– Віруючі ПЦУ обурені відповіддю митрополита Московського патріархату Іонафана з Тульчина.

Сьогодні вони в багатьох приходах зібрали збори і висловили обурення діями і заявами цього митрополита.
Він, відповідаючи на заяву вінницького митрополита ПЦУ Симеона, який засудив діі патріарха РПЦ Кіріла, його благословення російських солдатів на війну проти Украіни, заклик до єднання православних церков та всіх віруючих, щоб разом, в служінні Україні об’єднуватись, образив не тільки їхнього Владику, який служить Богу і Україні. Він образив очільника ПЦУ Митрополита Епіфанія, який є настільки загрозливим для Москви, що його хотіла вбити заслана група диверсантів.

У заяві Іонафана звучить і образа Вселенського Патріарха Варфоломія. Якому віддані 15 православних церков світу.

Який завжди був великим другом Украіни і зараз молиться за її народ та мир тут.

Заява очільника єпархіі проникнута зверхністю та зневагою до всіх вірян ПЦУ.

Звучить пряме заперечення взагалі нашої церкви, яка є офіційно зареєстрованою, отримала Томос. Є 15-тою в квітці інших православних церков світу.

В країні війна, введений військовий стан, прийнятий закон про колаборацію, продовжує діяти закон про відповідальність за розпалювання міжконфесійної ворожнечі.
Чому ці закони так зухвало порушує митрополит Іонафан?
Чому очільник Тульчинскоі та Брацлавської єпархії досі не видав розпорядження не поминати Кіріла, який благословив війну в Україні, в йому підпорядкованих приходах?

Тоді, як це вже зробили інші митрополити УПЦ ( МП) з Вінниччини Варсонофій та Агапіт.
Тому ми хочемо запитати прихожан
більше 100 церков, підпорядкованих Тульчинській єпархії, яка досі навіть не видала офіційного розпорядження не поминати очільника РПЦ, ви також розділяєте позицію митрополита Іонафана?

Так само молитесь за Кіріла, який благословив війну в Україні, проти і ваших синів і дочок, вас?

Молитесь досі із РПЦ «За руское воїнство», яке вбиває кращих дітей Украіни, в тому числі і Ваших земляків? А завтра може і вас!
Хіба не бомбардували у перший день війни Тульчинський район?
Як і інші міста і села? Хіба ви не бачите що роблять з благословення Кіріла окупанти на вашій землі?!
То, виходить, зі звернення Іонафана, що ті, хто благословенні патріархом РПЦ, окупанти, воєнні злочинці, вбивці, гвалтівники правильні, а хто молиться за Україну, її військо захисників, наших з вами захисників ні?!

А щодо таких «святих отців», які в час воєнного стану так зухвало попирають українську церкву і оприлюднюють «темники Кремля», то офіційно звертаємось через вас до СБУ, управління у справах релігій Вінницької ОВА, особисто її голови Сергія Борзова дати правову оцінку цим явним протизаконним діянням.

У нас є підозра, що такою «непорушною відданістю РПЦ і Кірілу», який порушив вже всі канони церковної моралі, такі священники за щось чи чомусь добре сидять на гачку у ФСБ. І вони, напевно, є завербованими агентами, які мали за вже оприлюдненими фактами, формувати в Україні 5-ту колону зрадників.

Сюди, як відомо, кинули на це 5 млрд доларів. Та ще й стало відомо, що курували напрямок вербування, в тому числі і агентуру, наші земляки-високопосадовці ФСБ, генерали Болюх та Алексєєв. Добре, видно, підкормили?
І мають за це відробляти. Бо інакше вже спецслужби ворога зіллють на них інформацію «про співробітництво» нашим спецслужбам.

Або це переконані колаборанти, які бажають перемоги ворогу, «чтобы стать частью одного Отечества», або це агенти, які за певні зобов’язання досі у охопленій війною Україні просувають ідеї окупанта. Ось такий напрошується висновок.
Перше і друге – смертельна небезпека для Украіни.

Віруючі не лише ПЦУ, інших церков і вір, ви лише уявіть собі, що б робили такі «фанати руского міра», якби задуми Путіна збулись!
Але нас гріє одне – Україна переможе і таким «отцям, владикам» дадуть оцінку час і люди.
Але зараз Тульчинська і Барська єпархія об’єднує приходи Бершадського, Гайсинського, Іллінецького, Липовецького, Немирівського, Оратовського, Погребищенського, Теплицького, Тростянецького, Тульчинського, Тиврівського і Чечельницького районів.
Невже і ви так думаєте?
А якщо ні? То ви ніяких зобов’язань перед «рускім міром», феесбешниками не брали, тому дійте.

Чи і далі будете молитись Кірілу?

Прихожани ПЦУ Вінницької області
Тисячі підписів

Від редакції: заяву Іонафана наводимо знизу. Друкується зі скороченням.

– Запрещённый в служении Священным Синодом канонической УПЦ, бывший её митрополит Симеон Шостацкий призвал трёх правящих архиереев канонической УПЦ в Винницкой области Украины (глава УПЦ — Блаженнейший Онуфрий, Митрополит Киевский и всея Украины) перейти в ПЦУ, глава которой Епифаний Думенко.

Митрополиты УПЦ: Тульчинский и Брацлавский Ионафан, Могилёв-Подольский и Шаргородский Агапит, Винницкий и Барский Варсонофий проигнорировали призыв бывшего собрата Симеона Шостацкого, обильно приправленный не богословской, не канонической, а светской, порой дремучей антинаучной аргументацией, озвученной на злобу дня.

Почему же саморекламный видеопризыв Симеона Шостацкого был проигнорирован?

Глава религиозной организации ПЦУ Епифаний Думенко, по твёрдому убеждению многих Предстоятелей поместных православных автокефальных Церквей, не имеет важнейшего признака своего канонического достоинства – законной и правильной архиерейской хиротонии. Тем же сакраментальным изъяном поражено и подавляющее большинство «иерархии» ПЦУ.

Призыв Симеона Шостацкого всему духовенству УПЦ,а также запоздалый подобный призыв главы ПЦУ Епифания Думенко, чреваты духовной катастрофой – необходимостью кощунственного сослужения и сопричастия в ПЦУ, создание которой Предстоятель УПЦ, Блаженнейший Митрополит Киевский и всея Украины ОНУФРИЙ, назвал каноническим преступлением.

Для двух из поименованных выше архиереев УПЦ самочинный переход в непризнанную большинством Святейших и Блаженнейших предстоятелей поместных автокефальных православных Церквей, был бы страшным грехом нарушения крестной присяги, принесённой на верность святому Православию с обещаниями полного послушания каноническому Предстоятелю УПЦ – Блаженнейшему Онуфрию, Митрополиту Киевскому и всея Украины. Третий архиерей церковным правилами обязан быть в послушании действующему каноническому Предстоятелю УПЦ, избранному на пост Митрополита Киевского и всея Украины соборной архиерейской Полнотой независимой и самоуправляемой Украинской Православной Церкви.

Переход любого архиерея или клирика УПЦ, равно и монашествующих, под неканонический омофор (власть ) главы ПЦУ Епифания Думенко означал бы утрату пастырской чести, стал бы видимым знаком предательства Церкви, в которой получил святое рукоположение. Таковой переход в ПЦУ был бы моральным предательством своего духовного Архипастыря и Отца, — Блаженнейшего Митрополита Киевского и всея Украины Онуфрия.

Православному миру известно, что Патриарх Константинопольский Варфоломей Первый, являясь высшим главой ПЦУ (в томосе СЦУ), много лет стремится к новой унии, — к богослужебно-евхаристическому общению и иерархическо-администривному союзу c западно-католическим Римом, игнорируя серьёзные догматические расхождения с Ватиканом по проблеме главенства (примата) над всей Церковью Римского Папы, а также и его безошибочного учительства «с кафедры святого апостола Петра» — без согласия Церкви.

Смиренный Ионафан, Божиею милостию митрополит Тульчинский и Брацлавский. 24.03.2022, Тульчин