "Клермонта" та увійшов в історію як винахідник пароплава. Незадовго до смерті він спроектував військовий корабель із паровим двигуном "Фултон Перший", також відомий під назвою "Демологос".

1826 рік – математик Микола Лобачевський публічно повідомляє про створення неевклідової геометрії Лобачевського;

1830 рік – створюють Малоросійську комісію з виробництва цукру;

1852 рік – Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому "Мертвих душ";

1865 рік – Чарльз Лютвідж Доджсон вигадує собі псевдонім "Льюїс Керрол";

1878 рік – публікують перший щотижневий прогноз погоди (це сталося у Великій Британії);

1889 рік – ухвалюють конституцію Японії, згідно з якою створюють двопалатний парламент, але верховна влада залишається за імператором;

1894 рік – загальні збори у Львові започатковують народження першого українського молодіжного спортивного товариства "Сокіл";

1919 • Після відставки Волидимра Винниченка головою Директорії став Симон Петлюра.

1922 рік – у Торонто (Канада) оголошують про відкриття інсуліну;

У 1929 році Ватикан став суверенною державою в результаті Латеранських угод, підписаних 11 лютого. Латеранські угоди включають систему договорів між італійською державою і Святим Престолом про правове врегулювання їхніх взаємин. Ватикан - карликова держава, найменша в світі, розташована у Римі, столиці Італії. У міжнародному праві Ватикан - лише територія, на якій розташований один із головних адміністративних органів католицької церкви - Святий Престол (збірна назва Папи і Римської Курії). Посольства інших країн акредитуються не при Ватикані, а при Святому Престолі. Значну частину території займає собор святого Петра та однойменна площа, що є центром поклоніння католиків усього світу. Практично весь периметр країни (близько 3200 метрів) обмежений стіною, що запобігає незаконним проникненням. Держава бере свою назву від Ватиканського пагорба, на якому вона й розташована. У давнину жерці етрусків, а пізніше римлян, передбачали на цьому пагорбі майбутнє, і, мабуть, через це пагорб й отримав своє ім'я - "vaticinia", що латиною означає "передбачення". Сьогодні Ватикан є абсолютною теократичною монархією, на чолі якої стоїть Папа Римський. Його обирають на довічний термін шляхом таємного голосування, на конклаві - зборах колегії кардиналів - вищих ієрархів Римсько-католицької церкви. Для обрання на папський престол кандидату необхідно отримати не менш як дві третини голосів. Вищими консультативними органами є Вселенський собор Римсько-католицької церкви, колегія кардиналів та єпископський синод. Адміністративне управління державними справами здійснює Римська курія, що складається з дев'яти конгрегацій (духовних відомств), трьох трибуналів, папських комісій та інших відомств.

Армія Ватикану складається з 110 швейцарських гвардійців та є найменшою у світі. Після військової реформи 1970 року, здійсненої Папою Павлом VI, ця гвардія залишилася єдиним Збройним підрозділом у Ватикані, що зберіг військові функції. Озброєні середньовічними алебардами, шпагами і пістолетами, гвардійці одягнені в ошатні костюми, створені, за однією з версій, за ескізами Мікеланджело Буонарроті.

1943 • Американського генерала Дуайта Ейзенхауера призначено командувачем союзних військ у Європі.

1945 рік – у Лівадії (Крим) завершується Ялтинська конференція;

1949 рік – менора затверджена як герб Ізраїлю;

1950 рік – ЦК КП(б)У ухвалює постанову про журнал "Дніпро", в якій були трафаретні звинувачення в антинародності, формалізмі;

1953 рік – відбувається прем'єра мультфільму Волта Діснея "Пітер Пен";

У 1956 році відбувся перший політ військово-транспортного літака Ан-8 під керуванням льотчиків-випробувачів Я. І. Вернікова (командир) і В. П. Васіна (другий пілот) з аеродрому Святошино у Києві.

1963 рік – в Києві починається конференція з питань культури української мови, учасники якої звертаються до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної;

1964 рік – гурт "The Beatles" дає свій перший концерт у Вашингтоні;

1965 рік – одружується Рінго Старр;

1970 • З космічного центру Кагосіма на східному узбережжі півострова Осумі, здійснено запуск першого японського штучного супутника Землі. Це досягнення зробило Японію четвертою космічною державою світу — першим був СРСР (1957), потім США (1959) і Франція (1965). Через два місяці після японців свій штучний супутник, "Мао-1", запустили китайці.

1981 • Головою Ради міністрів Польщі призначено генерала Войцеха Ярузельського, котрий до цього займав пост міністра оборони; 18 жовтня цього ж року він став і першим секретарем ЦК ПОРП. У грудні, боячись зростаючої популярності профспілкового руху "Солідарність" і воєнниго втручання Москви, Ярузельський оголосив про введення у Польщі воєнного положення, відміненого лише в липні 1984 року.

1989 рік – відбувається установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (нині це Всеукраїнське товариство "Просвіта" імені Тараса Шевченка);

1990 • Після 27-и років ув'язнення звільнено борця за права чорношкірих , засудженого в 1964 році на довічне ув'язнення. Звільнення Мандели було однією з умов, які висунув Африканський Національний Конгрес (АНК) в обмін на згоду брати участь в розробці нової конституції країни.

У 1991 році в Гаазі була створена Організація націй і народів, які не мають представництва.

2011 • В результаті масових революційних виступів беззмінний з 1981 року президент Єгипту Хосні Мубарак подав у відставку. Він передав владу Вищій раді Збройних сил. У квітні Мубарак був заарештований і відданий під суд.

Тетяна Кондратьєва