Після трьох років розслідування Вінницький міський суд нарешті виніс вирок: 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна для жінки, яка обвинувачується у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах.

Про це зухвале шахрайство  наша газета розповідала на своїх сторінках. Мешканка Кіровоградської області Фатіма  «зняла порчу» з вінничанки та зірвала справжній джекпот — 5 мільйонів 125 тисяч гривень. «Не знаю, нічого не брала, нічого не скажу! Та таких грошей навіть у банках немає!» — викрикувала в судовій залі 51-річна ворожка, затуляючи обличчя від фото- та відеокамер. Нахабність зловмисниці та масштаби видуреного справді вражають, такого у міському суді не пам’ятають.

У судовому засіданні адвокат Фатіми наполягав на зміні запобіжного заходу на домашній арешт.  Мовляв, у Фатіми троє вже дорослих дітей і здоров’я підводить. На час розслідування підсудну погоджувалися пустити до свого дому її родичі зі Старого міста. Але з огляду на зухвалість злочину, її залишили під вартою.

Згодом на зв’язок із журналістами вийшла й сама потерпіла. Вона розповіла, що навіть не сподівалася, що історія ось так обернеться. Жінка зустрілася випадково, біля одного із салонів краси, запитала, як добратися до найближчого відділення «Нової пошти», а потім замість подяки запропонувала «зняти порчу», яка, як виявилося, накладена на ювелірні прикраси та гроші. Ось їх усі легковірна вінничанка зібрала і віднесла «екстрасенсу»…  В дворі свого будинку потерпіла передала обвинуваченій грошові кошти та  ексклюзивні золоті вироби, виготовлені на замовлення,  загальною вартістю 5 125 397,55 грн.   І мощі, привезені з Єрусалиму (їх згодом зловмисниця продасть на ринку за 85 тисяч гривень)… Ворожка сказала, що йде на обряд, залишила свій номер телефону й призначила зустріч через 20 хвилин біля церкви. Там вона обіцяла повернути все, що взяла. Але ні через 20, хвилин, ні через кілька годин вона так і не повернулася.  Жертва збагнула, що її обдурили. Хоча сценарій, за котрим «працювала» «благодійниця», досить банальний, у ньому були використані навіть трюки з яйцем та циганський гіпноз. Здавалося б, про такий спосіб видурювання грошей знають вже всі. Але, як бачимо, жертви ще знаходяться. А те, що «екстрасенс» назвала їй кілька фактів з її особистого життя, може вказувати на те, що фокус зі «зняттям порчі» відбувався за чиєюсь наводкою.

Суд ретельно дослідив всі надані сторонами докази та за результатами повного та всебічного судового розгляду, визнав жінку винною у скоєнні кримінального правопорушення. Їй призначене покарання у виді позбавлення волі строком на 10 років з конфіскацією майна.

Крім цього, суд стягнув з обвинуваченої на користь потерпілої матеріальну шкоду в сумі 5 125 397,55 грн. та 6 000 грн. витрат на правову допомогу, 2 002 грн. витрат на користь держави за проведення експертних досліджень та експертиз. Наразі, вирок ще не набрав законної сили.

Ілона ВАЛЬТЕР