22 лютого в церковному календарі – день пам’яті мученика Никифора Антіохійського. Жив у місті Антіохій Сирійський, де також мешкав пресвітер Саприкій, з яким Никифор був не просто знайомим, а дуже близько дружив. Вважав його майже як своїм братом. На жаль, через підступи ворогів друзі так сильно посварилися, що ненавиділи один одного. Через деякий час мученик Никифор зрозумів свою помилку та покаявся. Не раз він приходив до свого колишнього друга і просив вибачення. Але Саприкій був невблаганний. Зі сльозами благав Никифор свого друга дослухатися до серця і не зрікатися Господа на порозі Царства Небесного. І сказав тоді Никифор катам: “Я християнин і вірю в Господа нашого Ісуса Христа, від якого відкинувся Саприкій. Страте мене замість Саприкія”. Кати донесли його слова імператору. Саприкія відпустили, а Никифора вбили замість нього мечем.

22 лютого в Україні і світі святкують Міжнародний день бойскаутів. Батьківщина скаутингу – Велика Британія. Цей рух було засновано професійним військовим Робертом Баден-Павеллом. 1899 року, коли він брав участь у англо-бурській війні, під його командуванням було так мало солдат, що приходилося долучати до розвідки у ворожому стані малих хлопців. Розвідники виявилися кмітливими та відважними, а сам Роберт Баден-Павелл, будучи тоді підполковником, зміг втримати важливу фортецю до приходу підкріплення. Коли Роберт повернувся до Англії, то заснував перший дитячий скаутський табір. 1908 року він також видав книгу під назвою “Розвідка для хлопчиків”. В Україні скаутський рух розпочався 1911 року, коли була створена національна організація “Пласт”. Саме пластунами називали Запорізьких козаків, які займалися розвідкою. За часів радянської влади український “Пласт” було замінено на піонерський рух. Більшовики боялися вільного духу пластунів, а тому вони були заборонені. Відновився скаутинг в Україні після 1990 року, після того, як наша країна здобула незалежність.


Щороку 22 лютого проводяться різноманітні заходи на честь Міжнародного дня підтримки жертв злочинів. Підґрунтям для заснування цієї події стало відразу два важливих документа: “Хартія жертв злочинів”, яка 22 лютого 1990 року була опублікована у Великій Британії, та декларація ООН щодо принципів правосуддя для постраждалих від кримінальної злочинності (була створена у вересні 1995 року).

22 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

1371 • По смерті бездітного короля Давида II з династії Брюсів на престол зійшов його племінник Роберт Стюарт, що правив під іменем Роберт II. Він став родоначальником королівської династії, що правила в Шотландії, Англії, Ірландії та Великобританії протягом наступних чотирьох сторіч.

1403 - народився Карл VII Переможний, король Франції із династії Валуа. При Карлі VII Столітня війна була завершена вигнанням англійців, чому сприяли проведені королем реформи: запровадження постійного податку, організація постійної армії, підкорення королю французької церкви, яка стала незалежною від папства

1512 • У Севільї на 58-у році життя помер флорентійський мореплавець Амеріго Веспуччі, учасник декількох експедицій до берегів Південної Америки, названої ним Новим Світом. З легкої руки німецького картографа Мартіна Вальдземюллера іменем Веспуччі сьогодні іменується цілий континент — Америка.

У 1630 році англійські колоністи вперше спробували попкорн, яким їх пригостив індіанець на ім'я Кводекуайн.

У 1632 році Галілео Галілей опублікував свою найважливішу роботу "Діалог про дві найголовніші системи світу - птолемєєву і коперникову", що вплинула на розвиток подальшої європейської науки про астрономію.

1635 рік — за ініціативи кардинала Рішельє утворюється Французька академія;

1651 • У Московії почалась церковна реформа патріарха Никона, котра дещо пізніше привела до розколу московської православної церкви.

1709 - у битві біля Червоного Кута російські війська розбили шведів, ледь не захопивши в полон шведського короля Карла XII

1744 рік — у війні за австрійську спадщину розпочинається Тулонська битва;

1797 рік — біля Фішгарда, Уельс, розпочинається останнє вторгнення французів у Британію;

1819 рік — підписання іспано-американського договору про передачу Флориди від Іспанії до США за 5 мільйонів доларів;

1848 рік — у Парижі починаються масові заворушення, жорстоке придушення яких королівськими військами призводить до зречення з престолу короля Луї-Філіппа I;

1862 рік — у Ричмонді, штат Вірджинія, обіймає посаду перший і єдиний президент Південної Конфедерації Джефферсон Девіс;

1878 рік — відбувається прем’єра Четвертої симфонії Петра Чайковського;

1889 рік — президент Гровер Клівленд підписує білль про визнання Північної Дакоти, Південної Дакоти і Вашингтона штатами США;

1915 • В ході Першої світової війни Німеччина оголосила початок "необмеженої підводної війни", коли торпедуванню субмаринами піддавались не лише військові, але й торгові судна всіх країн у водах, оголошених зоною військових дій.

1919 рік — у Бахмуті створюють Центральне правління кам’яновугільної промисловості;

1924 рік — Калвін Кулідж стає першим президентом США, який виступив зі зверненням до народу, трансльованим по радіо з Білого дому;

1930 рік — у британському містечку Менсфілд відбувається перший футбольний матч при електричному освітленні;

1935 рік — літакам забороняють пролітати над резиденцією президента США;

1942 • У Петрополісі біля Ріо-де-Жанейро в знак протесту проти духовної деградації Європи разом з дружиною покінчив життя самогубством 51-річний австрійський поет, письменник і драматург Стефан Цвейг.

1943 - уряд Болгарії ухвалив рішення депортувати євреїв країни в концтабір Треблінка

1945 рік — Раднарком СРСР ухвалює рішення щодо будівництва метро в Києві;

У 1946 році Зельман Ваксман відкрив антибіотик стрептоміцин. Ваксман - американський мікробіолог і біохімік. Українськогго походження, народився у с. Нова Прилука на Вінниччині. Лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини (1952 рік). Під час вручення Нобелівської премії Арвід Волгрен із Каролінського інституту вітав Ваксмана як одного з "найбільших благодійників людства".

1946 рік — американський посол у Москві Джордж Кеннан вперше формулює план "політики стримування" стосовно СРСР;

1950 • У США на екрани кінотеатрів вийшов третій повнометражний мультиплікаційний фільм Уолта Діснея "Попелюшка". Знята за мотивами казки братів Грімм, стрічка у наступні десятиліття стала однією з найпопулярніших у світі.

1956 • Елвіс Преслі уперше з'явився у музичних чартах США — "Heartbreak Hotel" увійшов до сотні кращих, почавши свій невпинний шлях нагору. 11 квітня 1956 року пісня вийшла на першу позицію і протрималась в лідерах протягом наступних восьми тижнів.

1958 рік — президенти Єгипту і Сирії підписують акт про об’єднання двох країн в Об’єднану Арабську Республіку;

1966 - в СРСР запущено супутник "Космос-110" з екіпажем із двох собак - Вєтєрка й Уголька. 16 березня - через 23 доби - політ був успішно завершений, він дав цінні дані для підготовки першого у світі тривалого польоту людини в космос

1967 - Олександр Солженіцин завершив "Архіпелаг ГУЛАГ"

У 1983 році американець Алекс Червінський побудував піраміду із 390 монет висотою 4 метри - світовий рекорд.

1984 • У зв'язку із загостренням збройного конфлікту між Іраном та Іраком США і Велика Британія направили воєнну флотилію для захисту Ормузької протоки, через яку пролягає найважливіша міжнародна траса вивозу в Європу та Америку близькосхідної нафти. Завдяки присутності десяти воєнних кораблів на чолі з флагманським авіаносцем "Мідуей" Ірану не вдалось реалізувати свою погрозу замінувати Перську затоку.

1986 рік — на Філіппінах починається безкровна революція "Влада народу", внаслідок якої була скинута диктатура президента Фердинанда Маркоса;

1989 • 49-річна американська співачка Тіна Тернер отримала премію "Греммі" в категорії "Краща жінка-роквиконавець". Почавши в 1981 році свою кар'єру заново і фактично з нуля, у 1984 році Тіна Тернер записала свій сольний альбом "", що розійшовся тиражем 5 мільйонів екземпдярів, кілька хітів — у кінці 1980-х і у 1991 році була занесена до Залу слави рок-н-ролу.

1997 рік — вчені з Единбурга (Шотландія) вперше повідомляють про успішне клонування вівці (вона одержала ім’я Доллі);

1999 • Через втрату популярності компанія Levi Strauss оголосила про закриття у США 11 зі своїх 22-х фабрик пошиття джинсового одягу і звільнення 5900 співробітників.

У 2000 році в Україні була скасована смертна кара.

2006 • Відбулось найбільше в історії Великої Британії пограбування — у графстві Кент шестеро чоловік викрали зі сховища банку Securitas 53 мільйони фунтів. Незважаючи на оголошену винагороду розміром 2 мільйони фунтів та інтенсивіні заходи поліції, грабіжники досі не знайдені.

2014 • Верховна Рада, констатувавши розвал правлячої коаліції, прийняла відставку Володимира Рибака і обрала головою парламенту Олександра Турчинова. Із самоусуненням Віктора Януковича країна вступила у новий етап існування не лише без діючого Президента, але й в умовах зовнішньої агресії та дестабілізації ситуації в Криму. Верховна Рада України 328-ма голосами народних депутатів постановила, що президент Віктор Янукович «самоусунувся в неконституційний спосіб» і призначила дострокові вибори президента на 25 травня 2014 року. Втеча Віктора Януковича виявилась повною несподіванкою не лише для його опонентів, але й соратників.

2015 рік — близько 13:20 у Харкові поблизу станції метро "Маршала Жукова" під час Маршу єдності було скоєно терористичний акт. Внаслідок вибуху пристрою, який, за повідомленням СБУ, був захований у кучугурі снігу, загинули три цивільних та один співробітник міліції; поранено 9 осіб.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА