УПЦ МП пропонує провести цими днями хресну ходу з Оріхова до Маріуполя. Метою цієї гуманітарної акції ставиться надання допомоги та виведення мирних жителів, поранених військових та вивезення тіл загиблих.

Чи не завадить така хода українським військовим деблокувати місто та які небезпеки може приховувати в собі ініційована хресна хода, розповів вінничанин, експерт з державної безпеки генерал-майор СБУ Василь Вовк:

– Митрополит Онуфрій в перші дні агресії засудив її і звернувся до президента росії з вимогою негайно зупинити агресію. Як бачимо, безуспішно. І пропозиція стосовно хресної ходи – позитивна, християнська, яка стосується спасіння життя людей та турботи про поранених і хворих.

Василь Вовк

Разом з тим, не варто забувати про бойові дії на ділянках, де митрополит пропонує відбувати хресну ходу. Тому небезпека для вірян, священослужителів, які можуть пройти через мінні поля, існує.

Інший бік проблеми – це те, що українська сторона, крім перемовин, готує й деякі військові заходи щодо деблокування Маріуполя. Зараз там проходять розвідувальні дії, плануються, або вже відбуваються локальні бойові операції. Коли хода ступає на ці ділянки, це також ставить в небезпечне становище наших військових.

Якщо пропозиція Онуфрія – чисто моральна, гуманітарна, то я був би обережним та погоджував це з військовим керівництвом України. Також не варто забувати, що у нас зараз багато не дуже чистих піарних ходів від різних посадовців, в тому числі й релігійного культу.

Заява Онуфрія – гучна, звучна, позитивна, патріотична та гуманітарна. Її неможливо не вітати й ніхто не буде звертати увагу, якого патріархату ця церква.

Але питання в тому, що на тій території України надскладна ситуація. Й ходити по лінії фронту, зоні бойових дій через мінні поля – це не до кінця продумано. Раджу вірянам УПЦ МП не брати участі і цьому або подібних заходах зараз, бо це може бути небезпечно. На даний момент ця без сумніву позитивна ідея не на часі.

При нагоді, звісно, слід організовувати такі ходи заради збереження життя людей, зокрема, й наших військовослужбовців. Проте в цій складній ситуації я б просив утриматися від участі в хресній ході, аби зберегти й своє життя, й й можливість визволення людей з полону, заручників, – зазначив Василь Вовк.

Станом на сьогоднішній ранок остаточне рішенні УПЦ МП стосовно хресної ходи невідоме. Чи дослухається митрополит Онуфрій до побажань досвідченого експерта з питань національної безпеки?

Вадим Снігур