Тут навчаються майже 200 дітей. І знайшли прихисток багато переселенців.

Сьогодні на сесії селищної ради у Сутичках вирішували питання про закриття цього навчального закладу. Причина – відсутність фінансування.

– Всі наші аргументи, що бюджет можна по іншому поділити, щоби знайти в ньому трохи і для нашого закладу, в якому навчається 188 дітей, поки що не приносять результату, — розповідає заступниця директора закладу Тетяна Ольшевська.

— Ми пробували достукатись тим, що зараз війна і багато закладів освіти, дитячі будинки розгромлені, а ми маємо матеріальну базу щоби прийняти тут дітей-сиріт, або інший заклад який немає місце існування. Але ніхто нас не хоче чути й зараз під час війни школа має припинити свою діяльність, а педагогічний склад та технічний персонал просто викинути на вулицю.

Педагоги зверталися в міністерство освіти й до кабміну, і відповідь була одна: згідно закону про освіту, засновником є Сутисківська селищна рада, тож питаннями відкриття, закриття та реорганізації закладу може займатись лише вона.

Селищний голова заявив, що інтернат не ліквідовують, а приєднують до ліцею:

– У Сутисках дві середні школи. І вже два роки заклад, про який йде мова, не вважається інтернатом. Рішення про це ухвалено сесією селищної ради. Тепер це звичайна середня школа без цілодобового утримання учнів і чотириразового харчування.

Не розумію, навіщо наводять паніку, розганяють скандал, адже школу не закривають, а приєднують до ліцею, і на це є причини. У школі навчається наших дітей 136 і їх навчає 50 вчителів, а в другій навчається 430 дітей і працює 40 вчителів.

Грошей на утримання двох закладів не вистачає. Особливо, якщо брати до уваги те, що в першій вартість на навчання та утримання одного учня складає 53 тис. грн на рік, у другому закладі — 32 тис. грн, – повідомив Леонід Дідух.

Працівники школи-інтернату ж наголошували, що готові були пожертвувати місячною зарплатою на комунальні платежі. Навіть до часткового скорочення, аби лише заклад зберегти. Але влада їхні пропозиції не враховує…

– Інтернат знищують, щоб приєднати до ліцею, де директоркою – селищного голови дружина-пенсіонерка – от вам відповідь на всі запитання… Звідти діти тікають до нас, бо тут їм краще. А тепер учні залишаться без вибору, а дехто взагалі на вулиці заради владних амбіцій подружжя Дідухів?! – обурюються активісти у Сутисках.

Детальніше про долю навчального закладу, який тепер ще й став прихистком для вимушених переселенців, читайте у наступному номері газети “33-й канал”.