У православному церковному календарі сьогодні день пам’яті святих Семена і Анни. Коли Богородиця та Йосип принесли до Храму маленького Ісуса Христа на 40-вий день його народження, святі Анна та Симеон (Семен) були першими, хто зустрів їх. І саме вони впізнали в дитині Месію. Ці двоє праведних людей сказали, що Ісус стане світлом та одкровенням для слави ізраїльського народу.

Уцей день, який багато хто на Заході називають днем потенційного вторгнення Росії в Україну, ми вперше святкуємо День єднання. Багато хто з вас може казати, що у такий важкий час, у час випробувань святкування недоцільне, але сьогодні як ніколи, ми повинні об’єднатися заради миру та майбутнього України. День єднання повинен нагадати нам про те, що сила нашої Батьківщини – в єднанні. І не лише територій, а дій і сердець. Наші погляди, відмінності, бачення можуть бути різними, але ніколи не мають стати вищими, ніж Україна. Неподільна й незалежна.

Сьогодні, як ніколи раніше, виклики, що постали перед державою та кожним її громадянином, вимагають консолідації зусиль і єднання українського народу.

День єднання – це можливість вкотре заявити на весь світ, що Українська нація – єдина, а її територія – неподільна. Нехай ми завжди будемо об'єднані спільною метою - любов'ю до рідного краю та вірою в сильну, незалежну Україну! Ми – великий Український народ. Слава Україні! Єднаймося!

16 лютого в Україні святкують День військового журналіста. Це професійне свято було запроваджене 2018 року, коли Міністр оборони підписав відповідний наказ. Дату обрали не випадково. Саме 16 лютого 2016 року військовий журналіст Дмитро Лабуткін загинув під час виконання своїх обов’язків під Дебальцево. Він був не лише капітаном 3-го рангу, але й редактором телерадіостудії “Бриз”.Національна спілка журналістів 16 лютого вшановує своїх колег, які допомагають висвітлювати події на передовій. З перших днів ворожої агресії саме військові журналісти ведуть свої репортажі та доносять до людей достовірну інформацію з найгарячіших точок АТО. Це непроста і небезпечна робота, але завдяки мужності та відданості військових журналістів, весь світ знає про героїчну оборону наших захисників.

16 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1154 • На ріці Серет під Теребовлем відбулась битва між військами галицького князя Ярослава Осмомисла і київського Ізяслава Мстиславича, якого підтримували переяславський, волинський, дорогобузький та берестейські князі і військо чорних клобуків. Незважаючи на загальний успіх, великі втрати і втеча частини союзників завадили Ізяславу закріпити перемогу.

1267 рік — Кастилія і Португалія укладають Бадахоський договір про міждержавний кордон;

1568 - іспанська інквізиція винесла смертний вирок всім жителям Нідерландів

1571 - цар Іван Грозний затвердив перший у Росії військовий статут - "Боярський приговор про станичну і сторожову службу"

1641 • Англійський король Карл I схвалив т. зв. "Трьохрічний закон" (Triennial Act), який діє і сьогодні — король (або лорд-канцлер) повинен скликати парламент не рідше разу на три роки. У 1911 році трирічний термін було замінено на п'ятирічний.

1659 рік — в Англії Ніколас Ванакер виписує перший у світі чек на 400 фунтів (нині цей документ зберігається в архіві Національного банку);

1685 • Польський сейм підтвердив універсал короля Яна ІІІ Собєського з відновлення на Правобережжі реєстрового козацтва. Під командою наказного гетьмана Андрія Могили, столицею якого став Немирів, було створено чотири полки — Білоцерківський (Фастівський), Брацлавський, Вінницький (Кальницький) та Корсунський, які очолили Семен Палій, Андрій Абазин, Самійло Самусь та Захар Іскра, відповідно.

1722 - Петро I видав указ про престолонаслідування, що дає російському царю право обирати собі спадкоємця

1848 • У Парижі Фредерік Шопен зіграв свій останній концерт. Через рік він помер від туберкульозу.

1852 - у США засновано фургонобудівну компанію братів Студебекерів - попередницю відомого автомобільного виробника

1900 • У Лондоні вийшов друком перший і єдиний роман 26-річного Вінстона Черчілля "Саврола", написаний ним у 1897 році під час військової служби в Індії. У жовтні того ж року автор був обраний членом палати представників від Консервативної партії й почав блискучу політичну кар'єру, а 1953 р. удостоївся Нобелівської премії саме з літератури

1918 рік — проголошують створення Кубанської Народної Республіки; зі столицею в Катеринодарі. Обрано уряд КНР на чолі з Лукою Бичем. Через декілька днів по закінченні сесії нарада членів ради ухвалить резолюцію про прилучення Кубані на федеративних умовах до України, але ця ідея не буде реалізована. Загалом КНР як українське козацьке державне утворення на Кубані проіснує рік і дев'ять місяців - до березня 1920 р., матиме власну Конституцію та символіку

1918 • Створена у вересні 1917 року Литовська Рада під керівництвом Йонаса Басанавічюса одноголосно проголосила відновлення незалежності Литви як самостійної демократичної держави зі столицею у Вільнюсі.

1919 рік — починається Вовчухівська операція УГА; Після двох невдалих спроб наприкінці грудня 1918 — січня 1919 року оволодіти Львовом, командування УГА на початку лютого, завершивши реорганізацію частин, укомплектувавши їх командними кадрами і довівши реальну чисельність військ до 60 тисяч чоловік, вирішило провести третю операцію з визволення столиці Західноукраїнської Народної Республіки. Але через несприятливі зовнішньополітичні обставини і прорахунки командування, яке не використало сприятливих умов для розгрому ворога, попри проявлений героїзм стрільців і старшин, завершилася невдачею — на вимогу Найвищої ради країн Антанти просування частин ГА було зупинено.


1919 • В Одесі від «іспанського грипу» померла 25-річна актриса Віра Холодна, зірка німого кіно, яка за п'ять років своєї короткої кар'єри стала «королевою екрану» Російської імперії і естетичним уособленням жіночої краси свого часу.

1923 - британська експедиція під керівництвом археолога Говарда Картера, споряджена лордом Карнарвоном, розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона в Долині Царів біля міста Луксор у Єгипті

1937 рік — Воллес Карозерс, хімік-дослідник фірми “Дюпон”, отримує патент на нейлон;

1943 • Радянські війська зайняли Харків.

1945 рік — експедиційні війська США починають операцію із захоплення Іодзіми;

1951 - став до ладу Лисичанський хімічний комбінат у Луганській області

1959 • Після повалення в грудні 1958 року диктаторського режиму генерала Батісти 30-літній Фідель Кастро Рус, один з керівників повстанських загонів, став прем'єр-міністром Куби, змінивши на цьому посту поміркованого політика Мірі Кардону. США, які ще в 1958 році припинили підтримку Батісти, визнали новий уряд Куби, однак принципово змінили до нього ставлення після того, як Кастро проголосив себе марксистом, започаткував програму аграрних реформ і націоналізував американську власність на острові. Центральне Розвідувальне Управління США санкціонувало неодноразові спроби повалити комуністичний уряд Куби, однак на своєму посту Кастро пережив дев'ятьох американських президентів, сорок років економічного ембарго і політичного тиску з їх боку, і Куба під керівництвом Кастро увійшла в 21 століття бідною тоталітарною країною з добре розвиненою системою освіти та медичного обслуговування.

1957 рік — Єгипет стає чемпіоном першого Кубка Африканських Націй в Судані;

1960 - американський атомний підводний човен "Тритон" почав із Нью-Лондона, штат Коннектикут, перше підводне навколосвітнє плавання, що тривало 83 дні

1968 рік — у місті Гейлівіль (штат Алабама, США) з’являється перша телефонна служба порятунку (911);

1973 - при оголошенні обміну партійних документів в СРСР вирішено квиток члена КПРС №1 виписати Володимиру Леніну, а квиток №2 - чинному генсекові Леоніду Брежнєву

1976 - у СРСР із конвеєра Камського автозаводу зійшов перший вантажний автомобіль марки КамАЗ

1978 • У Чикаго запрацювала перша комп'ютерна Дошка оголошень (CBBS), програмне забезпечення якої розробив Уорд Крістенсен. Програма дозволяла користувачам через модемне з'єднання передавати інформацію на центральний комп'ютер або зчитувати уже залишені іншими користувачами повідомлення; найчастіше вона використовувалась для анонсу запланованих зустрічей. Незважаючи на багато функціональних обмежень, CBBS проіснувала (у модифіковано вигляді) до кінця 1990-х і надихнула на створення інших систем обміну інформацією — чатів та форумів.

1986 - біля берегів Нової Зеландії напоровся на скелю й затонув радянський пасажирський теплохід "Михайло Лермонтов" - круїзний лайнер типу "Іван Франко", що здійснював трансатлантичні переходи і туристичні круїзи до берегів Австралії.

408 пасажирів, 330 членів екіпажу і новозеландський лоцман були врятовані двома суднами, що прийшли на допомогу. Загинув інженер рефрижераторних установок Павло Заглядімов, який працював у затопленому відсіку

1987 • У Єрусалимі (Ізраїль) почався суд над Іваном Дем'янюком, охоронцем нацистського концтабору Треблінка. За причетність до вбивств євреїв Дем'янюка у квітні 1988 році засудили до страти, проте в 1993 році Верховний суд Ізраїлю скасував вирок одностайно - бо, на думку суддів, було представлено недостатньо доказів того, що Дем'янюк насправді є "Іваном Грозним". Основою для виправдального рішення послужили архівні матеріали КДБ, з яких випливало, що прізвисько "Іван Грозний" було не в Дем'янюка, а охоронця табору Собібор - Марченка. Свідки ж переважно вели мову про загальні факти знущань частини охоронців табору. Після семирічного ув'язнення Дем'янюк повернувся до США і був відновлений у громадянстві цієї країни, однак 2009 р. був ектрадируваний уже до Німеччини для нового суду

1991 рік — у Львівському театрі опери та балету відбувається I Галицька Асамблея (об’єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад);

1998 • На Тайвані під час посадки у аеропорту Чан Кайші зазнав аварії аеробус A300-600R компанії China Airlines — загинуло 196 пасажирів і членів екіпажу та 7 чоловік з персоналу аеропорту.

1999 • У Ташкенті (Узбекистан) стався замах на президента Іслама Карімова — бомби, закладені у шести автомобілях, привели до загибелі 13 чоловік; президент лишився неушкодженим. Влада Узбекистану заявила, що за вибухами стоять ісламісти з організацій "Хізб ут-Тахрір" та "Хізбуллах", також відповідальність за подію поклали на "Ісламський рух Узбекистану". Теракти було використано для боротьби з опозицією

2000 • Під час виступу у ізраїльському парламенті німецький президент Іоганн Рау попросив вибачення за нацистський геноцид щодо євреїв у роки Другої світової війни.

2005 рік — набуває чинності Кіотський протокол. Протокол зобов'язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів у 2008-2012 роках до рівня 1990 року. На сьогодні протокол підписали та ратифікували 187 країн, у тому числі більшість промислово розвинутих - крім США, які підписали, але не ратифікували угоду

Тетяна Кондратьєва