9-го лютого Вінницький апеляційний суд  частково задовольнив скаргу адвоката в інтересах Іона Гарашкова, більш відомого як дрифтера із Молдови «Ивана Кадирова». Зокрема, суд вирішив «ухвалу слідчого судді від 21 січня скасувати у зв’язку з істотними порушеннями Кримінального процесуального кодексу України та призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції. Таке рішення  ухвалив Вінницький апеляційний суд стосовно двадцятитрьохлітнього молдовського дрифтера минулого тижня.

За словами адвоката, після того, як минув максимальний строк арешту за тих же підстав, тимчасовий арешт – не припустимий. Це суперечить положенням КПК України та Європейської конвенції про видачу правопорушників.

– До мене не можуть знову застосувати тимчасовий арешт. На сайті Інтерполу моє прізвище відсутнє. Прокурор Генеральної прокуратури повідомив, що я – знятий з міжнародного розшуку», – сказав заарештований Гарашков в апеляційному суді після того, як перехворів на КОВІД у СІЗО.

Колегія суддів установила, що слідчий суддя не роз’яснив йому, зокрема, право надати згоду на екстрадицію для застосування процедури видачі у спрощеному порядку, а також право на відмову від застосування спеціального правила щодо меж кримінальної відповідальності у разі надання згоди на видачу та не з’ясував бажання Гарашкова скористатися цими правами. Відомостей про проведення таких процесуальних дій в матеріалах кримінального провадження немає. На думку апеляційного суду, це є істотним порушенням статті 583 КПК України та підставою скасувати ухвалу суду першої інстанції. А під час нового судового розгляду слід перевірити, зокрема, інформацію про відсутність Гарашкова в базі розшуку Інтерполу, його бажання добровільно повернутися до Молдови, інші доводи адвоката й прокурора, яким не дав належну оцінку суд першої інстанції.

Нагадаємо, що 18 січня, наражаючи людей на небезпеку, на вінницьких площах Ліверпуль та Європейській громадянин Молдови влаштував ризиковані маневри на автомобілі «Ford Fusion». Відтак поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 2 статті 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Таке правопорушення передбачає до чотирьох років ув’язнення.