У церковному календарі сьогодні день пам’яті святої мучениці Агафії. Вона народилася в Палермо в заможній і дуже відомій родині. З дитинства відрізнялася тим, що вміла бачити хороше і погане в людях. Сповідувала християнство. Тому під час гонінь сенатор-язичник наказав своїм воїнам привести до нього Агафію та намагався залучити її до язичництва незаконним шляхом. Проте дівчина відмовилася. За те, що не послухала сенатора, Агафію засудили до жорстоких тортур. Вночі, після всіх перенесених мук, до неї прийшов апостол Петро та вилікував всі рани. Того ж дня в місті трапився сильний землетрус. Перелякані мешканці вирішили, що то Бог карає їх за знущання з Агафії. Її повели до темниці і вона там мирно померла. Через рік після її смерті прокинувся вулкан Етна. Налякалися жителі, кинулися до могили Агафії та взяли її одяг з труни, щоб себе захистити. Виверження одразу припинилося. Тому святу мученицю Агафію вважають захисницею від пожеж.

А ще 18 лютого вшановують пам’ять святителя Феодосія Чернігівського. Він вів сподвижницьке життя і служив прикладом для багатьох християн. Народився у сім’ї священника Микити Углицького, здобував освіту в Києво-Братській колегії (при Києво-Богоявленському монастирі). Вільний час присвячував молитвам і читанню Святого Письма. Прийняв постриг в Києво-Печерській Лаврі.


18 лютого в Україні святкують День Плутона. 1930 року Плутон відкрив Клайд Томбо. Протягом 76 років Плутон вважали дев’ятою планетою, але від 1992 року такий статус небесного тіла почав викликати деякі сумніви. Багато подібних на Плутон об’єктів було виявлено в Поясі Койпера (це одна з областей сонячної системи). Тому 24 серпня 2006 року Міжнародним астрономічним союзом Плутон було визнано карликовою планетою. Свою назву карликова планета отримала на честь бога підземного світу Плутона, який існував у римській міфології. Вчені стверджують, що температура поверхні цього небесного тіла становить приблизно -233 до -213 за Цельсієм. Від Сонця до Плутона майже 6 мільярдів км. А його розмір це дві третини Місяця.

18 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1265 • Під стінами фортеці Везенберг (нині Раквере, Естонія) відбулась битва між арміями Новгородської республіки, Псковської республіки та Великого князівства Володимирського з об'єднаними силами лицарів Лівонського ордену і Данської Естляндії, у якій з обох сторін взяло участь до 50 тисяч чоловік. Фортеця вистояла, новгородсько-псковські війська під командою Дмитра Олександровича, князя переяслав-заліського, були змушені відступити, але великі втрати зупинили німецько-датську експансію на Схід на наступні три десятиліття.

1405 • Під час підготовки до завойовницького походу в Китай в оазі Отрар поблизу Шимкента на 69-у році життя помер Тамерлан, правитель імперії Тимуридів у Персії і Середній Азії. Він був похований у мавзолеї Гур-Емір в Самарканді.

1700 - гетьмана Івана Мазепу, запрошеного до Москви Петром I, нагороджено орденом св. Андрія Первозванного. Мазепа став другим кавалером найвищого російського ордена за заслуги з огляду на важливість його успішних дій у війні проти турецького султана і кримського хана. На прощання гетьману подарували угорський золотий каптан з алмазними запонками, підбитий соболями

1701 • Філіпп V Бурбон, герцог Анжуйський, внук французького короля Людовика XIV, по прибуттю до Іспанії визнаний королем. Габсбурзька монархія, а також Англія і Нідерланди виступили проти Філіппа, що привело до початку війни за Іспанську спадщину.

1814 - у битві при Монтро Наполеон розгромив один із корпусів армії союзників (Вюртемберг, Австрія, Росія) під командуванням кронпринца Вюртемберзького

1873 - у передмісті Софії повісили Василя Левського - болгарського революціонера, лідера національно-визвольного руху, який потрапив у полон до турків і був засуджений османським судом до смертної кари

1885 рік— вперше було опубліковано “Пригоди Гекльберрі Фінна”, автор Марк Твен;

У 1895 році в Парижі з тріском провалилася виставка-продаж картин Поля Гогена. Більшу частину свого життя француз Поль Гоген прожив у бідності, депресії та хворобі. Його роботи часто не знаходили попиту, художник вів жебрацьке існування, порвав із сім'єю, поневірявся. І ось у 1891 році в Парижі була організована виставка картин Гогена, на кошти від проданих картин він поїхав в Океанію, на острів Таїті. Там Гоген дуже продуктивно провів час, написавши 47 картин. Нова колекція була виставлена на аукціоні в паризькому будинку Друо. Вона саме й відкрилася 18 лютого 1895 року. Всупереч очікуванням, було продано тільки дев'ять картин, та й за невелику суму. Всі гроші, виручені на аукціоні, пішли на те, щоб розплатитися з аукціоністами. Завдяки коштам, зібраним друзями, він зміг повернутися після невдачі в Полінезію. Йому загрожували штраф у 1000 франків та ув'язнення за борги, чого він уникнув, померши від серцевого нападу. Після смерті Гогена цикл робіт, створених художником на Таїті, визнали шедевром.

1911 - перша офіційна доставка авіапошти.

В Індії з Аллахабада до Наїні (відстань 13 км) французький пілот Анрі Піке перевіз літаком 6500 листів і 250 спеціальних листівок. Листи були погашені спеціальним штемпелем із написом: "First aerial post. UP Exhibition. Allahabad. 1911"

1913 рік — Педро Ласкуран встановлює рекорд, пробувши на посаді президента Мексики одну годину; Він прийняв присягу, призначив спадкоємця (Вікторіано Уерту) й пішов у відставку. Раніше цього ж дня генерал Уерта скинув попереднього президента - Франсіско Мадеро, і влада - за відсутності віце-президента і генпрокурора - перейшла до міністра закордонних справ Ласкурайна, який залежав від Уерти

У 1913 році Фредерік Содді ввів термін "ізотоп". Содді - англійський радіохімік, член Лондонського королівського товариства, лауреат Нобелівської премії з хімії.

1918 - у Москві відкрили Брянський залізничний вокзал (із 1934 р. - Київський), побудований на місці старого дерев'яного за проектом архітектора І. Рерберга

1930 рік — американський учений Клайд Томбо виявляє 9-ту планету Сонячної системи — Плутон. Ім'я "Плутон" першою запропонувала Венеція Берні, одинадцятирічна школярка з Оксфорда. Вона цікавилася не лише астрономією, а й класичною міфологією, і вирішила, що це ім'я - давньоримський варіант імені грецького бога підземного царства - підходить для такого, ймовірно, темного й холодного світу. Офіційно об'єкт отримав ім'я 24 березня 1930 року. А через 76 років, у серпні 2006 року на асамблеї Міжнародного астрономічного союзу, що проходила в Празі, Плутон позбавили статусу планети Сонячної системи. Відповідно до нової класифікації, Плутон належить до категорії малих планет, або планетоїдів.

1932 • Після завершення завоювання Манчжурії Японія проголосила її незалежність від Китаю. Главою маріонеткової держави Манчжоу-Го став колишній китайський імператор Генрі Пу І, котрий став правити під іменем К'анг Те. Незважаючи на активний збройний натиск комуністичного Китаю, держава проіснувала до 1945 року.

1936 • Норвезька фігуристка Соня Хені вдесяте виграла чемпіонат світу в одиночному розряді. Всього за свою карєру вона шість разів ставала чемпіонкою Європи і тричі вигравала Олімпійські ігри (1928, 1932, 1936 рр.)

1942 - французький підводний човен "Сюркуф", який вважався найбільшим на той час у світі, затонув після зіткнення з американським вантажним судном "Томсон Лайкс" в Атлантиці на підході до Панамського каналу. Екіпаж із 130 чоловік загинув

1943 рік — у своїй найвідомішій промові Йозеф Геббельс закликає німецький народ до “тотальної війни”;

1945 - на околиці міста Мельзак у Східній Пруссії був важко поранений осколками артилерійського снаряда й цього ж дня помер від ран генерал армії Іван Черняховский, радянський воєначальник

1945 - у концтаборі Маутхаузен (Австрія) в числі інших ув'язнених (близько 500 осіб) був облитий водою на морозі й помер Дмитро Карбишев, радянський генерал-лейтенант інженерних військ

1954 рік — у Лос-Анджелесі Рональд Габбард заснувує Церкву саєнтології;

1965 рік — Гамбія стає незалежною державою;

1968 рік — до складу гурту “Pink Floyd” входить Девід Ґілмор (замість Сіда Баретта);

1978 рік — пісня “Hotel California” гурту “Eagles” здобує “Греммі” як “Запис року”;

1978 рік — на Гаваях провели перші змагання Ironman (тріатлон);

1979 рік — вперше за багато століть у Сахарі випадає сніг;

1992 рік — Україна встановлює дипломатичні відносини з Хорватією та Угандою;

2003 • У місті Тегу (Південна Корея) при спробі самогубства 56-річний безробітний, сидячи у вагоні метро, підпалив каністру бензину. Вогонь швидко поширився на шість вагонів поїзда і інший поїзд, що саме прибув на станцію. У пожежі загинуло 198 чоловік і ще близько 150 отримали поранення. Сам палій уцілів; він отримав пожиттєвий термін ув'язнення і помер у 2004 році.

У 2004 році стався вибух залізничного складу з небезпечними вантажами під Нішапуром (Іран). Загинуло близько 300 осіб, близько 500 були поранені.

2011 • Свій 49-й пожиттєвий термін отримав Гарі Леон Ріджвей, серійний вбивця, який з 1982 по 1998 роки тероризував місто Сіетл (штат Вашингтон). Заарештований у 2001-у Ріджвей зізнався у cвоїх 60 убивствах в обін на незастосування до нього смертної кари.

2014 рік — в Україні починається протистояння на Майдані Незалежності в Києві, внаслідок якого впродовж 3 днів загинуло понад 80 осіб; На ранок 18 лютого було заплановано «Мирний наступ» — багатотисячну ходу учасників Євромайдану до Верховної Ради України, де мала відкритися чергова сесія, на якій планувався розгляд питань щодо змін до Конституції України щодо обмеження повноважень Президента. До кінця робочого дня сесійне засідання так і не почалося. В очікуванні сесії, близько 8.30 ранку мітингарі почали збиратися на майдані Незалежності, звідки десятитисячною колоною на чолі з Олегом Тягнибоком депутатами опозиційних фракцій УДАР, ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» та учасниками загонів народної самооборони рушили до будинку Верховної Ради. На розі вулиць Грушевського та Кріпосного валу учасники демонстрації штурмували міліцейські автомобілі, що перегороджували шлях колоні, таким чином подолавши кордон внутрішніх військ. На вулиці Шовковничній проти демонстрантів бійці спецпідрозділу «Беркут» застосували спецзасоби: світлошумові гранати та помпові рушниці Форт-500Т

Під час сутичок поблизу парламенту за повідомленням МВС постраждали три співробітники відомства Про поранення двох протестувальниць повідомило інтернет-видання «Українська правда»: за інформацією ресурсу одна жінка отримала ураження гумовими кулями у груди, в області серця, інша — обличчя. Сутички між силовиками та євромайданівцями відбулися також у Маріїнському парку з боку станції метро «Арсенальна». З 16 години рух київського метрополітену було повністю зупинено[21]. Відповідно до розпорядження голови КМДА Володимира Макеєнка закриті усі три гілки через загрозу теракту. Близько 16 години міліції вдалося відтіснила мітингарів до Жовтневого палацу поблизу майдану Незалежності, де розпочали атаку проти учасників акції протесту[О 18 почався штурм ВВ барикади зі сторони Європейської площі з використанням БТР, у якому перебував екіпаж «беркута». БТР оборонці майдану зустріли «коктейлями Молотова», і штурм захлинувся. Близько півночі загорівся Будинок профспілок. За повідомленнями очевидців підпал здійснили «беркутівці» які занесли запалювальну суміш у білих каністрах на дах будинку[48], за іншою інформацією будівля зайнялася від коктейлю Молотова провокаторів

2015 рік — парламент Молдови голосує за новий уряд на чолі з Кирилом Габурічем.

2018 • Українець Олександр Абраменко на Олімпійських іграх у Пхьончхані (Корея) завоював золоту медаль у змаганнях із фрістайлу.

2021 • Після близько семи місяців польоту на поверхню Марса в кратері Єзеро з допомогою парашута успішно здійснив посадку планетохід «Perseverance» («Наполегливість»), оснащений гелікоптером «Ingenuity». Він призначений для збору зразків породи в рамках програми НАСА «Марс 2020», які планується відправити на Землю не раніше 2026 року.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА