Він наказав розривати з такими договори.

Європейці почали чітко усвідомлювати, що ризик перекриття постачання газу росією дуже високий. Тож уряди окремих країн ЄС вже почали готувати “плани Б” на випадок реалізації цього сценарію.

Так найбільша економіка ЄС — Німеччина — активувала план надзвичайної ситуації, аби скоригувати обмежені поставки енергоносіїв у тому разі, якщо росія припинить постачати свій газ.

Поки що у залежній від російського газу Німеччині активували лише перший пункт цього плану: посилений моніторинг за споживанням та запасами газу. Разом з цим німців закликали зменшувати власне споживання блакитного палива.

Свій план на випадок зупинки постачання російського газу має й Франція. У разі реалізації негативного сценарію у цій країні будуть припиняти подачу природного газу найбільшим його споживачам, яких у Франції близько 5 тисяч. Серед них переважно промислові підприємства та торгові центри.

“Наразі нема про що турбуватися, газ із Росії продовжує нормально надходити до Франції, а також наближається кінець опалювального сезону”, — повідомив директор французької газорозподільчої компанії GRDF Лоранса Пуар’є-Дієтца.

Ймовірно, подібні плани мають й інші європейські імпортери російського газу, а хто ще не має, той активно над ним працює. Тож Європа буде готовою до російського газового “удару”, тим більше, що опалювальний сезон вже добігає кінця. Але чи захочуть коли-небудь європейці знову купувати російський газ після того, як москва шантажувала їх його відключенням — питання риторичне.

Скоріше всього Європа, знайшовши замінники, навіть в сторону агресора більше не гляне.

Тут слід зауважити, що в Німеччині розпочалось розслідування про необґрунтоване підняття цін на російський газ.

Вже було проведено обшуки в дочірніх компаніях.

Андрій Власенко