Зараз у світі немає такої країни, де би не подорожчало продовольство. І ціни на продукти харчування можуть зрости ближчим часом на 25 відсотків.

Це цілком обгрунтовані прогнози Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Російська війна в Україні через нечувані логістичні втрати, знищення запасів посівного матеріалу, техніки та паливно-мастильних матеріалів майже зупинила торгівлю та знищує майбутній урожай.

Лише за офіційними даними рф перешкодила реалізації та викрала з портів України зерна майже на 1,5 мільярди доларів.

Кожен четвертий ракетний та бомбовий удар окупаційної армії приходиться на продовольчі склади у великих українських містах. Вони знищили вже мільйони тон стратегічних запасів.

Ворожі війська буквально “засівають” мінами поля перед посівною. У Харківській області уже є випадок, коли фермерський трактор підірвався в полі на російській міні. Затримується посівна у Херсонській, Миколаївській, Одеській областях.

З активізацією провокаційних дій російмької армії з боку Придістров’я, про що повідомила розвідка ЗСУ, можливі перебої у посівній кампанії на Вінниччині.

Як відомо, Україна входить у п’ятірку найбільших міжнародних експортерів зерна злаків та бобових, олійних культур, курятини, меду. Будь-який збій в її сільськогосподарській діяльності країни може серйозно загострити продовольчу безпеку у всьому світі.

Вже зараз майже 290 мільйонів жителів планети Земля недоїдають. 45 мільйонів на межі голодної смерті. Без цьогорічного українського врожаю ця цифра може подвоїтись. Бо світ недобере щонайменше 60 млн т пшениці, 38 млн т кукурудзи та 10,5 млн т ячменю.

Для самої України голод поки що не загроза. Запасу українського продовольства вистачить, за словами прем’єр-міністра Дмитра Шмигаля, як мінімум на два роки.

Але якщо фашистський кремлівський режим поставив собі за мету повномасштабний геноцид українського народу, то робитиме все, щоб знову влаштувати для мирних громадян голодомор.

Путінську терористичну організацію навіть не цікавить, що Україна експортує зернові та олійні культури в Китай, Єгипет, Туреччину, ЄС, Пакистан, Бангладеш, Індонезію, Марокко, Туніс, Саудівську Аравію.

Своїми божевільними військовими діями московія не лише знищує мирний народ незалежної України. Росія ставить під загрозу продовольчу безпеку у всьому світі.

Уряд Киргизії вже заявив, що громадянам потрібно зробити запас продовольства не менше, ніж на два роки. Вже почалася ланцюгова реакція…

Україна вкотре закликає всі цивілізовані країни світу допомогти зупинити військову агресію Росії проти України. Українці хочуть сіяти хліб під мирним небом і годувати ним Європу, Африку, Азію.

Але українці за майже півтора місяці війни не можуть зрозуміти, чому світ дозволяє якомусь одному божевільному диктатору війною в Україні цинічно руйнувати безпекову систему на рівні всієї планети?

Безпричинна війна, безпричинна агресія, безпричинний геноцид народу сусідньої незалежної мирної держави, безпричинне приниження честі та гідності кожного світового лідера і цілих етносів – хіба цього не досить?

Хіба не досить викликів для цивілізації з боку божевільного диктатора, який хоче відчути себе імператором і готовий заради своєї хворобливої забаганки спалити світ у вогні третьої світової війни, чи заморити голодом?

Вадим Снігур