— Нам не виплачують зарплати і не віддають гроші за паї, — скаржаться селяни.

— Працюю на фермера вже не один рік. Просила оформити мене офіційно, щоб взяти субсидію, та роками чую лише обіцянки. Ми обрізаємо дерева. Завтра, не дай Бог, впаду з яблуні і руку зламаю — а господар скаже, що мене туди не посилав… Бо ж договору ніякого немає, — обурюється Світлана, яка працює на фермерських яблуневих садках.

— З людей податки не платять, «пашемо» тут, як раби, і навіть на пенсію не заробимо, — скаржиться Андрій Фомин.

— Щоб хоч пару копійок випросити, ходимо і принижуємося, мало не навколішки падаємо… Нам платять 31 грн за годину, і тих не бачимо, — розчарована Лариса Яковенко.


До пікету працівників фермерського господарства приєдналися й місцеві пайовики. Люди жаліються, що ніяк не можуть отримати виплати за оренду землі.

 Директор підприємства так пояснив ситуацію:

— Цього року яблука в ціні впали. А світло і газ подорожчали... Постає вибір, що спочатку — оплачувати працівникам чи заплатити за енергоносії. Людям даю гроші по можливості, коли треба на лікування чи на похорон. На сьогодні заборгованість складає близько 2 млн грн із шести, — каже директор ТОВ «Строїнецький сад» Леонід Майданевич.

Коли верстався номер газети, староста Строїнців повідомив, що керівництво товариства «Строїнецький сад» почало виплачувати за паї.

— Зараз ситуація у селі уже не така напружена. З пайовиками почали розраховуватися. Чого не скажу про зарплати, — повідомив Володимир Кардиш.

Людмила ПОЛІЩУК