Нині всі намагаються допомогти армії та вимушеним переселенцям. Не залишилися осторонь і у Вінницькому учбово-виробничому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС). Там облаштували склад гуманітарної допомоги, куди свою продукцію доставляють мешканці Вінниці та навколишніх громад. Фактично це невеликий волонтерський хаб (центр) обласного рівня, звідки благодійна продукція потрапляє воїнам на передову. Наприклад, мешканці сіл Степанівка і Побережне займаються виготовленням тушонки, каші із м’ясом, холодцю. Передають це на фронт за допомогою активістів із волонтерського хабу.

– Закатуємо у банки сало, варимо згущене молоко. Відвозимо до підприємства УТОС, звідки наша гуманітарна допомога потрапляє бійцям. Мешканці наших сіл допомагають завантажувати готову продукцію і привозити її на склад, – розповіла Юлія Гаврилюк, координаторка волонтерів від сіл Степанівка і Побережне.

Для організації виробничого процесу волонтерам надали приміщення у Степанівській школі.

-Саме там із дівчатами переробляємо м’ясо. Багато місцевих фермерів віддали нам свиней для потреб армії, тому змогли запустити регулярний виробничий процес. Закрутили вже майже 1,5 тисячі банок. Ця тилова робота допомагає наблизити перемогу України! – сказала Юлія Гаврилюк.

Катерина Шрамко розповіла, що із третього дня війни  стала волонтеркою. Спочатку використовувала іншу базу. Але після збільшення обсягів гуманітарки Катерина перевела свій волонтерський пункт на базу УТОС, де є приміщення із більшою площею.

Заступник директора Вінницького підприємства УТОС Владислав Лебідь тимчасово перекваліфікувався із адміністративного працівника у водія і волонтера.

-Різні волонтери передають до нашого хабу свою продукцію, ми відправляємо її на фронт мікроавтобусом УТОСу. Гуманітарна медична допомога надходить із Німеччини та інших країн Європи. Із цим допомагає професор медицини і практикуючий хірург Олександр Процепко, – прокоментував Владислав Лебідь.

Волонтери хабу УТОС розвозять по лікарням благодійну медичну допомогу, медикаменти та спеціальні хірургічні ліжка, на яких можна оперувати навіть в польових умовах.