21 лютого в церковному календарі – день пам’яті святого пророка Захарія Серповидця. Відомо, що він народився в священницькій родині Левія. Святому дали прізвисько Серповидець через те, що якось він побачив уві сні свиток, схожий своєю формою на серп. Захарій разом з старозавітним пророком Агамоном переконував єврейського царя Зоровавеля в необхідності відновити будівництво храму в Єрусалимі, яке було зупинене за часів правління царя з Персії Камбіза, сина Кіра . Саме Захарій пророкував прихід Ісуса Христа, який стане спасителем свого народу. Хоча сам він жив задовго до народження Месії.

21 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день рідної мови. Саме 21 лютого 1952 року в Бангладеш відбувся збройний конфлікт через мову. Тоді загинуло 4 студента. Рідна мова – це носій знань і цінностей, які передаються від одного покоління іншому в якості нематеріального культурного спадку. На жаль близько 43% мов сьогодні перебувають на межі зникнення. А 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою. Цікавий факт: у світі існує близько 7 тисяч мов, але всі вони об’єднуються науковцями у порівняно маленьку кількість мовних сімей. Найрозповсюдженішими сьогодні вважаються індоєвропейські мови, які є рідними для майже половини всього населення планети. Саме в цю групу мов входить і українська.

А ще 21 лютого святкують Всесвітній день екскурсовода. Свято було засноване 1990 року за ініціативою Лоізідес (президента Міжнародної федерації екскурсоводів).

21 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1431 рік — у Руані розпочинається суд над Жанною д’Арк; Незважаючи на те, що формально Жанну судила церква за обвинуваченням у єресі, національна героїня Франції перебувала у в’язниці під охороною англійців як військовополонена. Очолював процес єпископ П’єр Кошон , прихильник англійських інтересів у Франції1437 • В результаті змови магнатів, невдоволених авторитарним правлінням короля Шотландії Якова I, він був убитий у своєму палаці в Перті. Його спадкоємцем на престолі став шестилітній син, що правив під іменем Яків II.

1440 – У Марієнвердері (нині Квідзин, Польща) 53 представниками аристократії і кліру з 19 міст засновано Прусську конфедерацію, яка мала протистояти експансії Тевтонського ордену.

1784 рік — відповідно до указу Катерини ІІ порт і фортецю Ахтіар у Криму перейменовують на Севастополь;

1784 рік — було закладено місто Миколаїв;

1804 – Поблизу міста Мертір-Тідвіл на півдні Вельсу здійснено першу поїздку паровим локомотивом — по трамвайній колії машина Роберта Тревітіка за 4 години у 5 причепних вагонах перевезла 10 тон залізної руди і 70 пасажирів на відстань 15,69 км. Однак через високу вартість виготовлення паровозів подібної потужності і відсутність належної інфрастурктури ідея використання парових двигунів на транспортних засобах не знайшла свого розвитку і була втілена лише через вісім років.

1808 – Росія, союзник наполеонівської Франції, почала війну проти Швеції і за кілька місяців окупувала всю Фінляндію, яка за укладеним 17 вересня 1709 року Фредріксгамнським договором разом з Аландськими островами увійшла до складу Російської імперії.

У 1811 році британський хімік Гемфрі Деві повідомив ученому співтовариству про властивості відкритого ним газу – хлору.

1816 рік — у Петербурзі засновують першу таємну організацію декабристів “Союз спасіння”; Організаторами товариства були гвардійські офіцери Олександр Муравйов , Матвій і Сергій Муравйови-Апостоли, князь Сергій Трубецькой

1842 рік — американець Джон Грінау отримує патент на швейну машинку, хоча винайшла її зовсім інша людина;

1848 – У Лондоні групою німецьких революціонерів-соціалістів «Комуністична ліга» опубліковано «Маніфест Комуністичної партії», написаний 29-річним Карлом Марксом при участі Фрідріха Енгельса. Політичний памфлет, безсумнівно, найдієвіший у історії, став наріжним каменем світового комуністичного руху, справивши величезний вплив на розвиток світової гуманітарної думки, і ліг в основу програми всіх комуністичних партій світу.

1878 рік — у Нью-Гейвені виходить перша телефонна книга, яка включала всього 50 імен;

1879 – народоволець Григорій Гольденберг убив харківського губернатора князя Дмитра Кропоткіна – за жорстоке поводження із в’язнями харківських в’язниць та за розправу над учасниками студентських хвилювань у місті

У 1885 році після 36 років будівництва в столиці США урочисто був відкритий пам’ятник першому президенту країни, “батькові держави” Джорджу Вашингтону. 169-метровий мармуровий пам’ятник, збудований за проектом архітектора Роберта Міллса, на момент відкриття був найвищим у світі. Через три роки бажаючим була надана можливість піднятись на вершину споруди при допомозі ліфта або сходів, прокладених у середині пам’ятника.

1901 рік — американський пасажирський пароплав “Ріо-де-Жанейро” (SS City of Rio de Janeiro) розбивається на підводних каменях біля входу в протоку Золоті Ворота (гине 128 осіб, виживає лише 81);

1906 рік — керівника повстання в Севастополі українського лейтенанта Петра Шмідта засуджують до страти;

1914 рік — у Монреалі створюють українське видавництво “Новий світ”;

1916 – Після ряду кровопролитних боїв 1914-15 років німецьке командування, враховуючи зростаючу перевагу Антанти, спробувало вирішити вислід Першої світової війни на Західному фронті рішучим ударом на вузькій ділянці, і під бельгійським містом Верден німцями була розпочатий потужний наступ. Успіх операції означав вільний прохід до Парижу і капітуляцію Франції. Битва, пізніше названа “м’ясорубкою”, і в якій з обох боків пораненими і загиблими було втрачено близько мільйона людей, тривали до грудня, але так і не змінили хід війни у Західній Європі.

1919 рік — у Києві виходить перший номер газети “Комунар” (сьогодні називається “Вечірній Київ”);

1921 – В Ірані повстанці на чолі з Реза-ханом захопили Тегеран і змусили шаха дати згоду на встановлення воєнної диктатури. Новий уряд 26 лютого підписав з радянською Росією договір, за яким обидві держави зобов’язувались не допускати на своїй території діяльність організацій, які ставили за мету боротьбу проти іншої держави, і Росія відмовлялась від усіх територіальних претензій до Ірану.

1925 рік — виходить перший номер газети “The New Yorker”;

1935 рік — оголошують про створення косметичної фірми “Ланком”;

1938 – у ніч на 22 лютого разом із дружиною заарештували колишнього першого секретаря ЦК КП(б)У Павла Постишева, одного з призвідників Голодомору в Україні. Як “японського шпигуна” та “правого троцькіста” його розстріляли 26 лютого 1939 р.

1940 – на території окупованої Польщі, неподалік Кракова, німці почали спорудження першого табору масового знищення – Освенціма (нім. “Аушвіц”)

1941 рік — іспанський уряд визнає, що на територію Іспанії вступили німецькі війська (офіційна версія — щоб допомогти в ліквідації наслідків урагану);

1944 – Прем’єр-міністр і міністр оборони Японії генерал Хідекі Тодзіо став начальником начальником штабу збройних сил і, отримавши контроль над всією японською військовою машиною, став фактичним диктаторм країни. 22 червня 1944 року, після поразки японців в битві за Шайпан, що фактично означала перехід тихоокеанського регіону під контроль США, Тодзіо спробував скінчити життя самогубством, вистріливши собі в голову, однак був врятований американськими лікарями, а після закінчення Другої світової війни відданий під міжнародний військвий трибунал і за його рішенням повішений 22 грудня 1948 року.

1947 – рада міністрів Румунії ухвалила рішення про проголошення Йосипа Сталіна почесним громадянином Румунії

1947 рік — у США з’являється фотокамера “Поляроїд”;

1948 рік — президія Верховної Ради СРСР ухвалює виселення з УРСР осіб, що ухиляються від трудової повинності і ведуть “паразитичний спосіб життя”;

1952 – 20-річна американська кінозірка Елізабет Тейлор вийшла заміж за англійського актора Майкла Уайлдінга. Це було її друге одруження, а попереду були ще шість, з яких два — з валійським актором Річардом Бартоном.

У 1953 році вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крік представили структурну модель ДНК – подвійну спіраль. У квітні їх стаття на цю тему була опублікована в журналі «Nature», а у 1962 році Вотсон і Крік за «звідкриття в галузі молекулярної структури нуклеїнових кислот та їх значення для передачі інформації в живому матеріалі» стали лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини.

1965 – У Нью-Йорку членом організації “Чорні мусульмани” вбито Малкольма Ікс, американського релігійного діяча, борця за права афроамериканців.

1972 – На запрошення лідера Компартії Китаю Мао Цзедуна президент США Річард Ніксон прибув до Пекіна в рамках першого офіційного візиту президента США до Китайської Народної Республіки. Незважаючи на те, що США на той момент не визнавали комуністичний уряд країни, тижнева зустріч, ретельно підготовлена радником з національної безпеки Генрі Кіссінджером, привела до повороту (вперше в історії) політики Китаю в бік Заходу і виведення американського контингенту з Тайваня.

1973 – винищувачі ВПС Ізраїлю збили над Синайським півостровом лівійський пасажирський літак “Боїнг-727”, загинуло 108 осіб

1992 рік — Рада Безпеки ООН ухвалює рішення про введення військ до Югославії;

1993 рік — у Донецьку Сергій Бубка встановлює світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях (6 м 15 см);

1995 рік — американець Стів Фоссетт першим у світі самотужки на повітряній кулі перетинає Тихий океан;

2008 – американські військові другими (після китайців) застосували зброю в космосі – розстріляли супутник-шпигун ракетою-перехоплювачем “Стандарт-3” із борту крейсера “Lake Erie” в Тихому океані

2014 рік — сотник самооборони Майдану Володимир Парасюк на сцені Майдану Незалежності оголошує ультиматум про збройний штурм, якщо Янукович не піде у відставку з поста президента до 10 ранку наступного дня (субота,  22 лютого).

2014 – Після трьох місяців протестів проти влади Верховна Рада імплементувала до національного законодавства положення статті 19 Конвенції ООН проти Корупції, згідно з якими була декриміналізована стаття, за якою було засуджено Юлію Тимошенко 11 жовтня 2011 року за звинуваченням у перевищенні влади та службових повноважень під час укладення газового контракту з Росією 19 січня 2009 року. Наступного дня постановою Верховної Ради Тимошенко була звільнена з ув’язнення.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА