Сьогодні, 15 лютого, в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата присвячена до виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році. Керівники міста та області, військовослужбовці, ветерани-афганці, представники громадських організацій та небайдужі вінничани вшанували пам’ять українських військових та поклали квіти до Пам’ятника воїнам-афганцям, що у Центральному парку ім. М. Леонтовича.

15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю. За майже десять років неоголошеної війни керівництво СРСР відправило до Афганістану більше 160 тисяч українців — кожен 4-й з 600-тисячної радянської армії. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже три тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами.

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Окрім афганської війни, за часів СРСР, українські військові брали участь і в інших локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, яке в Україні відзначають 15 лютого, міський голова Сергій Моргунов вручив 13 воїнам-афганцям грамоти та грошові премії. А учасник бойових дій Віктор Мороз отримав сертифікат на придбання автомобіля. З 2014-го року за кошти Вінницької міської територіальної громади для інвалідів війни – учасників бойових дій в Афганістані придбали дев’ять автомобілів, цьогорічна автівка вже десята.

Цього року сертифікат на придбання авто отримав учасник бойових дій в Афганістані Віктор Мороз. Чоловік має інвалідність 2 групи внаслідок війни. Отримав поранення при виконанні службових обов’язків під час бойових дій, що призвели до тимчасової втрати працездатності. Віктор Мороз - активний член Спілки учасників бойових дій в Афганістані міста Вінниці. Нагороджений орденом «Червоної зірки» та медаллю «За відвагу». На автомобіль чоловік чекав 17 років.

«У 18 років я потрапив в Афганістан. Служив у місті Бараки-Барак. Був кулеметником. Через півтора року служби потрапив в засаду та отримав поранення, - каже Віктор Мороз. - Я 17 років стояв на черзі на автомобіль. Машину ще не обрав, придивляюся. Вдячний за підтримку міській владі. Приємно, що не забувають про воїнів-афганців».

Традиційно така матеріальна допомога для придбання легкового автомобіля надається щороку. Допомогу отримують за поданням Спілки учасників бойових дій в Афганістані міста Вінниці.

«Щороку ми вручаємо сертифікати на придбання автомобіля воїнам-афганцям та учасникам АТО/ООС. Цю традицію започаткував ще Володимир Гройсман, коли був міським головою. З початку дії програми з бюджету Вінницької громади виділили кошти на 17 автомобілів. 10 автівок придбали для воїнів-афганців і 7 - для учасників АТО/ООС. Ми і далі будемо продовжувати цю традицію. Я вважаю, що ми повинні допомагати всім тим людям, які захищали і захищають нашу країну. Наші українці гинули в незрозумілій війні. Ми завжди повинні пам’ятати про них… », - каже міський голова Сергій Моргунов.

Роман Ковальський