23 лютого в церковному календарі – день пам’яті святих Прохора та Харлампія. Святий Прохор був монахом Печерського монастиря. А ще вважався чудотворцем. Все своє життя прожив дуже скромно: їв лише хліб та пив тільки воду. Водночас хліб готував сам, перетираючи на борошно лутигу (квітка роду амарантових). Святий Харлампій був християнським мучеником, єпископом з Малої Азії. Будучи вже старцем переніс досить жорстокі катування, але не зрадив свою віру в Господа. Помер Харлампій на 113 році життя. Він є покровителем чиновників, врожаю і домашніх тварин.

23 лютого в Україні і світі святкують Всесвітній день взаєморозуміння та миру. Саме цього дня 1995 року був заснований клуб Ротарі, який об’єднує бізнесменів всього світу задля співпраці, доброзичливих та дружніх стосунків. Рух Ротарі заснував Пол Гарріс, який народився в США 1868 року. Хлопчик жив і виховувався бабусею з дідусем, які відрізнялися досить прогресивними поглядами. Тому вони і онука свого навчили толерантності і доброзичливості. Студентом Гарріс навчався в трьох університетах, і 1891 року отримав диплом юриста. Однак юнак пробував себе в різних професіях: репортером, різноробочим, продавцем. Поки 1896 року не осів в Чикаго, де і зайнявся юридичною практикою. На початку 1900-х років він загорівся ідеєю створити такий клуб, де б бізнесмени різних професій могли почувати себе у безпеці. Разом зі своїм другом він заснував Unity Building (клуб, який сприяв дружній взаємодії і солідарності). Згодом клуб отримав назву Ротарі. Наразі Ротарі Інтернешнл займається різноманітними освітніми та гуманітарними програмами по всьому світі.

23 лютого увійшло до історії людства такими подіями:

303 рік – римський імператор Діоклетіан наказує знищити християнську церкву в Нікомидії; Це стало початком «Великого гоніння» на християн — наступного дня був опублікований його едикт про знищення священних писань, літургійних книг і храмів по всій імперії. Це стало початком гонінь на християн, які тривали наступне десятиліття і привели до громадянської війни у Римській імперії.

532 рік – візантійський імператор Юстиніан I наказує побудувати нову православну базиліку в Константинополі (нині це Собор Святої Софії); Збудована поруч із Великим імператорським палацом як християнський собор святої Софії. Після завоювання Константинополя османами 1453 року була перетворена на мечеть. У 1934 році за наказом Мустафи Кемаля Ататюрка перетворена на музей. 10 липня 2020 року Державна рада Туреччини визнала указ Ататюрка незаконним і Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган передав Ая-Софію у власність Управління релігійних справ. Висота Софійського собору — 55 метрів, діаметр бані — 31 метр. Понад тисячу років Софійський собор у Константинополі залишався найбільшим храмом у християнському світі — до будівництва Собору святого Петра в Римі. 1985 року храм занесений до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО.

1205 рік – німецько-земгалське військо розбиває литовців у битві при Роденпойсі;

1455 рік – видають Біблію Гутенберга; першодруковане видання Вульгати ін-фоліо, служить традиційною точкою відліку історії друкарства у Європі. Хоча це не перша інкунабула, серед інших першодруків її виділяє виняткова якість оформлення і типографський спосіб друку. За сучасними підрахунками Гутенберг надрукував 180 примірників Біблії, з них 45 — на пергаменті, решта — на італійському папері з водяними знаками. Станом на 2009 у різних зібраннях світу зберігалося 47 першодруків Біблій, з яких лише 21 — повні. Паризький примірник, відкритий 1763 року в паперах кардинала Мазаріні, отримав таку популярність, що всі примірники 42-рядкової Біблії довгий час іменувалися «бібліями Мазаріні». Вартість одного аркуша Майнцської друкованої Біблії на аукціонах доходить до 80 тис. доларів. Фрагментом одного екземпляру книги володіє український політик Віктор Медведчук, що виявилося в його майновій декларації 2020 року. Німецькі дослідники Біблії Гутенберга закликали його оприлюднити більше інформації про знахідку

1554 рік – війська мапуче під командуванням Лаутаро здобувають перемогу над іспанцями у битві при Маріхуену в Чилі;

1689 • Після перемоги у Славній революції у лондонському Вайтхолі штатгальтер Нідерландів Вільгельм III Оранський і його дружина Марія Стюарт, дочка поваленого короля Якова II, проголошені королем і королевою Англії. Через три місяці як Вільям II і Марія II вони зійшли на престол Шотландії.

1778 рік – американська революція: барон фон Штойбен прибуває в Веллі-Фордж, штат Пенсильванія, щоб допомогти тренувати Континентальну армію;

1821 рік – Олександр Іпсіланті починає грецьку війну за незалежність;

1854 • Велика Британія офіційно визнала незалежність бурської Оранжевої Республіки, яка постала на території колишньої британської колонії Суверенна територія ріки Оранжева на півдні Африки.

1863 рік – британські мандрівники оголошують про відкриття ними джерел річки Ніл;

1866 • Перший господар Румунії Александру Йон Куза, котрий після обрання в 1859 році молдавським і валаським господарем здійснив ряд реформ у церковному і аграрному устрої князівств, однак не зміг подолати протидію бояр при перегляді конституції, зрікся престолу. 22 травня зі згоди пруського прем'єр-міністра Отто фон Бісмарка і французького імператора Наполеона III новим румунським господарем був обраний Карл Ейтель Фрідріх фон Гогенцоллерн.

У 1874 році 23 лютого англійський майор Волтер Вінгфілд запатентував гру, яку назвав "Sphairistike", нині відому як теніс. До речі, ще у стародавніх греків і римлян була гра, в якій м'яч відбивали рукою або палицею. Але прообраз великого тенісу - гра "джидоко", що існувала у 13-14 століттях в Італії, Франції та Англії. На початку 16 століття в грі стали застосовувати ракетки. У 1872 році був заснований перший клуб цієї гри на галявині лімнгтонського курорту португальцем Хоа Перейра, Фредеріком Хейнсом і Велслі Томкінсоном. Але офіцер британської армії Волтер Вінгфілд у 1873 році розробив зразковий корт для гри в "сферистику". У грудні цього ж року випустив брошуру з правилами гри "Сферистика, або лаун-теніс". А 23 лютого 1874 року Волтер Вінгфілд отримав патент на корт. Аж на початку 1930-х років чоловікам дозволили виступати в коротких брюках, а жінкам - у коротких спідницях. При цьому Саудівська Аравія, яка вже більш як 20 років веде телетрансляції з Вімблдону, досі не показала жодного матчу за участю жінок. Сьогодні теніс є олімпійським видом спорту й улюбленою грою багатьох відомих персон.

1881 - у Самарі почали виробництво "Жигулівського пива"

1886 рік – американець Чарльз Голл електролітичним методом отримує алюміній;

1887 - близько 2 тисяч осіб загинули внаслідок землетрусу на Французькій та Італійській Рив'єрі

1893 • 35-річний німецький інженер Рудольф Дізель отримав патент на створений ним двигун, котрий працював на особливому паливі, що загоралось не від зовнішньої іскри, як це має місце в бензинових двигунах, а самозагоралось при досягненні паливно-повітряною сумішшю певного тиску

1903 • В конституцію Куби в якості додатку було внесено положення, за яким США отримали в безстрокову оренду військово-морську базу у затоці Гуантанамо. Нинішній статус бази регламентується договором 1934 року.

1918 - почалися бої німецьких військ із новоствореними більшовицькими загонами під Псковом

1918 - більшовики розстріляли кримськотатарського діяча Номана Челебіджихана, главу уряду Кримської демократичної республіки, що існувала лише 72 дні

1918 — щойно утворена армія комуністів (в подальшому РСЧА) зазнає першої нищівної поразки від військ Кайзера. Пізніше з'явилася легенда про перемогу над німцями, що пов'язувала цю перемогу із встановленням свята День Радянської Армії.

1922 • Уряд більшовицької Росії видав декрет про вилученя церковних цінностей для потреб боротьби з голодом. 19 березня В.І. Ленін направив секретний лист членам Політбюро ЦК РКП(б), в якому вимагав "дати рішучий і безжалісний бій" духовенству, включаючи арешти і розстріли.

1927 • Раднарком України прийняв постанову про допомогу циганам при їх переході на «трудовий осілий спосіб життя».

1934 рік – Леопольд III – король Бельгії;

1944 рік – розпочинається депортація чеченського народу; в ході якої кілька сотень тисяч осіб, від немовлят до літніх людей, без жодних засобів для існування товарними вагонами були вивезені в Казахстан і Киргизстан. злочинною операцією керували Сталін та Берія

1945 - американські війська звільнили столицю Філіппін Манілу, а радянські - Познань у Польщі

У 1947 році була заснована Міжнародна організація зі стандартизації (ISO).

У 1953 році в Англії були амністовані 14 тисяч дезертирів Другої світової війни.

1954 • Перше практичне застосування вакцини проти поліомієліту, розробленої доктором Джонасом Солком в університеті Пітсбурга, — цього дня почалось щеплення більше 5000 учнів початкових класів. Про результативність вакцини повідомлено 12 квітня 1955 року, Солка проголошено «чарівником», а цей день майже став національим святом. У 1960 році Солк став засновником Інституту з біологічних досліджень у Ла-Хої, Каліфорнія і останні роки свого життя провів у пошуках вакцини проти СНІДу.

1958 • За добу до початку чергового етапу Гран-прі "Формули-1" в Гавані кубинські повстанці викрали знаменитого аргентинського автогощика Хуана Мануеля Фаньйо, 5-разового переможця "Формули-1". Через 28 годин він був відпущений неушкодженим, а члени "Руху 26 липня" заявили, що зробили це для того, щоб "весь світ дізнався, що на Кубі відбувається війна проти тиранії Батісти". Звільнений Фаньйо, перебуваючи в аргенинському посольстві, дізнався, що на перегонах сталась жахлива катастрофа з великою кількістю жертв; він зробив висновок, що його врятувало Провидіння і навідсіч відмовився допомогти поліції ідентифікувати викрадачів. Через багато років Фаньйо знову побував до Гавани і, будучи пийнятим на державному рівні, заявив: "Здійснились дві мої мрії — повернутись на Кубу і зустрітись з Фіделем Кастро".

23 лютого 1959 року в Страсбурзі відкрилася перша сесія ЄСПЛ, заснованого відповідно до Конвенції про захист прав людини і фундаментальних свобод, виробленої ще у 1950 році Радою Європи. ЄСПЛ складався з 46 суддів, які мали шестирічний мандат від Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) – міжнародний орган, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи (нині їх 47 держав), що ратифікували Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод, і включає всі питання, що стосуються тлумачення та застосування Конвенції, в тому числі міждержавні справи й скарги окремих осіб. Наразі ЄСПЛ складається з 47 суддів.

1978 рік – відбувається дебютний виступ нового гурту Девіда Ковердейла "Whitesnake";

1981 • Група військових на чолі з підполковником Антоніо Техеро дель Моліна увірвалась в приміщення іспанського парламенту, взяла в заручники всіх присутніх (більше 350 чоловік) і зажадала створення воєнного уряду. Після виступу по телебаченню короля Хуана Карлоса, котрий наказав армії придушити путч, того ж вечора Техеро і його послідовники здались.

1994 - Держдума Росії амністувала ГКЧП

1999 • Великі снігопади в Альпах привели до загибелі п'яти і зникнення тринадцяти чоловік в Австрії, Швейцарії, Франціїї та Німеччині. У наступні дні від снігових лавин в австрійських Альпах загинуло ще 9 людей і 30 зникли безвісті.

2000 рік – Карлос Сантана одержує 8 нагород "Ґреммі" – з десяти можливих номінацій;

2006 • В результаті обвалу будівлі Басманного ринку в Москві загинуло 66 чоловік і не менше 32-х отримало поранення.

2010 рік – невідомі злочинці заливають понад 2,5 мільйона літрів дизельного палива та інших вуглеводнів в річку Ламбро, що призводить до екологічної катастрофи.

23 лютого 2014 року. Напередодні святкування в Росії Дня армії пам'ятник Радянській Армії в болгарській столиці був перефарбований невідомим в кольори українського прапора на знак солідарності з українською революцією, що перемогла в Києві; на пам'ятнику також зроблено надписи "Капутін" і "Слава Україні".

2012 — серія нападів на території Іраку, 83 вбитих і понад 250 отримали поранення.

2014 — Президент України Віктор Янукович втік до Росії. За даними відеоспостереження підготовка Януковича до втечі розпочалася в Межигір'ї 19 лютого, коли між владою та опозицією ще велися переговори і не ставилося питання щодо його відставки.[6] Упродовж трьох днів там відбувалися збирання і вивезення цінностей та антикваріату. Згодом у ЗМІ з'явилася інформація, що літак з Віктором Януковичем приземлився на аеродромі Харківського авіазаводу, а сам Президент має намір взяти участь у Харківському з'їзді, на якому нібито планував проголосити про утворення нової держави в південно-східних регіонах України. Але обставини змінилися і Янукович вилнтів з Харкова до Донецька, а звідти хотів вирушити до Росії, утім його не випустили українські прикордонники. Тоді кортеж Януковича вирушив до Бердянська. Там Яеукович пересів до одного з трьох вертольотів і вилетів до Криму. Там він написав відмову від державної охорони і на військовому кораблі РФ прибув до Росії.

2017 — Вільна сирійська армія, яку підтримує Туреччина, захоплює Ель-Баб.

2019 — Atlas Air Flight 3591 врізається в Триніті Бей поблизу Анауака, штат Техас. Усі троє людей на борту загинули.

Тетяна КОНДРАТЬЄВА