— До чого ми дожилися! Тримаємо за мільйони наших податків «Водоканал» і не маємо питної води, — обурюються вінничани.

— У кранах вода така, що пити неможливо, смердить як не рибою, то хлоркою. Підсадили людей на привозну! Хоча такого нонсенсу ніде в Європі немає! А коли вже все налагодилося, усунули підприємця, який надавав якісну послугу, а альтернативи немає…

Ось яке звернення до вінничан наостанок опублікувала «Долина Плюс», яка мала у Вінниці найбільшу сітку акваматів.

— На превеликий жаль, робота апаратів «Долина Плюс» у м. Вінниці буде призупинена на невизначений термін. Вінницька міська рада не дає дозвіл на їх роботу. Незважаючи на наші численні звернення, ми так і не отримали позитивної відповіді. Найближчим часом, за вимогою місцевої влади, апарати будуть демонтовані. Нам дуже шкода, адже 10 років ми сумлінно працювали і провели велику роботу, щоб забезпечувати мешканців Вінниці доступною та якісною водою.


Вінничани намагалися підтримати підприємтво і зареєстрували аж три петиції до міського голови. Але проблему це не вирішило. Погодження про розміщення водоматів «Долина-Плюс» не продовжили у департаменті адміністративних послуг ВМР.

Ось як цю ситуацію коментувала керівник департаменту Ірини Копчук.

— У цієї юрособи закінчився термін дії погодження про розміщення водоматів. Вони три місяці працювали без дозволу, не подали потрібний пакет документів, тому їхні автомати демонтовують.

Минуло два тижні, а ситуація з питною водою дійшла до колапсу... У спальних кварталах Вінниці — величезні черги за розливною водою з бочок, які привозить «Легенда гір» або до поодиноких автоматів «Аква плюс».

Люди скаржаться, що вода подорожчала

— У деяких автоматах уже по 1 грн 20 копійок за літр треба заплатити. А бутильована в магазинах здорожчала втричі! І навіть за 45 чи 65 грн за 5-6 літрів ввечері уже немає... У мене троє дітей вдома, вимушена кип’ятити воду з крану, але такий страшний накіп залишається, що боїшся пити, — у відчаї Тамара Грецун, яка мешкає по вул. Коріатовичів.

У міському управлінні Держпродспоживслужби повідомили, що проби води на «Вінницяоблводоканалі» відбирають регулярно:

— Джерело водопостачання на «Водоканалі», а отже й в наші квартири — річка Південний Буг, — пояснює начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби Людмила Крутікова. — Регулярно відбираємо проби води, відхилень не було ані за мікробіологічними, ні за санітарно-хімічними показниками. Але мало хто з вінничан п’є воду з кранів. І не вірить запевненням фахівців, що вона придатна. Більше того, радять самим їм таку пити.

— А можна пити воду із громадських криниць, які можна зустріти у різних мікрорайонах міста?

— Вода у більшості з них незадовільної якості, тому воду із них не рекомендованою пити. Глибина залягання води у наших криницях — від 5 до 20 мет­рів. Це небагато, особливо, враховуючи зростання кількості авто у місті та шкідливих викидів від них. У криницях приватного сектору рівень вмісту нітратів та хлоридів реєструємо ще вищий. Також на якість води там сильно впливають вигрібні ями, сараї з худобою та птицею.

Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України опублікував результати досліджень міських колодязів. За їхньою інформацією, вода у 2 із 44 досліджених криниць не відповідає санітарним вимогам. Виняток: колодязь на Келецькій, 122 та колодязь на 2-му провулку Глінки, 44. Хороша вода у криниці на Андрія Первозваного, 24 (орієнтир — школа №10) та у свердловинах храму Стрі­тення Господнього (кінцева зупинка трамваїв — «Електромережа»).

Як вирішують питання з питною водою у Вінниці, чи є вже альтернатива «Долині Плюс» – запитали у директорки департаменту адмінпослуг Ірини Копчук.


— Над цим питанням зараз працюємо. Можливо, буде змінено порядок розташування водоматів. Поки заявок від підприємців немає. Спілкувалися із тими, хто залишився на цьому ринку, і просили не піднімати ціну хоча б на цей перехідний період. Та, на жаль, не усі почули... Сподіваємося, за тиждень буде більш чітка інформація з цього питання, — запевнила Ірина Копчук.

Наші журналісти й надалі будуть відслідковувати цю ситуацію. Бо питна вода – це наше здоров’я. Але і легкий прибуток бажаючих заробити на ній. Тому багато читачів вважають ситуацію із зникненням води «Долини плюс» недобросовісною конкуренцією.

Людмила ПОЛІЩУК