35-річний пауерліфтер з Вінниці Іван Чупринко – багаторазовий рекордсмен і чемпіон світу, чемпіон Європи із жиму лежачи. За підсумками минулого року його визнала найкращим у світі (незалежно від вагових категорій) Міжнародна федерація пауерліфтингу. Також Іван увійшов до десятки найкращих спортсменів 2021 року за визначенням Національної федерації із цього виду спорту.

Іван Чупринко прокоментував це спеціально для «33-го каналу»:

– Торік я став абсолютним чемпіоном світу із класичного жиму лежачи, рекордсменом світу і Європи. Міжнародна федерація визнала мене найкращим у світі за підсумками року. Цього я не очікував, було дуже приємно.

Також останні сім років я стабільно входжу до десятки найкращих спортсменів за визначенням Федерації пауерліфтингу.


Наразі я перебуваю на чемпіонаті Україні в Коломиї, беру участь у відборі на чемпіонаті світу в Алма-Аті (Казахстан). Вже став чемпіоном із екіпірувального жиму лежачи, а 23 лютого беру участь в чемпіонаті країни з класичного жиму лежачи.

- Іване, до скількох років збираєтеся виступати на найвищому міжнародному рівні?

- Головне, аби здоров’я вистачало. Деякі спортсмени віком за 50 років виступають на хорошому рівні. Поки планую виступати до 40 років. А далі, як вийде.

- У вас є сильні суперники в світі?

- Виступаю у вазі до 74 кг, перейшов до неї з іншої. Сильні суперники є переважно в Японії, де пауерліфтинг дуже популярний, там його активно підтримує держава. Десять років поспіль у моїй вазі чемпіоном був японець Даікі Кадама. Торік я його переміг в класичному жимі лежачи, а цього року він спробує реваншуватися. Буде цікаво!

- В також вже тренуєте молодь …

- Я є тренером у ДЮСШ «Колос». В цьому році мій вихованець Віталій Коломієць відібрався на чемпіонат Європи серед чоловіків у Чехії. Він став чемпіоном України.

- Ваша дружина Ірина Чупринко (Шкарапута) – також спортсменка. Чи вже тренер?

- Ми одружилися в цьому році. Раніше я тренував Ірину, вона також була призеркою Європи і світу. Зараз дружина вже не займається спортом професіонально, а працює персональним тренером у фітнес-залі.

- Ви є сиротою. Багато років не мали свого житла. Зараз із цим все гаразд?

- Для придбання однокімнатної квартири три роки тому частково допомогла обласна і містка влада. Хоча переважно це були мої власні кошти.

- Як Вас підтримує держава?

- Я є членом штатної збірної України, отримую зарплатню в профільному Міністерстві. А ось міської чи обласної стипендії не отримую. Напевно, через те, що пауерліфтинг – неолімпійський вид спорту.

- Не маєте бажання спробувати себе у важкій атлетиці, олімпійському виді спорту?

- Це зовсім інший вид спорту. Займатися варто тим, що тобі подобається.

- Нагадайте, як почали займатися силовим спортом.

- Пішов до спортивної зали, аби підкачатися. Так і захопився. У мене непогано виходило. Навчався у дитячому будинку Брацлавської школи-інтернату. Народився я в Одесі, маю родичів в Крижопільському районі, але виріс саме у Брацлаві.

Фелікс ЖАНІН