Мамо, невже війна? Якщо це правда, то давай швидше готувати кімнати для біженців. Ми ж приймемо всіх? Є бараболя та багато закруток! Нарешті я зрозумів, для чого їх бабуся все літо крутила…- каже свої роздуми 9- річний Яромир своїй мамі.

Вже за 5 годин у їхньому будинку було 25 людей. Із Одеси, Києва та Вінниці. Живуть вони у звичайному селі Вінницького району. І зараз в їхньому будинку вже армія дітей, які будуть барикади з іграшок. Та готують план захисту села. «А раптом «руські» прийдуть стріляти до нас. Ми ж не будемо ховатись?!»- кажуть вони. І для мене, 21-річної журналістки, справжній шок чути такі слова від дітей.

Яроміру 9 років. Він прослухав інструктаж від мами. Слідкує за новинами. І активно перепитує, що сталось, коли бачить перелякані лиця дорослих. Звісно, всі заспокоюють і кажуть «все добре». Та він розуміє, що знову десь бомбанули, що знову десь вбили або розтрощили. І найважче це запевнити дітей, що вони в безпеці. Бо, виявляється, у 9 років вже не такі наївні і довірливі. Тим паче, коли Тік- Токи «рвуть і мечуть» вибухами..

а ми, дорослі, координуємо допомогу, працюємо 24/7 та заспокоюємо рідних із інших областей.

Мені 21 рік. Я працюю журналісткою. Коли розуміла, що почнеться війна – пішла в церкву. Молилась до Господа, і до свого покійного батька. Якого так рано не стало. Він був націоналістом. Із 1989 року боровся за незалежність нашої країни. А я стою в церкві і плачу. Бо згадую, як тато у дитинстві забороняв говорити російською та дивитись російські фільми. Він – моя гордість. Був відданий країні. Був патріотом, а не тим, хто тільки прикривається патріотизмом. Його немає вже три роки. Та сьогодні, я як ніколи відчуваю його підтримку. Знаю, що він геть з того світу вирветься, як і тисячі його однодумців- націоналістів. І стане янголом українській армії. Сьогодні, як ніколи, я відчуваю твою підтримку, тату. Маю певність, що зовсім скоро Україна переможе!

А поки пояснюю Яромиру, що ми в безпеці, бо нас обороняють найсильніші чоловіки! І подумки молюсь, щоб війна закінчилась вже. Бо мені ж в редакцію на роботу виходити…

Марина Романова