Паралімпійська збірна України у повному складі відправиться до Пекіну (Китай) для участі у зимових Паралімпійських іграх. Вони відбудуться з 4 по 13 березня.
У складі збірної України участь у паралімпійських змаганнях з лижних перегонів та біатлону візьмуть троє вінничан та гайд (помічник для незрячого, який рухається із ним поруч). Всі вони представляють Вінницький регіональний центр “Інваспорт”.
-Серед жінок з ураженнями опорно-рухового апарату у класі стоячи виступить чемпіонка світу Ірина Буй. Серед чоловіків – багаторазовий паралімпійський призер та чемпіон Григорій Вовчинський. Серед спортсменів з порушеннями зору змагатиметься дворазовий срібний паралімпійський призер Олександр Казік та його гайд Сергій Кучерявий. Всі вони братимуть участь в лижних перегонах і біатлоні. Саме в таких видах виступали в попередніх міжнародних змаганнях, – прокоментував «33 каналу» директор Вінницького регіонального центру “Інваспорт” Дмитро Лукавий.

– Дмитре, які шанси у вінничан на медалі?
– Ірина Буй на останній Паралімпіаді посіла четверте місце, але нещодавно здобула світове золото. Інші вінницькі учасники вже були паралімпійськими призерами. Тому у них є непогані шанси знову здобути медалі. Хоча може датися взнаки негативний психологічний стан у зв’язку з трагічними подіями в Україні. Вінничани готувалися до Паралімпіади в Італії, але, безумовно, слідкували за військовими діями в Україні.

-Чи правильно взагалі було летіти до Китаю, який фактично підтримав РФ на початку війни в нашій країні, відмовившись назвати вторгненням ці поді? Можливо, українцям було варто бойкотувати Паралімпіаду?
-Те, що збірна України направляється до Піднебесної, було вирішено лише в останній момент. Інформація, як і коли вона добиратиметься у Китай, є секретною.

Щодо позиції китайської влади по війні в нашій країні – то вона постійно корелюється. Її риторика регулярно змінюється. А ось пересічні китайці, немає сумнівів, підтримають українських спортсменів-паралімпійців і нашу країну.

Фелікс ЖАНІН