Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013-2014 років. Вінничани вшанували хвилиною мовчання тих, хто вісім років тому загинув під час розстрілів на Майдані. Родичі загиблих, керівники міста та області, військовослужбовці, ветерани АТО/ООС, представники громадських організацій, духовенства та небайдужі вінничани поклали квіти до скульптурної композиції «Дерево Свободи», що на Майдані Героїв Небесної Сотні.


Цього дня у Вінниці до бронзового монументу «Дерево Свободи» прийшло чимало людей, аби вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні, які стали захисниками свободи та честі.

Серед загиблих під час подій на Майдані і троє наших земляків: Максим Шимко, Валерій Брезденюк і Леонід Полянський. Усім посмертно присвоїли найвищу державну нагороду – Герой України. На мітингу-реквіємі були присутні рідні та близькі загиблих Героїв.

«Сьогодні ми вшановуємо пам'ять наших рідних, наших Героїв. Мій син, Максим Шимко, дуже любив Україну. Він, як інші Герої Небесної Сотні, пішов захищати волю своєї батьківщини. Вони не могли стояти осторонь тих подій. Вони відстоювали свободу нашої України. Українці – сильна нація, ми вміємо зібрати свою силу в кулак і дати гідну відсіч ворогу», - каже мати Героя України Максима Шимка Зоя Кузьменко.

«Вісім років промайнуло від тих трагічних подій, які перевернули історію України. Наші рідні житимуть, поки житиме про них пам'ять. Поки ми пам’ятатимемо їх подвиг, безстрашність, сміливість та відчайдушність», - говорить донька загиблого Героя України Валерія Брезденюка Юлія Брезденюк.

Цього дня гірлянди з квітів поклали і до пам’ятного знаку Небесній Сотні та Героям АТО/ООС та до мультимедійної Стели Пам’яті, що на Європейській площі.

Роман Ковальський

Фото Сергія Хіміча