У рідному Могилеві-Подільському земляки згадують, що він з дитинства мріяв бути солдатом.

– Я народився у місті Могилеві-Подільському у Вінницькій області, все життя був солдатом. Завжди хотів бути в армії, навіть у дитинстві, – розповідав Наєв про себе. — Мене приваблює романтичне почуття пригод. Мій батько був на військовій службі, і для мене це є природним вибором.

Навчався в Московському військовому училищі за часів Радянського Союзу. Коли в 1991 році СРСР розпався, відбував службу в Східній Німеччині і брав участь у виведенні з неї радянських військ.
За його словами, коли Україна проголосила Незалежність, він, не вагаючись, вступив до армії України. Потім навчався в Національному університеті оборони.

Наєв переймав досвід у військових Сполучених Штатів та Великобританії. А потім усе нове запроваджував в Україні.

– Командуючи батальйонами, потім бригадами, я завжди робив усе можливе, щоб мої підлеглі отримували належну підготовку і щоб кожна частина брала участь у навчаннях, наближених до бойових, – завжди наполягав Наєв.

Коли у 2014 році росія вторглася до Криму і зайняла велику частину Донбасу, Сергій Наєв командував сектором «Б» українських сил навколо Донецька, де відбувалися найбільш інтенсивні бої.

Згодом колишній начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко призначив Сергія Наєва своїм заступником.
З тих пір Наєв тісно налагодив комунікацію по всій лінії фронту.

– Я прагну, наскільки це можливо, стежити за всім. Думаю, важливо підтримувати тісні контакти з моїми людьми, і не тільки з офіцерами, але й із звичайними солдатами на лінії фронту. Запитую їх, чи є щось, що їм потрібно, і, якщо є щось, я намагаюся робити все можливе, щоб побачити, що вони це отримають. Я хочу, щоб вони відкрито розмовляли зі мною.

Мій стиль — це не критикувати солдатів або молодших офіцерів під час моїх візитів. Якщо я помічу те, що потрібно вживати заходів, я обговорюю це з людьми, які знаходяться в команді, і це вирішується без взаємних звинувачень.

Вже тоді Наєв як командувач Об’єднаних сил заявляв, що його головна сила – це ретельна підготовка до оборони. Бо бачив, що росія поступово готувалася до повномасштабного наступу.

Колеги по службі зауважують, що генерал-лейтенант Наєв завжди намагається бути на бойових позиціях, а не в кабінетах.

– Більшу частину свого часу я проводжу у своєму районі відповідальності, і коли мені не потрібно брати участь у засіданнях або конференціях або спілкуванні з делегаціями з Києва, я намагаюся відвідати якомога більше передових позицій, — запевняє генерал-лейтенант. І навіть у Великдень був на бойових позиція східного та південно-східного напрямку.
– Ситуація у Східній та Південно-східних операційних зонах залишається складною, але контрольованою, — повідомив Командувач сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв. — Щодня противник не полишає спроб здійснювати наступальні дії з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей, а також взяття під контроль населених пунктів Запорізької області.

За словами командувача, задля підтримки наступальних дій батальйонних і ротних тактичних, на зазначених напрямках, ворог щоразу здійснює вогневе ураження позицій українських захисників з реактивної та ствольної артилерії.

— Але наші військовослужбовці продовжують укріплювати свої позиції та героїчно відстоювати кожен клаптик української землі, відбиваючи атаки ворога, знищуючи танки, літаки, броньовану та автомобільну техніку, — підкреслив генерал-лейтенант Сергій Наєв.

За його словами, це стає можливим завдяки тому, що українську націю формують свідомі громадяни, які вміють і хочуть захищати свою країну.

— Україна завжди мала величезну кількість патріотів, які у найскрутніші часи ставали на її захист. Це цвіт нації і її генофонд, який формує обличчя держави! Наша перевага у тому, що ми вміємо і хочемо захистити себе, свій рід і свою країну від підступного ворога! Я впевнений, що в нашої країни прекрасне майбутнє, — наголосив Командувач сил оборони генерал-лейтенант Сергій Наєв

Каріна МАЄВСЬКА