Сьогодні у церковному календарі – Стрітення Господнє. Християни святкують це свято з IV століття нашої ери. А перше святкування відбулося в Єрусалимі та носило тоді іншу назву: “40 день після Богоявлення”. Паломники, які були свідками святкування, стверджували, що і сама літургія, і процесія були дуже урочистими. Швидко свято поширилося по всіх землях Римської імперії. А в VI столітті стало одним з найбільш шанованих християнських свят (під час правління імператора Юстиніана). Саме імператор наказав святкувати його по всій державі.

Слово “стрітення” перекладається зі старослов’янської мови як “зустріч” або “радість”. І присвячене воно зустрічі Ісуса Христа (якому тоді було всього 40 днів) з праведником Симеоном. Він визнав у дитині Месію. Батьки принесли Ісуса в храм за давнім звичаєм. Тоді було прийнято приносити хлопчиків на 40-й день після народження, а дівчаток на 80-й день. Спаситель обіцяв праведнику Симеону, що той побачить перед смертю Спасителя. І старець вихваляв Христа як Сина Божого. В народі вірили, що на Стрітення Господнє зима з літом зустрічається. Цікаво, що 15 лютого існувало свято ще за язичницьких часів. Але тоді люди готувалися до приходу весни, співали особливі пісні-замовляння, щоб тепла погода швидше прийшла. А ще цього дня було прийнято ворожити. Наприклад, на ніч на вулицю виставляли тарілку з зерном. Якщо зранку бачили на ньому росу, значить врожай буде хорошим. А якщо зерно залишалося сухим – чекали поганого урожаю. З приходом християнства на Стрітення Господнє почали ходити до церкви, святити свічки та воду. Освячену цього дня воду оберігали і пили лише під час хвороби, адже вірили, що вона наділена силою.

В Україні – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

15 лютого святкують Міжнародний день операційної медичної сестри. А ще – Міжнародний день дітей, хворих на рак (Всесвітній день онкохворої дитини).

15 лютого - День святкування самотності. Це свято створили на противагу Дню Закоханих, який святкується напередодні (14 лютого). Його запровадили для тих людей, у кого поки що немає партнера для романтичних стосунків.

15 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

706 • На іподромі Константинополя під головуванням імператора Юстиніана II відбулась процедура публічного приниження узурпаторів престолу Візантії — проведеним містом у кандалах Леонтію і Тиверію III були відрізані носи і після символічноої постави ноги імператора на їх шиї вони були обезголовлені. Згодом були страчені багато військових командирів, що підтримувати Тиверія, а Константинопольський патрарх Каллінік I, за сприяння якого до влади прийшов узурпатор Леонтій, був засліплений і висланий у Рим, де за наказом Юстиніана його заживо замурували у стіну.

1045 • В Новгороді почалось будівництво Софійського собору, найдавнішого храму на території Росії, збудованого слов'янами.

1113 - Папа Римський Пасхалій ІІ визнав перший чернечий орден - Лицарський орден госпітальєрів святого Іоанна Ієрусалимського (орден іоаннітів), більш відомий згодом як Мальтійський орден.

1574 рік – у Львові Іван Федоров видає першу друковану книжку на сучасних українських землях, яка називається "Апостол";

1686 рік – у Парижі відбувається прем'єра опери Жана Батіста Люллі "Арміда";

1689 • Постійний сейм Священної Римської імперії німецької нації в Регеннсбурзі прийняв рішення оголосити війну Франції після того, як її війська захопили ряд міст в Рейнській області. Причиною конфлікту стали претензії Людовика XIV на значну територію Пфальца під приводом захисту прав жінки свого брата Філіппа I, герцога Орлеанського, герцогині Орлеанської Лізелотти, дочки померлого в 1685 році курфюста Пфальца. Війна за Пфальцську спадщину закінчилась у 1697 році Рісквікським миром, за яким Франція відмовилась від більшості захоплених нею територій.

1763 • Прусія, Австрія і Саксонія підписали Губертусбурзький мирний договір, одну із двох угод (поряд з Паризьким миром), що завершували Семилітню війну. Підписання договору знаменувало перемогу в Європі Прусії і її союзника Великобританії, закріплювало за Прусією територію Сілезії і укріплювало її положення, як однєї з ведучих європейських держав.

У 1820 році цього дня данський професор фізики 43-річний Ганс Крістіан Ерстед демонстрував на лекції нескладний досвід з електрики. Під час демонстрації він виявив, що електричний струм, який проходить дротом, впливає на магнітну стрілку компаса, що розташована під нею. Це відкриття не було випадковістю. Наукова діяльність Ерстеда побудована була на переконаності зв'язку між електрикою і магнетизмом. У деяких джерелах навіть вказується, що Ерстед всюди носив із собою магніт, щоб безперервно думати про зв'язок магнетизму й електрики. Вже у червні 1820 року Ерстед друкує латинською мовою невелику роботу під заголовком: "Досліди, що відносяться до дії електричного конфлікту на магнітну стрілку". Після свого відкриття Ерстед став всесвітньо визнаним ученим. Він був обраний членом багатьох авторитетних наукових товариств: Лондонського королівського товариства, Паризької Академії. Він продовжив займатися наукою - у 1823 році незалежно від Ж.Фур'є відкрив термоелектричний ефект й створив перший термоелемент. Вивчав стисливість і пружність рідин та газів, винайшов п'єзометр, намагався виявити електричні ефекти під дією звуку. Займався він і молекулярною фізикою. Помер Ерстед у Копенгагені 9 березня 1851 року. Його ховали як національного героя.

1864 — заснована пивоварна компанія Heineken

1898 • У порту Гавани за нез'ясованих обставин вибухнув броненосець "Мен", який прибув сюди для захисту американців під час антиіспанського виступу кубинських патріотів, — корабель затонув і загинуло 260 членів його екіпажу. Вибух "Мена" виглядав дуже дивним. По-перше, із 266 моряків на борту судна 260 були чорношкірими. По-друге, на борту броненосця в момент вибуху не було жодного офіцера. По-третє, у США вважали "Мен" невдалою розробкою. Цей інцидент був використанний американцями для звинуваченя Іспанії в агресії проти США, і через два місяці Конгрес надав право президенту Маккінлі "силою втихомирити Кубу" — Куба була визнана незалежною державою і США зажадали від Іспанії виведення військ з її території. У відповідь Іспанія оголосила США війну, в результаті якої втратила і Кубу, і Філіппіни, і Пуерто-Ріко.

У 1902 році була відкрита перша лінія Берлінського метро, що з'єднала між собою Штралауер Тор і зоологічний сад, із невеликим відгалуженням на Потсдамську площу.

1903 - у США в продажу з'явився ведмедик Тедді, створений Морісом і Роуз Мічтум. Ця м'яка іграшка стала популярною в усьому світі. Тедді - так зменшувально-пестливо звали президента Теодора Рузвельта, любителя полювання. На одному з полювань президент відмовився стріляти в пораненого старого ведмедя, назвавши подібне вбивство "неспортивним". Після цього випадку за главою держави закріпилося прізвисько "Ведмедик Тедді" (Teddy Bear)

1907 — відчинила двері Вінницька публічна бібліотека ім. Гоголя, зараз — Вінницька ОУНБ імені К. А. ТімірязєваБібліотека розташована в центральній частині міста, в будівлі, яка є пам'яткою архітектури. Проєкт бібліотеки підготував вінницький архітектор Г. Г. Артинов. У пояснювальній записці він відмічав, що за зразок брав американські бібліотеки, з точки зору «найкращих засобів зберігання книжкових скарбниць і надання публіці можливості вільно користуватись ними».

У травні 1904 р. розпочато будівництво приміщення міської публічної бібліотеки. Архітектор спроєктував ошатну одноповерхову споруду, в якій мали розміститися дві читальні, книгосховище, помешкання бібліотекарки. Кошторис на будівництво та обладнання склав 14797 крб. 92 коп. Міська Дума, зокрема її голова М. В. Оводов, зробили вагомий внесок не лише у відкриття бібліотеки, будівництво її приміщення, наповнення книгами, технічним оснащенням, здійснення контролю за діяльністю у перші роки становлення, але й у створення каталогу на фонд книгозбірні. На його видання було виділено кошти в сумі 800 крб. Нині один примірник видання «Каталогъ книгъ Винницкой Городской Библіотеки въ память Н. В. Гоголя», який вийшов друком 1909 р., зберігається у фонді відділу рідкісних і цінних видань та вміщує перелік 6 тис. книг, наявних на той час у бібліотеці. Частина видань, вміщених у каталозі, зберігаються в «Тімірязєвці» донині і є її гордістю. У 1920-1930-ті рр. в історії бібліотеки спостерігалися і негативні явища, пов'язані з посиленням жорсткого державного контролю за друкованим словом. Проводилася чистка так званої «ідеологічно шкідливої» літератури, що була зібрана у спеціальний архів, який потім бібліотечні працівники назвали «книжковою в'язницею». З початком німецько-фашистської окупації гітлерівці розмістили в приміщенні бібліотеки фельдкомендатуру. Фашистами були знищені каталоги, картотеки, інші облікові документи й більша частина фонду. Багато бібліотечних книг окупанти вивозили на берег річки Південний Буг і спалювали. У 1943 р. за розпорядженням міського голови О. О. Савостьянова до Кракова вивезено понад 600 прим. журналів науково-технічного та природничого профілю, а також інших цінних видань. Напередодні визволення Вінниці Савостьянов вивіз понад 4 тис. цінних книг з природничих і хімічних наук. Загалом загинуло більше 300 тис. книг. Бібліотечне обслуговування мешканців міста здійснював відділ у «Мурах». Працівники «Тімірязєвки» брали участь у вінницькому підпіллі. Як герой загинула у фашистському гестапо співробітниця бібліотеки, член підпільної організації І. В. Бевза Наталя Медвідь. Залишаючи Вінницю 18 березня 1944 р., окупанти спалили основне приміщення бібліотеки. Загальний збиток склав 2 млн. 158 тис. крб.

Наразі Фонд «Тімірязєвки» становить близько одного мільйона документів більш ніж сорока мовами світу на різних носіях інформації, в тому числі налічує понад 500 тис. книг, близько 350 тис. журналів, більше ніж 55 тис. газет, майже 28 тис. нотних видань, 8 тис. аудіовізуальних матеріалів та 3 тис. електронних видань. Є у фонді 2 тис. карт та близько 6 тис. альбомів. Щорічні надходження становлять майже 10 тис. примірників.

1913 рік – у Нью-Йорку відкривається перша виставка авангардного мистецтва;

1919 рік – Українська Національна Рада ухвалює закон про вживання української мови у державних установах;

1919 • У Проскурові на Поділлі бійці армії Української Народної Республіки, очолювані отаманом Іваном Семесенком, влаштували різанину місцевих євреїв, у якій за два дні загинуло близько 1500 чоловік. Погром, що торкнувся й сусіднього Фельштина, став одним із найкривавіших актів насильства часів Української революції.

1921 • Попри укладений договір про ненапад війська більшовицької Росії перетнули грузинський кордон під формальним приводом надання допомоги повсталим у вірменській окраїні. Радянсько-грузинська війна завершилась через місяць укладенням перемир'я у Кутаїсі, звідки через два дні до Франції відбули колишні урядовці і паламентарі Грузинської Демократичної Республіки.

У 1922 році в Гаазі було відкрито перше засідання Міжнародного суду.

1926 рік – виголошують найдовшу в історії парламентську промову (депутат Мартінсон у парламенті Естонії витратив на неї 11 годин);

1931 рік – виходить перший фільм про Дракулу;

1933 • У Майямі анархіст Джузеппе Зангара здійснив замах на життя щойно обраного президента США Франкліна Рузвельта — випущені ним 5 куль не зачепили Рузвельта, однак поранили декількох людей і, зокрема мера Чикаго Антона Чернака, який помер 6 березня. Зангара був заарештований на місці злочину і страчений на електричному стільці 20 березня.

1939 рік – в обласному ефірі новоствореної Запорізької області вперше звучать позивні "Радіо Запоріжжя";

1942 • Після тижня запеклих боїв склали зброю британо-австралійські війська, які не змогли втримати Сінгапур у протистоянні з утричі менш чисельною японською армією. Здача у полон 80 тисяч чоловік і втрата «Східного Гібралтару» дали підстави Вінстону Черчіллю назвати це «найстрашнішою катастрофою та найбільшою капітуляцією в історії Великобританії».

1946 рік – офіційно оголошують про створення ENIAC – це був перший електронний комп'ютер у світі;

1947 • Спеціальною постановою уряду СРСР в Радянському Союзі заборонено шлюби між радянськими громадянами та іноземцями.

1950 • У Москві Йосиф Сталін і Мао Цзедун, лідери двох найбільших комуністичних держав, підписали Договір про оборону і військову взаємодопомогу між СРСР і Китаєм. Згідно з ним, СРСР надавав Китайській Народній Республіці кредит у розмірі 300 мільйонів доларів, повертав контроль над ділянкою Далекосхідної залізниці, що пролягала територією Манчжурії, і містами Порт-Артур та Дайрен. З китайського боку було взято зобов'язання виступити на боці СРСР у будь-якому конфлікті, пов'язаному з агресією Японії або "будь-якої іншої держави, прямо чи опосередковано з нею зв'язаною".

1951 • У Москві підписано радянсько-польський договір про обмін ділянками державних територій площею по 480 кв км. СРСР отримав ділянку з покладами кам'яного вугілля у Люблінському воєводстві, а передав Польщі Нижньо-Устрицький район Дрогобицької області з покладами нафти. Обмін територіями і населенням завершився у листопаді.

1956 - президентом Фінляндії обрали Урхо Калева Кекконена, який залишатиметься на посаді 26 років.

Кекконен був провідником політики, яку на Заході називали "фінляндизація": часткова поступка суверенітетом (політичний нейтралітет) і налагодження тісного економічного, культурного та іншого співробітництва з Радянським Союзом. У Фінляндії та СРСР цей зовнішньополітичний курс був відомий як "лінія Паасіківі-Кекконена". На думку західних істориків, політична близькість між фінським істеблішментом та Москвою при ньому була такою, що "радянське політбюро мало фактичне право вето на призначення в кабінет у Гельсінкі"

1961 - під час посадки в Брюсселі розбився "Боїнг-707" авіакомпанії "Сабена", що летів із Нью-Йорка. Всі 72 особи на борту загинули, а також одна людина на землі.

Серед жертв - збірна США з фігурного катання в повному складі, яка прямувала на чемпіонат світу в Прагу. Після цього світову першість скасували на знак жалоби за загиблими

1965 • У Канаді запроваджено новий прапор — червоно-білий з кленовим листком стяг прийшов на зміну "Королівському прапору Співдружності", відомому під назвою "Юніон Джек". Першим його було піднято над будівлею канадського парламенту в Оттаві.

1967 - у В'єтнамі армія США втратила за один день 13 гелікоптерів

1969 рік – Роберт Едвардс із Фізіологічної лабораторії Кембридзького університету вперше здійснює штучне запліднення людської яйцеклітини;

У 1971 році у Великій Британії офіційно ввели десяткову систему мір і величин.

У 1978 році в Лас-Вегасі Леон Спінкс виграв бій у Мухаммеда Алі й завоював титул абсолютного чемпіона світу з боксу в суперважкій ваговій категорії.

1988 - пожежа в Бібліотеці Академії наук СРСР у Ленінграді.

Підсумки пожежі, що спалахнула вночі, були безпрецедентними. Незважаючи на те, що людських жертв не було, сталася справжня культурна катастрофа: у вогні загинули всі підшивки газет з 1922 по 1953 рр. (третина всього газетного фонду), а також близько 300 тисяч книг, у тому числі дуже рідкісних і дорогих. Загалом у ході гасіння вогню водою, яку доставляли пожежними рукавами просто з Неви, серйозно постраждали 3,5 млн. одиниць зберігання.

Звичайні мешканці Ленінграда наступного ж дня запропонували свої послуги в сушінні книжок. Мокрі книги видавалися громадянам під чесне слово, але жодна з них не пропала - всі були повернуті просушеними

1989 рік – у Києві утворюють "Ініціативний комітет відновлення Української Автокефальної Православної Церкви в Україні".

1989 • Керівництво СРСР оголосило, що територію Афганістану залишив останній радянський солдат — закінчилась більш, ніж дев'ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще триває громадянська війна. Захищати революцію в "братерській" країні були прикликані понад 150 тисяч українців. Більш трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими; уже дома, від ран, хвороб і самогубств померло більш 4 тисяч українських "афганців".

1991 - у Вишеграді (Угорщина) відбулася перша зустріч президентів Угорщини, Польщі й Чехословаччини з питань інтеграції з країнами Західної Європи та координації дій на цьому напрямку. Згодом трикутник перетворився на Вишеградську четвірку - після того як Чехословаччина розділилася на чехію і Словаччину

1995 • У місті Рейлі (штат Північна Кароліна) ФБР заарештувало 31-річного Кевін Мітнік, "найбільш розшукуваного хакера", засудженого згодом на п'ять років позбавлення волі за несанкціоноване проникнення у комп'ютерну систему державного рівня і викрадення 20 тисяч номерів кредитних карток з бази даних інтернет-мережі Netcom.

2003 • У світі розпочалась хвиля протестів проти війни в Іраці — у 600 містах світу на демонстрації вийшли, за оцінками, від 8 до 30 мільйонів чоловік. Це найбільша мирна демонстрація у світі.

2013 • Поблизу Челябінська (Росія) на висоті близько 20 км стався вибух метеорита масою порядка 10 тисяч тонн. Кількість постраждалих від вибуху склала понад 1200 чоловік — головним чином від ушкоджень уламками розбитого скла.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА