Більше місяця по всій Україні збирались кошти на кімнату для «особливих» ді­ток. Коли суму збору озвучили, обговорення тривало ще довго. Чим «вражали» вінничани — далі.

Одна «порядна» держслужбовиця дозволила собі ось такі висловлювання:

«Діти з аутизмом — це відпрацювання карми свого роду. Якщо дитина хворіє, то не потрібно показувати це людям. Ходіть у церкву і замолюйте свої гріхи замість того, щоб цирк влаштовувати. Я лежала у психлікарні. Лікувалась. А аутизм — це взагалі не хвороба. Не потрібно мучитись і показувати всім свої страждання. Та ще й таких дітей прославляти», — заявила Тетяна Кравчук.


Її позицію підтримала ще одна колежанка і додала, що на благодійності гроші тільки і відмиваються.

«Реальних проблем не вирішують. Хворі діти повинні хворіти, а не бути героями чиїхось бізнес-ідей. Шкода, але світ такий зараз, що піаряться на всьому», — Марина Руденко, Брацлав.

Ці два коментарі викликали цілий шквал емоцій та обурення. І більше сотні відгуків підтримки для батьків.

— Наше суспільство вже потрохи приймає «особливих» людей. Батьки не залишають у дитячих будинках та лікарнях. А, навпаки, роблять все можливе, щоб їхні «особливі» сонечка змогли реалізуватись. Серед вінничан з аутизмом є дівчинка, яка вільно володіє англійською мовою. Також є моделі, шахісти, художники із аутизмом. І всі вони проживають на Вінниччині, — Діана Зінчук, вінничанка.

— Чи толерантно держслужбовиці таке дописувати у Фейс­буці? Вам зарплата нараховується із податків. А от «особливі» батьки та діти взагалі ніякої допомоги від держави не отримують. Вінничанам, які зробили такий потужний благочинний проєкт — шана! А батькам «особливих» діток — низький уклін. Пам’ятайте, що найвідоміший вчений світу Альберт Ейнштейн також був аутистом. Як і композитор Моцарт, який подарував світу «вічні» мелодії, хоч не володів мімікою… Еволюційне вчення також створила людина із аутичними розладами — Чарльз Дарвін. А ще серед аутистів – Білл Гейтс, Стів Джобс, — Юлія Марченко, Погребище.

Софія КОПАЧ