Легенда про Пилипа Орлика

Конституція Пилипа Орлика – документ великої значущості в історії українського державотворення, перша українська та одна з перших європейських конституцій. Конституція, яка була написана на 66 років раніше за американську «Декларацію незалежності» і майже на 80 років — за французьку «Декларацію прав людини й громадянина»!

До останніх своїх днів великий гетьман невтомно шукав підтримки української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Прусії, привертав увагу європейських володарів до трагічної долі рідної країни, розділеної між зажерливими сусідами.

Але хто такий Пилип Орлик?

У 1672 на території нинішньої Білорусі в сім’ї родовитої литовської шляхти чеського походження Орликів народився син. Коли йому виповнився рік, у битві з турками загинув його батько. Тож мати виховувала його сама. Освіту здобував у Києво-Могилянському колегіумі, який згодом отримав статус академії.

Історики відзначають досить швидке кар’єрне зростання Пилипа. Цьому є два пояснення:

🤝 Він завоював прихильність самого Мазепи, ставши однією з найбільш наближених до нього осіб. Пилип був чи не єдиним, хто знав про таємні зв’язки гетьмана з політиками Речі Посполитої. Виконуючи завдання, заглиблювався в суть міжнародних стосунків, розгадував хитросплетіння інтриг вінценосних учасників Північної війни — росії, Швеції та Польщі.

📚 Пилип Орлик був надзвичайно освіченою людиною, вирізнявся сумлінним ставленням до службових справ.

В Івана Мазепи склалися непогані стосунки з російським царем Петром. Але з часом гетьман почав виношувати таємний замисел створення незалежної від мордору козацької держави — з кожним роком Петро дедалі брутальніше нехтував інтересами українців, особливо в царині особистих прав і свобод українців, насамперед козаків. Мазепа відстоював їх перед царем, але згодом ухвалив непросте для себе рішення — оголосив відкриту війну проти нього, ставши союзником шведського короля Карла XII.

У квітні 1710 року після смерті Мазепи козаки, які залишилися йому вірними, обрали Пилипа Орлика гетьманом Війська Запорізького. Новообраного відразу визнали і турецький султан, і шведський король, з якими він домовився продовжувати війну з росією.

Перебуваючи у вигнанні, разом зі своїм оточенням написав «Правовий уклад та Конституції відносно прав і вольностей Війська Запорізького», який вважають першою Українською конституцією! Починалася вона словами: «Україна по обидва боки Дніпра повинна бути вільною від чужого панування».

У це важко повірити, але вже тоді, більш як 300 років тому, Орлик передбачив створення парламенту. Правда, він мав називатись не Верховною, а Генеральною Радою. І повинен був складатися з генеральної старшини, полковників, генеральних радників — представників козацьких полків, полкової старшини, сотників та представників Запорозької Січі. Для реалізації цих прав і вольностей залишилося одне — позбутись царської «опіки» і стати повноправним гетьманом України…

Та поки мордор намагається переконати увесь світ в тому, що України як держави ніколи не існувало, ми розказуємо про реальні історичні моменти, які тільки підтверджують нашу міць та силу духа!

Слава Україні!