Операція проведена у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні.

-Однорічного хлопчика прооперувала команда кардіохіргів під керівництвом і за безпосередньої участі академіка, директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова АМН України Василя Васильовича Лазорошинця, – повідомив Сергій Борзов, голова Вінницької ОВА.

 

-Сьогодні надзвичайна подія відбулася у місті Вінниця. Дійсно була виконана перша операція на відкритому серці. Із зупинкою серця, при вроджених вадах серця. Тобто, у дитини це одна операція, і друга операція йде ендоваскулярна, тобто без розрізів зовсім. Операція виконується фахівцями національного інституту серцево-судинної хірургії академії медичних наук України. Дійсно зараз військовий стан і є проблеми в Києві, але разом з тим ми маємо потужний кадровий потенціал ми маємо обладнання яке повинно зараз працювати не дивлячись на те, що в країні йде війна і надавати медичну допомогу і маленьким діткам і дорослим людям. Тому, що наш інститут співпрацює з трьома центрами у місті Вінниця. Два з них це дорослі центри і один – дитячий, де відбулося сьогодні надання допомоги. Це за допомоги місцевих фахівців які задіяні також і приймають участь в цих операціях. При цьому, заробітна плата наших співробітників зберігається по основному місцю роботи, – повідомив Василь Лазоришинець, директора інституту Амосова.

Як розповів директор Вінницької клінічної дитячої лікарні Василь Паненко, прооперований пацієнт – хлопчик з Миколаєва, якому майже 2 роки.

– Його спочатку консультували в нас в інституті, потім завідувач відділення запросив їх у Вінницю на операцію і сьогодні ми цю операцію провели успішно, – повідомив Василь Васильович.

Операція тривала біля 4-годин. Основний етап тривав біля 30-ти хвилин. Серце було зупинене на 16 хвилин. За нього працював апарат штучного кровообігу.

Василь Паненко зазначив, що в Україні всього 8 центрів, які робили операції на серці дітям, а тепер у Вінниці – дев’ятий.

Хлопчику планують провести через тиждень ще другу операцію на серці.

-Буде проведено ендоваскулярну операцію, яка робиться без розрізів, – уточнили лікарі.

Детальніше у відео нашого кореспондента Сергія Хіміча: