Ось що повідомив керівник фонду Тарас Чмут:

-Мені дуже прикро, коли представники Дніпровської та Вінницької військово-цивільних адміністрацій (та інші) вимагають “відкату” у волонтерів за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану для захисників та захисниць держави.

“Тариф” – або 10% від рахунку або 100 автівок.

Пане Сергій Борзов, пане Ігор Маковцев – країна обов’язково згадає вашу “допомогу” в умовах війни. Після перемоги. А поки нехай ваші прізвища будуть десь зафіксовані у публічній площині.

Тарас звернувся до ОП навести порядок.

А ось як прокоментував ситуацію голова Вінницької військової адміністрації Сергій Борзов:

-Версія перша спочатку в них була – 10 відсотків, це вимагали з інвойсу (документи, які потрібно, щоб інвентар за кордоном купувати). По постанові КМ, і багато вінницьких волонтерів знають, що інвойс взагалі не потрібне, ми їх не бачимо. Тому, це брехня. Версія 2 – 10 відсотків вантажу має бути у Вінниці. Пояснюю, ті організації, які видають нам лист одразу, вже вказують військову частину, які мають передати. Ми особисто не можемо забрати 10 чи 20 чи 30 відсотків, тому що цей вантаж має бути доставлений до військової частини. Якщо такий лист був нехай опублікують. Я розмовляв телефоном, вони не надали аргументованих доказів, потім в них була 3 версія — що цей відкат ми забираємо нашим військовим частинам. Те що виклали, це каша, безпідставна. Наголошую, особисто Тарас з нами не розмовляв, сюди не телефонував. Вантаж, який перетинає кордон, обов’язково потрапляє в військову частину, інших варіантів немає. Кількість вантажу співпадає з нашими актами передачі. Насправді це дуже неприємна ситуація і для мене і для моєї команди, але я вважаю, що під час війни неможливо оцінювати людину по посту в ФБ, який є безпідставним.

Спростував звинувачення й міський голова Дніпра Борис Філатов.

Нагадаємо, що ” Повернись живим” — найбільший в Україні фонд допомоги армії, який працює з 2014 року.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 20 березня повідомляв, що з 24 лютого по 18 березня команда організації зібрала для війська 2 291 324 310,43 гривень. Це, не рахуючи криптовалютних та готівкових переказів. За перші три тижні повномасштабного вторгнення Росії фонд закупив майна на суму 1 193 849 577,33 гривень, й передав нашим захисникам та захисницям десятки тисяч технічних засобів, зокрема: 7 954 засоби зв’язку різного типу, 2 546 шоломів, 1 293 одиниці тепловізійної, нічної та іншої оптики, 1 312 бронежилетів і 573 квадрокоптерів.

Каріна Маєвська