Вже другий тиждень триває безстрокова акція студентів всієї України на підтримку Києво-Могилянської академії. Через зірвані вибори президента закладу студенти оголосили страйк.

У середньому 100 випускників із Вінниччини щороку вступають у Києво-Могилянську академію. І зараз вони одні з перших йдуть відстоювати свою позицію. Страйки проти міністра Шкарлета розпочались у стінах навчального закладу, а продовжились вже під вікнами Кабміну. Студентство України повстало, запевняють, що вже зараз є десятки причин звільнити Шкарлета з посади. Останньою краплею стало те, що міністр не визнав вибори президента академії.


- Два роки один із найкращих вишів України був без президента. 27 січня провели п`яту спробу виборів. Попередні чотири не вдались через брак голосів... Як тільки “Могилянка” побачила свого президента Сергія Квіта, МОН заявило, що вибори вважаються недійсними. Потрібно проводити перевибори... Адже у першому турі стався скандальний інцидент. Четверо невідомих хлопців намагались викрасти бокси з бюлетенями та облити їх зеленкою. Проте аферу не вдалось провернути. Злочинець, який вибігав із боксом в руках, впав. Мусив швидко втікати, щоб його не спіймали. Бокс пошкодився. Але жоден бюлетень з нього не випав — коробка не побилась. Тоді ще не було зрозуміло, чиї прихильники погодились на таку дурість. До цих пір поліція не може знайти винуватців...

Після цього віцепрезидент “Могилянки” Олександра Гуменна відмовилась від участі у виборах. І автоматично перемогу отримав Сергій Квіт — колишній міністр освіти і науки України... Послідовники та студенти ще не встигли привітати нового лідера вишу, коли Шкарлет вже повідомив про скасування результатів виборів...

Підозрюють, що таке несприйняття Квіта Шкарлетом через те, що саме він виявив плагіат у наукових роботах міністра.

Студенти одразу розпочали флешмоб в Інтернеті зі словами «Батько мій Бандера, Україна — мати, ми за “Могилянку” будемо страйкувати». Кількість поширених фото швидко підняла на ноги всю країну. Уже наступного дня Шкарлет, побачивши таку реакцію, відмінив своє рішення, але студенти не зупинились, почали вимагати звільнення міністра з посади.

— Лише це мо­же гарантувати автономію українських університетів у подальшому. Наші аргументи наступні: Сергій Шкарлет неодноразово доводив свою невідповідність посаді: у його наукових роботах було виявлено плагіат; він перевищує свої повноваження та не бажає визнавати результати виборів президента НаУКМА; у його підпорядкуванні знаходяться люди, які пов’язані з режимом Януковича та безпосередньо з Табачником; він призначив ректором НАУ М. Луцького, який підпадає під люстрацію за співпрацю з режимом Януковича і не має права очолювати заклад вищої освіти... Ми не припинимо страйкувати, допоки не буде дотримано наших наступних вимог, а саме, від­ставка міністра освіти Сергія Шкарлета, підписання контракту з обраним президентом НаУКМА, автономію українських університетів. Всі студенти об`єднались та виступають єдиним фронтом. Адже маємо спільний інтерес — зберегти порядок в українських вишах, — заявляє вінничанка Катерина Швець, яка є студенткою Києво-Могилянської академії.

Голова Студентської ради Вінниччини Юлія Юнова повідомила «33-му», що Вінниччина також приєдналась до студентських страйків.

- Студентство Вінниччини глибоко переймається ситуацією з “Могилянкою”, проте, наскільки я знаю, жодне студентське врядування публічно свою позицію не оголошувало. Є студентські активісти, які і відвідують акції протесту, а при неможливості до них долучитись офлайн долучались медійно й висвітлювали свою думку у соціальних мережах. Страйків проти міністра Шкарлета поки що на Вінниччині не планується. Ми не бачимо доцільності мітингувати саме у нашому місті.

Проте підтримку у Києві гарантуємо! — заявляє Юлія Юнова.

— На даному етапі проблема виборів президента у Києво-Могилянській академії повністю вирішена. Адже МОН визнало дійсними протоколи виборчої комісії. Важко коментувати ставлення студентів до такої персоналії, як Шкарлет, адже ми обмежені правами. Мова йде про закон України про вищу освіту, який чітко вказує, що студентське самоврядування мусить бути аполітичним. Коли тільки почались студентські страйки в Києві, ми проводили опитування серед студентів. Більшість незадоволені діями міністра та рішеннями стосовно “Могилянки”. Звісно, все студентство України проявляє свою позицію. Та все ж зараз проблему вирішено. Тому немає потреби виходити на мітинги у Вінниці, — вважає голова студентської ради медичного університету Олег Єфименко.

Однак всі вузи Києва вже зробили різкі заяви — вони вимагають відставки міністра Шкарлета. Вони повідомляють, що не зупиняться, доки він очолюватиме міністерство.

- Ми розуміємо ситуацію в країні і загрозу війни. Тому поводимо себе дисципліновано. Не допустимо провокацій.

Але загроза таких міністрів, як Шкарлет, сьогодні в Україні є не менш небезпечною. Міністр-плагіатор — це нищівний удар по науці і освіті України.

Софія Копач