Навчальний заклад з великими амбіціями і непоганими результатами фактично перестав існувати ще три роки тому. Про цю відчайдушну боротьбу за місце під сонцем та скандальне і гучне звільнення директора колегіуму Михайла Капущака наша газета розповідала у своїх публікаціях не раз.

Тоді проблему вирішили кардинально: навчальному закладу «перекрили кисень» — позбавили фінансування. Директору порекомендували внести потрібні зміни до статуту закладу. Той не погодився, за що був звільнений. А замість колегіуму в тому ж приміщенні утворили новий навчальний заклад — Липовецьку ЗОШ І-ІІІ ступенів. Вчителі, котрі працювали в колегіумі, тепер викладають у школі.


Через ці перипетії Михайло Капущак потрапив до лікарні, пережив два інфаркти. Утім, на початку жовтня цього року Липовецький районний суд визнав недійсним наказ про звільнення директора. А ще було визнано, що відділ освіти перевищив свої повноваження. Коли обидва навчальних заклади перейшли у підпорядкування Липовецької ОТГ, за справу взялися юристи. І на останній сесії депутати проголосували за припинення шляхом ліквідації колегіуму ім. Василя Липківського.

- Два роки я перебуваю у вимушеному прогулі. На сесію внесли у порядок денний питання про припинення діяльності колегіуму шляхом ліквідації. Так можуть чинити тільки «славних прадідів великих правнуки погані», як казав Тарас Шевченко, — розповідає Михайло Капущак.

— Я стурбований і виступаю за збереження закладу, котрий має певні надбання. У колегіумі, крім ліцензії на послуги загальної середньої освіти, є ще ліцензія на професійно-технічну освіту з спеціальностей «автосправа» категорії А, А1, В, В1, С, С1, «оператори комп’ютерного набору». На мою думку, питання лобіюється певною групою осіб, щодо яких ведуться слідчі дії (9 кримінальних проваджень). Новий заклад фактично працює без ліцензії, відсутня реєстрація майнових прав на майно і землі. Я звернувся до Верховного Суду. І звертатимусь до Європейського суду з прав людини. Бо не можна розтоптати і переступити через людину, котра 33 роки присвятила цьому навчальному закладу.

У голови територіальної громади Віктора Бичкова свій погляд на ситуацію.

- Зараз над цим питанням вже працює комісія, котра ретельно вивчає всі обставини. Сама установа наразі працює, випускає учнів, видає дипломи. Все в межах законодавства. Але двох господарів на одну установу не може бути. Тому ліквідувати колегіум було необхідно. Зараз у цій школі навчається 400 дітей.

Що ж, колегіум у Липовці був єдиним навчальним закладом, котрий носив ім'я Василя Липківського. Митрополит був однією із найвизначніших фігур історії України, якого розстріли в застінках НКВС. Він народився у с. Попудня Липовецького повіту. Очолював Автокефальну церкву України. Схоже, і ця згадка про визначного земляка ліквідована.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА