Мальовниче і старовинне село Стіна на березі Русави цього року отримає новий туристичний «магніт». Бо тут відкривається центр прикладного ткацтва «Верета»!

А на 4 верстати і решту обладнання для цього со­ціального підприємства вся Україна і Вінниччина скинулись по «пару копійок» та зібрали 90 тисяч гривень на стінянську «Верету».

– Завдяки вашій підтримці ми змогли зібрати майже всю необхідну суму! Це просто супер. За час кампанії нас підтримало більше 130 доброчинців, а внески були від 10 до 10 000 грн. І хочу сказати, що люди ви неймовірні! Дякую вам за всю вашу підтримку і внески. Ці кошти підуть на купівлю чотирьох ткацьких верстатів на 2 ремізки та транспортні витрати — 64600 грн. 5200 — на напівпромислову швейну машинку, 6500 — на оверлок, 7000 — на нитки основи, 4500 — навчання для 4-х осіб, 2200 — макетування та виготовлення листівок «Верети», — розповів ініціатор створення центру ткацтва в Стіні Юрій Степанець.

— Для чого ми відкриваємо «Vereta» як соціальне підприємство на перетині трьох напрямків: екологічного, соціального та економічного?

Ідея створити його виникла в процесі на станції сортування ще в 2011-му році. Одного дня ми зрозуміли, що навіть відсортувавши побутові відходи на більш як 30 фракцій, ми не знаємо, що можна зробити із текстилем.

Згодом з’ясувалось, що проблема ще глибша, ніж ми думали. Адже щомісяця тисячі тонн текстилю, що залишається після виробництва, або спалюються, або викидаються на смітники.

Тож ми вирішили, що спробуємо врятувати хоча б те, що в наших силах, і перетворимо екологічні виклики на можливість для розвитку подільського села Стіна на Вінниччині. Так і виникла майстерня ткацтва Vereta. Перші ткані килимки були готові в березні 2020 року. А загалом цій традиції ткацтва на Поділлі близько 5 тисяч років!

А із сучасного в проєкті Vereta — це допомога відповідальних українських виробників одягу, які віддають нам на утилізацію залишки тканин. Зокрема це бренди: PAPAYA, TTSWTRS, Adelin_ua та суто вінницькі BEZBRENDU та «Володарка».

Залишки текстильного виробництва ми нарізаємо на смужки, з яких і виготовляються килимки та інші ткані вироби. Вся робота робиться вручну, тож процес виготовлення одного невеликого килимка займає день, а інколи і більше. Виготовляємо у Стіні килимки різного розміру, етнокосметички, чохли для ноутбуків, планшетів, електронних книг, сумки-шопери та міські рюкзаки, декоративні подушки із по­дільськими орнаментами.

Ось наші головні героїні — пані Світлана, пані Надія, пані Ольга та пані Оксана — майстрині з ткацтва. Олеся Газда — майстриня з пошиття виробів із тканих вручну тканин.

Марія Юзькова — екоактивістка, фотограф та менеджерка. І я…

А ще у центрі ткацтва в мальовничій Стіні на Томашпільщині можна буде більше дізнатись про історію та культуру Південного Поділля, відпочити та відновитись! Бо тут надзвичайно гарні краєвиди і найбільший на Вінниччині каньйон.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ