Він народився і виріс у Вінниці. Закінчив КНУ ім. Шевченка. Десятки років працював у дипломатії. Був першим заступником міністра закордонних справ України.

Він виховав та дав дорогу в життя багатьом дипломатам з Вінниччини.

Це ще один дипломат з Вінниччини, який бере участь в цих переговорах.  Щоправда

Олександр Гарань, професор політології могилянки піддав критиці участі «Сан Санича» у цих перемовинах.

Ось що він пише у «НВ»

– Олександр Чалий — «знакова» постать. Він — багаторічний прихильник українського нейтралітету і противник вступу до НАТО.

…У 2020 році Чалий увійшов до складу «ініціативи 16 липня». У самій її назві — протиставлення впливовій «ініціативі 1 грудня», а сама дата — день ухвалення Декларації про державний суверенітет УРСР, де йшлося про нейтральний статус України (тоді це був крок до дистанціювання від СРСР, але ж не зараз).

Там він згадує серед підписантів багато «медведчуківців» і ще одну землячку з Вінниччини, юриста та політика  Марину  Ставнійчук, заступника АП Януковича.

Що ж стверджували ці підписанти у 2020 році? «Все агресивнішою стає „партія війни“, яка шантажує суспільство за допомогою радикальних акцій, заангажованих ЗМІ, примітивних інтерпретацій та псевдо-інтелектуальних пророцтв. Спроби публічного обговорення спільного бачення майбутнього країни, врегулювання конфлікту на Донбасі і повернення Криму зустрічають її агресивний опір… Складається враження, що властиві Україні толерантність, багатомовність, багатокультурність хочуть підмінити політичним егоїзмом, радикалізмом та неомілітаризмом»; «Ті, хто не побудував нічого, не мають морального права зносити пам’ятники минулого» і багато подібного.

В одному з заходів «16 липня» спільна прес-конференція Олександра Чалого та Костянтина Грищенка, того, що був міністром закордонних справ і віце-прем’єром у Януковича і брав участь у підписанні горезвісних Харківських угод, – підсумовує О. Гортань.

Що ж, ми демократична країна, кожен має право на свою точку зору.

Наприклад інший дипломат із Вінниці, посол України  в США за часів і однофамілець, за деякими даними родич Олександра Чалого Валерій Чалий переконує, що потрібно більше увагу українській владі звертати на Китай.

В першу чергу призначити в цій країні посла.

На цю посаду міг би підійти і сам Валерій.

Деякі політики вважають, що визнання біполярності у світі між США та Китаєм, їхнє порозуміння по ситуації з Україною могло б прискорити не лише закінчення війни в Україні

але й розвал Росії як імперії. До кордонів Московії.

Ми вже писали про те, що з перших раундів перемовин в них брав  участь інший дипломат з Вінниччини  Микола Точицький.

Він дипломат. Є представником України в ЄС. Також працював заступником міністра МЗС.

Народився та виріс  на Калинівщині.

Його позицію багато аналітиків навпаки вважають суто проєвропейською.

Зрештою, ми всі очікуємо, що цей процес приведе до закінчення війни і знайдення компромісів прийнятних для українського народу.

Однак, багато хто в інтернетмережі скептично ставиться до обіцянок Росії. Бо вважає, що вони варті ще менше аніж папір, на якому  вони написані.

А найвагомішим аргументом є перемоги українських ЗСУ.

А Ви як думаєте?

Андрій Власенко