Ініціатива частини депутатів Вінницької облради реорганізувати обласну спортивно-юнацьку школу зі стрільби обурила не лише спортсменів, але й звичайних вінничан.

Минулого тижня на комісії з питань освіти Вінницької облради розглядався проект рішення «Про реорганізацію Вінницької обласної спортивно-юнацької школи зі стрільби». Його ініціював депутат Андрій Корнійчук. На цю комісію прийшли тренери, викладачі, вихованців цієї школи та батьки учнів. Вони переконалі, що цей спортивний заклад хочуть ліквідувати.

Замість того, щоб підтримати «кузню» чемпіонів України та призерів міжнародних змагань, її вирішили знищити шляхом «реорганізації». Тільки на Чемпіонаті України з кульової стрільби, який відбувався два тижні тому у Києві, чемпіонами України стали: Олег Царьков, Кирило Козюк, Вадим Бондарчук. А у Львові бронзовими призерами на Чемпіонаті України з кульової стрільби у вправі ППміх стали наші майстри спорту міжнародного класу – Дарина Лебедева та Павло Крепостняк. У стрільбі з гвинтівки по рухомій мішені 10 м «золоті» винагороди вибороли Людмила Василюк, Анастасія Жученко, Валентина Гончарова. Ці спортсмени є вихованцями Вінницької спортивної школи стрільби! Якщо реорганізація обласної школи таки відбудеться, будуть анульовані дозволи на право зберігання зброї, угоди про спільну діяльність, на підставі яких використовуються тири. А нові угоди – це 6,4 млн грн в рік! Якщо говорити про економію по зарплаті директора, то це лише 180 тис грн, – впевненні тренери обласної школи зі стрільби.

Ініціативна група від обласної школи впевненні, що будь-які зміни призведуть до того, що вінницькі спортсмени не зможуть прийняти участь у важливих міжнародних змаганнях та підготовці до олімпіади:

березні проводиться чемпіонат Європи у Норвегії, на який відібрано троє наших учнів, а без дозволу на зброю вони не зможуть прийняти участь. Реорганізація школи зірве підготовку до олімпіади в Парижі, бо зараз триває конкурс за здобуття ліцензії для участі у Олімпійських іграх у 2024 р. Ми готові разом з керівником та тренерами-майстрами спорту прийняти ефективні заходи для підсилення роботи спортивної школи та наших спортсменів. Але ми не згодні, щоб ці питання вирішувалися без нас, – заявили вони.

Тому під час розгляду цього питання на комісії 14 лютого у залі були присутні тренери і викладачі, майстри спорту зі стрільби , серед них й учасники АТО, представники федерацій стрільби та батьки вихованців. Депутати вислухали думку представників школи і не насмілилися проголосувати за реорганізацію закладу. Але змінили рішення, коли активісти покинули комісію…

оли ми вийшли, вони знову поставили це питання на голосуання і досягли свого… Як так можна? Це не чесно по відношенню до нас, до громадськості, – обурюється тренерка Анна Франчук та її колеги.

 

На підтримку своєї школи тренери і вихованці організували потужну інформаційну підтримку. Сотні спортсменів зі всієї України та навіть з-закордону закликають зберегти цей спортивний заклад.

-Я майстер спорту України, член збірної команди України, багаторазовий призер та чемпіон чемпіонатів України. Мої тренер Віктор Щерба та Олеся Чайка – це опора та підтримка для мене не лише у професійному спорті. Останні місяці я постійно перебуваю на змаганнях, і якби я не хотів уберегтись від поганих думок та тривоги, не можу це зробити, доки питання з ліквідацією школи не вирішиться, – схвильований Вадим Бондарчук.

Реорганізація школи призведе до краху спортивної кар‘єри багатьох вінницьких спортсменів та знищення кульової стільби, як виду спорту на Вінниччині. Я точно впевненний, що реорганізація школи ніяким чином не покращить умови тренування, не підвищить рівень спортсменів, не збільшить фінансування. Все буде лише навпаки! Школу обов‘язково потрібно зберегти і не дати її забрати! Як майстер спорту, чемпіонка України та вихованка школи, я проти реорганізацї! Ця школа виховує чемпіонів і майбутніх зірок спорту, захисників України! І це заслуга директора та тренерів, які за багато років створили справжню команду чемпіонів! Прикро, що за «реорганізацією» школи хтось маскує власний інтерес, – вважає Олена Войтович-Лесникова.

-Як багаторазовий призер чемпіонатів України, учень цієї школи стрільби, я проти реорганізації школи і хочу сказати, що багато учнів школи також проти! Ми не можемо просто мовчати, коли ліквідовують найцінніше… Бо ця школа забезпечує нас всім необхідним, ми не думаємо, де купити кулі та за які гроші платити членські внески, оплачувати готелі на змаганнях. Ми — спортсмени збірної України – цінуємо те, що маємо тут і не будемо переходити в реорганізовану школу! – заявив Олександр Стасюк.

Спортсменів підтримали громадські активісти та небайдужі вінничани.

-Як можна знищувати школу стрільби, коли над Україною нависла реально загроза повномаштабної війни?.. Тут кожен повнолітній має навчитися стріляти! Цьому якраз і навчають у цій школі. Їхні тренери та вихованці добровільно готові проводити навчання для цивільних громадян Вінниччини. Таким людям зараз честь і хвала, а ми зібралися на них економити?! Такі ініціативи у передвоєнний час можна сміливо розцінювати, як диверсія, а ініціаторів ще й притягнути до відповідальності, – впевнена вінничанка Олена Дубова.

Згідно проекту рішення “Про реорганізацію комунального закладу “Вінницька обласна дитячо-юнацька спортивна школа стрільби” передбачено приєднання цієї спортивної установи до КЗ обласної ДЮСШ ім. Ю. Рябчинської.

Депутат Вінницької облради та керівник Вінницької школи вищої спортивної майстерності Андрій Корнійчук свою позицію з цього приводу оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці. Ось, що зокрема написав Андрій Корнійчук:

-Одразу підкреслюю — школу ніхто знищувати не збирається! Показники конкретно школи стрільби у 2021 році: кількість учнів – 280; кількість тренерів – 17, з них штатних – 4; адміністративний персонал (директор, заступник директора, головний бухгалтер) – 3 особи; працівники (ремонтник спортивної зброї, водій) – 2 особи; • заробітна плата тренерів (17 осіб) – 1368,7 тис. грн, або 55,3% від загальної зарплатні; заробітна плата адміністрації і працівників (5 осіб) – 1107,9 тис. грн., або 44,7 % від загальних видатків на заробітну плату; видатки безпосередньо на навчально-тренувальну роботу найменші – 155,3 тис. грн, або 4,5 % від загального фінансування (при мінімальній потребі 20%). У період із січня 2019 по грудень 2021 року загальна сума фінансування школи збільшилась на 18,1% – із 2 949300 грн до 3 484300 грн. Значна частка – 32,8% збільшення виплат – припала на підвищення заробітної плати адміністративного апарату школи. Зарплата тренерів збільшилась лише на 18%. Погодьтеся, таке співвідношення витрат виглядає дивним чином.

Робоча група, створена при облраді, виявила в школі чимало фінансових порушень. Школа стрільби функціонує вже 20 років. Проте, досі ВОДЮСШ не має ні власного приміщення, ні власної бази для навчально-тренувальної роботи і вимушена орендувати відповідні приміщення та майданчики. Основними тренувальними базами школи є тири. Їх ВОДЮСШ орендує у Вінницькій школі №22, 27, у ВДПУ ім. М. Коцюбинського, у ГО ВОО ФСТ «Динамо», у Бершадській ЗОШ №3, у Хмільницькій ЗОШ №3, Стрілецький стенд Тиврівського РО УТМР. Відділення стрільби стендової не є повністю укомплектованим і не відповідає Положенню про ДЮСШ, адже тут працює лише один тренер-викладач. Ніхто не заперечує спортивних досягнень вихованців школи. Безперечно, це велика заслуга тренерів. Переконаний, успіхи були б іще вагомішими, коли б фінанси використовувалися раціонально, зокрема – й на створення матеріально-технічної бази за профілем спортивної школи.

Враховуючи всі ці аспекти, робоча група обласної Ради рекомендувала розглянути питання обєднання
ОДЮСШ стрільби та ОДЮСШ ім. Ю. Рябчинської,
яка має власну спортивну базу, на якій
у поточному році планується будівництво
спортивного комплексу зі спортивними
і тренажерними залами та сучасним
стрілецьким тиром. ОДЮСШ стрільби зможе
вийти зі шкільних підвалів, які не
відповідають елементарним
санітарно-гігієнічним нормам і тренуватись
на спортивній базі, що відповідатиме
сучасним вимогам. Об'єднання спортивних
шкіл має стати першим кроком для того,
щоб обласна дитячо-юнацька спортивна
школи отримала власну тренувальну базу.
Крім цього, за попередніми розрахунками,
оптимізація адміністративного апарату
дозволить зекономити близько 1 мільйона
гривень на рік. Ці кошти спрямуються на
навчально-тренувальну роботу.

Доля Вінницької обласної спортивно-юнацької школи зі стрільби вирішиться 25 лютого на сесії облради.

Людмила ПОЛІЩУК

Від редакції: готові вислухати усі точки зору