Тому там і громлять ворога вже 14 разів!
Ось що розповідає легенда :
– Десь наприкінці сімнадцятого століття на березі середньої течії Дніпра була заснована козацька паланка, яка обороняла сусідні оселі від грабіжницьких походів бусурман.

Одного разу козаки погналися в степи за зграями ворогів. Тоді на їхню паланку несподівано напав північний цар Лиходій Перший. Після цього старші козаки вирішили піти на береги Дунаю, щоб перегородити підходи туркам на Правобережну Україну, а молодші козаки обрали своїм отаманом легендарного козака Чорноброва і подалися до нижньої течії Дніпра, щоб перехоплювати татарські орди на Кримському перешийку.

Славного лицаря Чорноброва добре знали і боялися татарські мурзи і турецькі паші. Вони його називали Чорним баєм, тобто володарем, і уникали зустрічі з ним.

Майже біля гирла Дніпра козацький курінь зупинився на скелястому березі безіменної річки. За одне літо козаки збудували три кам’яні фортеці і назвали їх Чорнобаївська, Гусаківська та Степанівська. Десь посередині цього великого трикутника була пізніше збудована мала козацька церковця Пресвятої Покрови і закладене кладовище.

Одного разу біля Дніпра зупинилася велика зграя бусурманів з полоненими українськими дівчатами.

Чорнобай став на свого буланого коня і голосно промовив: «Панове козаки, цієї ночі ми повинні розбити ворожу силу так, щоб жодна наша дівчина не постраждала, щоб усі були визволені з проклятого ясиру».

«Пане отамане, – обізвався один молоденький козак,- нам буде важкувато. Кажуть, що турків і татарви дуже багато, а нас всього 150 козаків».

На що Чорнобай впевнено відповів: «А хіба ти ще не знаєш, що в бою справжній козак може знищити 20 бусурманів, а їх не більше тисячі!».

Так і відбулося. Загін Чорнобая налічував близько 150 чоловік, але вони розбили ворога. Поранення отримали, при цьому, лише 20 козаків.

Звільненим дівчатам святий отець наказав скинути їх кайдани в річку, яку окропили кров‘ю ворогів. В ході цього він промовляв замовляння.

Тобто, Чорнобаївську фортецю козаки-характерники замовили ще в 17 ст! І до сьогодні це, певно, допомагає нашим сучасним козакам нещадно нищити ворога. Ось вам і розгадка «чорнобаївського трикутника».

Та наприкінці зазначимо, що легенди – це не казки, вони відображають дійсні історичні події давнини. Нас точно досі захищають наші славні, вільні козаки.

Містична Україна