Три мільйони гривень до кінця лютого на потреби бригади територіальної оборони Вінниччини виділили депутати обласної ради, терміново зібравшись на позачергову сесію. До кінця року потрібно знайти ще 29 мільйонів гривень. Все фінансування та забезпечення держава поклала на обласний бюджет та бюджети територіальних громад. І що тоді було б, якби повномасштабне вторгнення сталось вже на 16 лютого?

Про ситуацію у територіальній обороні Вінниччини, її потреби і проблеми депутатам доповідав командир бригади територіальної оборони Вінниччини підполковник Юрій Парадюк.

– Ми отримали необхідні фонди, місця постійної дислокації і розпочали процес прискореного формування особового складу. Але ми тільки на початку шляху створення сили під назвою «Національний спротив». Нам необхідно укомплектувати військові частини сил територіальної оборони постійним складом не менше 70 відсотків від штату мирного часу. І маємо термінове завдання: до кінця березня укомплектувати сили територіальної оборони резервістами, котрі уклали контракт на службу не менше 70 відсотків від штатів воєнного часу. Це більше 3 тисяч резервістів.

Командування бригади знаходиться у Вінниці, у приміщенні філії центрального проєктного інституту. Сформовано сім батальйонів. Насамперед, необхідно облаштувати кімнати для зберігання зброї, кімнати для режиму секретного органу у військових частинах.

Тим, хто хоче долучитися до територіальної оборони, не залежно від віку і статі, потрібно звертатися до військкоматів. А ще до рекрутингових центрів, котрі мають бути обладнані у адміністраціях територіальних громад.

Територіальна оборона наразі проводить збори активних людей і проведення занять. Всі розуміють, що треба вже готувати ворогу гідну відсіч, не чекаючи проведення колегій та нарад.

У свою чергу, голова облдержадміністрації Сергій Борзов, провівши брифінг після позачергової сесії, наголосив, що в разі потреби бригада територіальної оборони здатна забезпечити захист населення. Все відпрацьовано і злагоджено. Відбулися такі ж сесії у територіальних громадах, і депутати погодили про гроші з бюджетів. Виділені кошти підуть за призначенням. На території області є склади зі зброєю, боєприпасами, обмундируванням. Наразі ситуація перебуває під контролем. Зберігаємо спокій.

Тетяна Кондратьєва
Відео та фото Сергія Хіміча