17 лютого в церковному календарі – день пам’яті преподобного Миколи Студеного. Був ігуменом Студійської обителі аж до своєї смерті 868 року. Студійський монастир вважається одним з найдавніших і найславетніших у Константинополі. З нього вийшло чимало християнських діячів, які несли в світ слово Боже. Преподобний Микола намагався розповсюджувати християнство, попри гоніння і катування святих в ті часи. Бог наділив його даром зцілення. А Церква вважає Миколу чудотворцем.

Сьогодні в Україні святкують День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day). Це досить молоде свято, але з кожним роком воно стає все більш популярним. Головна мета свята в тому, щоб люди стали трішки щасливішими, поширюючи довкола себе доброту.

17 лютого святкують День кота в Європі

Свято прийшло до нас з Італії, адже воно було започатковане 28 років тому саме в цій країні. З’явилося свято завдяки італійській журналістці Клаудії Анжелетті. Вона обрала для святкування лютий, тому що цей місяць за зодіакальним календарем належить Водоліям, які відрізняються незалежним характером.

А ще 17 лютого святкують Всесвітній день людського духу. Серед християн існує думка, що саме людський дух є головною частиною людини. Свято заснував 2003 року філософ мудрості і правди, автор багатьох книг Марк Леві.

Третього четверга лютого щороку святкують Всесвітній день управління інформацією і Всесвітній день антропології.

17 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1386 • Шлюб Великого князя литовського Владислава Ягайла з 12-літньою Ядвігою, дочкою Людовика I Великого (Угорського), завершив оформлення польсько-литовської унії, договір про яку був підписаний у Креві (Кревська унія, 1385 р.). Династія Ягайлів (Ягеллонів) правила об'єднаною державою до 1572 року.

1454 • У бургундському Ліллі відбувся пишний бенкет, відомий як «Бенкет Фазана», що віншував релігійно-світське свято, організоване герцогом Філіпом III Добрим. Його учасники заприсяглись звільнити Константинополь від османів, однак попри поважне представництво, зусилля трьох пап і зібрані великі кошти, хрестовий похід так і не відбувся й став останньою спробою загальноєвропейського єднання у «війні проти невірних».

1600 • Після семирічного ув'язнення за звинуваченням у єресі в Римі за рішенням суду інквізиції спалено 52-річного монаха-домініканця Джордано Бруно, італійського філософа («Про причину начал і єдине», «Про безкінечність, всесвіт і світи») і поета («Ноїв ковчег», «Підсвічник»). Підставою для його страти стало вчення Бруно про безкінечність Всесвіту, єресь в питаннях догматичного богослов'я, заняття магією та ворожінням.

1720 • У Гаазі підписано мирний договір, що завершив Війну за французьку спадщину між союзом Франції, Великобританії, Сполучених провінцій і Священної Римської імперії та Іспанією. Не в змозі протистояти Австрії і Великобританії, іспанський король Філіпп V Бурбон був змушений відмовитись від претензій на більшу частину території Італії, імператор Карл VI Габсбург отримав у володіння Сицилію, яка раніше належала Савойї, в обмін на яку Віктор Амадей II, герцог Савойський, котрий участі у війні не брав, мусів задовільнитись менш розвиненою і значимою Сардинією.

1795 рік — у Великій Британії викопують величезну картоплину вагою майже у 8,5 кг;

1876 рік — Джуліус Вольф з Істпорта (США) створює перші консерви із сардинами;

1880 - революціонер-народоволець Степан Халтурін організував п'ятий замах на імператора Росії Олександра II: у Зимовому палаці вибухнула бомба.

Замах не вдався, а через два роки Халтуріна повісили в одеській в'язниці за замах на військового прокурора Стрельникова

1904 рік — відбувається прем'єра опери Джакомо Пуччіні "Мадам Баттерфляй" у міланському театрі "Ла Скала";Прем'єра провалилася, а успіх до опери прийшов у наступній постановці на сцені театру "Ґранде" в Брешії, коли головну роль виконала українська співачка Соломія Крушельницька

1905 - у Москві біля Нікольських воріт прогримів вибух. 27-річний поет і соціаліст-революціонер Іван Каляєв кинув бомбу в карету московського генерал-губернатора, дядька царя, великого князя Сергія Романова. Карету і самого князя розірвало на частини. Кучер Андрій Рудінкін отримав важкі поранення і через три дні помер. Згідно з донесенням співробітника поліції, ворожість до генерал-губернатора серед москвичів була така сильна, що ніхто навіть не зняв шапки. Каляєва в травні повісили

1919 рік — директорія УНР звертається до США по допомогу в боротьбі з більшовиками;

1933 - у США вийшов перший номер журналу "Newsweek"

1934 - зірвавшись зі скелі під час одного зі сходжень поблизу Марш-Ле-Дам, загинув бельгійський король Альберт I

1938 рік — на Соловецьких островах під час Великого терору в СРСР відбувається масовий розстріл в'язнів Соловецької тюрми (тоді за одну добу страчують понад 200 осіб);

1940 - у водах Норвегії англійці захопили німецьке судно "Альтмарк", що послужило приводом для вторгнення фашистів до Норвегії

1944 • Радянськими військами в районі Корсунь-Шевченківського виступу оточено і знищено більше 10 дивізій німецької групи армій "Південь" під командуванням генерал-фельдмаршала Манштейна. В ході цієї операції німці залишили на полі бою убитими 52 тисячі чоловік. Здалися в полон 11 тисяч німецьких солдатів і офіцерів

1947 рік — телерадіоорганізація "Голос Америки" проводить свою першу радіотрансляцію російською мовою на Радянський Союз; На думку самих же американців перша програма виявилась вкрай невдалою — сухий виклад поточних подій, розповідь про політичну систему США і обговорення властивостей "нового синтетичного матеріалу пирібензаміну" на фоні еклектичного музичного ряду при поганій якості звучання наврядчи справила враження на радянську аудиторію. Лише з початку 1960-х після кардинальної технічної переоснащеності "Голос Америки" стала однією з найпопулярніших радіостанцій в СРСР.

1955 рік — Одеська кінофабрика стає Одеською кіностудією художніх фільмів;

1962 — катастрофічна повінь внаслідок шторму в басейні нижньої Ельби та у всьому північно-морському узбережжі Німеччини. В одному лише Гамбурзі загинуло 314 осіб.

1972 рік — гурт "Pink Floyd" закінчує своє тур по Англії з прем'єрою нової програми "Eclipse" (через 1 рік вона перетворюється у їхню найвідомішу платівку "The Dark Side of the Moon");

1979 • Після року прикордонних конфліктів і напружених політичних стосунків, які привели до поваленням В'єтнамом прокитайського режиму в Кампучії, війська КНР перейшли в'єтнамський кордон, щоб провести «обмежену каральну акцію». Китайсько-в'єтнамська війна тривала майже місяць і завершилась оголошенням кожною стороною власної перемоги.

1992 — перші арешти в операції італійських правоохоронних органів «Чисті руки», спрямованої проти мафії.

1996 • У шестиматчевому турнірі, який тривав протягом тижня, чемпіон світу з шахів Гарі Каспаров з рахунком 4-2 обіграв шаховий суперкомп'ютер Deep Blue компанії IBM. Це був перший випадок, коли машина програла партію у діючого чемпіона світу. Наступного року у матчі-реванші переможцем вже вийшов комп'ютер.

1999 рік — проводять ратифікацію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року;

1999 • Верховна Рада України ухвалила рішення про зняття депутатської недоторканності з Павла Лазаренка за порушеною 14 вересня 1998 року Генеральною прокуратурою України справою по звинуваченню за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах.

2008 рік — Косово проголошує свою незалежність від Сербії (до кінця року її визнає 69 країн);

2011 • Організовані через соціальні мережі, у Лівії почались масові виступи проти диктатора Муамара Каддафі. Після масових розстрілів армією і поліцією протестуючих, протистояння повсталих набуло ознак громадянської війни — вони захоплювали владу у містах і за тиждень вся Керенаїка була під владою повстанців. З 19 березня їх підтримали збройні сили країн НАТО. З травня антикаддафські виступи почались на півдні країни.

2015 рік — генпрокуратура України відмовляє уряду Грузії в екстрадиції експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі;

2015 рік — Євросоюз вперше від початку російсько-української війни офіційно визнає участь військ РФ в конфлікті.

Тетяна Кондратьєва