70 років тому Єлизаве­та II була проголошена королевою Великої Британії.

На сьогодні вона вважається найстарішим главою держави у світі. За нею також рекорд за тривалістю правління. Во­на побила рекорд своєї прабабусі – королеви Вік­торії. Та правила 63 роки і сім місяців.

Єлизавета II стала першим британ­ським монархом, який від­значив діамантову річницю ве­сілля. Вона була одружена цілих 73 роки – у квітні 2021 року її друга половинка принц Філіп помер у віці 99 років.

Королева стала першою з монархів, кому вдалося здійснити кругосвітню подорож. Це сталося у 1954 році та зайняло пів року. Вона першою з монархів надіслала електронного листа у 1976 році, а також відмовилася від виробів із натурального хутра у 2019 році.

Єлизаветі II належить лише кілька об’єктів – замок Балморал, Сандрінгемський палац та герцогство Ланкастер. Інші землі, що належать правителю держави, керуються державним органом. Сам монарх отримує від них відсоток, що йде на заробітну плату персоналу обслуговування та інші життєві витрати.

Королева також інвестувала в офшори – близько $13 млн було перераховано на рахунки фондів, зареєстрованих на Кайманових та Бермудських островах. Єлизавета II не має платити податки, але робить це добровільно з 1993 року. Її капітал оцінюється у $500 млн.

Єлизавета ІІ має право призначати прем’єр-міністрів. Вона зустрічається із прем’єром щотижня для обговорення важливих питань. Королева стала героєм понад 100 телевізійних шоу та фільмів. 2013 року її нагородили премією BAFTA за підтримку кіноіндустрії країни..

Її головне хобі – розведення скакових коней та верхова їзда. Самі перегони їй навіть дають прибуток – за останні 30 років перемоги королівських коней допомогли заробити $8,8 млн. У королеви за все життя було 30 собак породи коргі, але кілька років тому вона вирішила не заводити нових улюбленців. Єлизавета II не має паспорта своєї країни, оскільки королева неспроможна видати його сама собі. Також вона може їздити за кермом автомобіля без прав з аналогічної причини.

2007 року королева увійшла до списку 50 найчарівніших жінок планети за версією Vogue.