Пам’ятник червоноармійцям і воїнам СРСР знесли на Європейській площі біля Вічного вогню.

Символічно, що це сталось перед 9 травня – днем перемоги, який рф перетворила в свято людиноненависницької ідеології і зомбування росіян на нацизм стосовно України і інших держав.

5 травня пам’ятник, який символізував «преемственность поколений борцов за власть Советов», прибрали з Європейської площі.

Таке повідомлення вранці появилось на сайті Вінницької міськради.

Ми вже писали про те, що громадські активісти, зокрема козацький полк ім. Івана Богуна звернувся до влади міста із вимогою знести пам’ятник – уособлення влади СРСР і її тоталітарної та репресивної машини в нашому місті.

Чесно кажучи, знаючи тенденції минулих років, мало хто сподівався на таку миттєву реакцію.
Але це сталось.

Пам’ятник, біля Вічного вогню, куди традиційно йшли, щоб покласти квіти біля гранітних плит з написами загиблих у Другій світовій війні, зник миттєво.

Зрештою, він до тих плит і ніякого відношення не мав… це так – шапка імперії тюрми народів! Яку мали як дань одягати всі міста і села.

Пам’ятник, як і Горькому, який демонтували нещодавно у центральному парку, також поїде до «Вервольфа» у Стрижавку. Там вирішили зберігати ці витвори епохи тоталітаризму у музеї.

Так що якщо мучитиме когось за тими часами ностальгія – можете періодично їздити. Не далеко.

Вінничани, яких уже десятки разів обстріляли балістичними ракетами від Рашастану, від яких та на передовій війни загинуло вже сотні земляків, вітають таку ідею і рішучість міськради.

Більше того, кажуть, що це треба було зробити ще 30 років тому.

Нагадуємо, що у Вінниці триває перейменування 198 вулиць і провулків, площ, назви яких пов’язані із російським минулим.

Жителі активно включились в процес перейменування. Обговорюють та збирають підписи, щоб знайти героя, ім’я якого хотіли б увіковічнити в назві. А таких в Україні вистачає. І час дарує нових.

В редакцію «33-го» вже почали надходити пропозиції саме на Європеській площі поставити величезну композиції героїв України, які загинули за незалежність України в теперішній і всіх війнах.

Тетяна Квасюк