Ідея такої гарантії зараз розглядається в переговорній групі, зокрема її просуває представник української делегації Олександр Чалий.

За його словами агресор не матиме права вето заборонити іншим гарантам допомогти захищатися нашій країні. З словами Чалого більшість країн не можуть допомогти нам закрити небо, або ж надати своїх військових через погрози росії розцінити це, як пряме втручання.

Олександр Чалий

“При реалізації ключової статті про гарантії безпеки України, яка дозволяє іншим країнам надавати нам збройні сили для захисту нашої безпеки, росія погодилась, що права вето вона мати не буде”, – цитата.

Серед країн-гарантів росія буде на рівні зі всіма іншими. Як би це не звучало – це буде інша країна. З точки зору міжнародного права, суті юридичної угоди про гарантії України, вона буде однією з країн гарантів, – вважає Чалий.

Мол, це дозволить іншим гарантам в разі загрози Україні не радитись з росією про надання Україні Збройних сил чи закриття неба, бо країна агресор уже дасть на це попередню згоду. І що, ніби, за словами дипломата, росія вже готова прийняти таку формулу за результатами стамбульського раунду переговорів.

Натомість, відомий український дипломат, надзвичайний і Повноважний посол України, суддя Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії, експредставник України в Раді ООН з прав людини, доктор юридичних наук Володимир Василенко назвав позицію озвучену Олександром Чалим, по суті модифікованою позицією росії.

Володимир Василенко

Ця позиція не витримує жодної критики, вона не прийнятна і небезпечна для самого існування України. Василенко переконаний, що змістовний мирний договір з росією має бути укладений лише після негайного припинення російською армією бомбардувань та після виведення всіх російських збройних формувань з України.

За жодних обставин росія не може бути державою-гарантом. Вона вже була гарантом териториальної цілісності та безпеки Української держави, поставивши про це свій підпис під Будапештським меморандумом.

І чим це закінчилось, ми побачили ще в 2014 році, а зараз остаточно переконались, що росія ігнорує міжнародне право і не виконує своїх зобов’язань перед світовою спільнотою.

А розмова про неветування росією рішень інших країн-гарантів теж нічого не варта з огляду на позицію країни-агресора в Раді безпеки ООН.

Жодне рішення не користь України, яка страждає від безпричинної рашистської війни, росія не підтримала. Сама заветувала і змусила це зробити в генасамблеї своїх посіпак.

Головним у майбутньому договорі з рф, на думку Василенка, мають бути такі пункти: створення ефективного міжнародного механізму гарантій безпеки України та порядок функціонування такого механізму, компенсація всієї шкоди, заподіяної російською агресією з 2014 року, видача Україні осіб зі складу збройних сил росії, які вчинили воєнні злочини, деокупація Криму та ОРДЛО, відсутність будь-яких заборон щодо членства України в ЄС і обмежень для ЗСУ щодо сучасного озброєння, зокрема високоточної ракетної зброї будь-якого радіусу дії.

За жодних обставин Україна не повинна шукати миру на умовах агресора. Такий мир робить марними ті величезні втрати, які вже зазнала українська нація.

Велика Британія також не рекомендує українській владі поки що укладати угоду з росіянами. У цьому питанні Лондон займає жорсткішу позицію, ніж Берлін, Париж та Вашингтон. Британський уряд вважає, що договір має бути підписаний тільки в той момент, коли Україна перебуватиме в максимально сильній позиції. Про це повідомила газета “Таймс” з посиланням на свої джерела в уряді.

Влада Сполученого Королівства стурбована бажанням інших західних союзників домогтися українсько-російської угоди в короткостроковій перспективі, чим може підштовхнути Київ до значних поступок росії.

На сьогодні призначено черговий раунд перемовин між країною терористом та незалежною Україною. Чи дослухається наша переговорна група до цих порад, вже дізнаємось незабаром. Єдине тільки, що уже остаточно відомо кожному цивілізованому політику у світі, довіряти кремлівській фашистській хунті – рівносильно до самогубства. Вона не лише бреше з високих світових трибун, а увесь час задурманює свій власний народ антицивілізаційною пропагандою, щоб виправдати свої безкінечні злочини проти людяності. Це держава, яка живе війною та брехнею, без моралі, честі, та без Бога.

Сергій Бойчук