Після критики світових лідерів у бездіяльності, Генсек ООН Антоніу Гутерріш вирішив особисто переконатись в причинах російської агресії.

Під час зустрічі з путіним у москві Геттеріш назвав “спецоперацію” вторгненням. І не дивлячись на лексичні маніпуляції опонента, закликав покласти край війні в Україні.

А вже після візиту в Київ на засіданні Ради безпеки Організації об”єднаних націй Генеральний секретар ООН назвав російську окупаційну війну безглуздою, нещадною та “безмежною за своїм потенціалом глобальної шкоди”.

За словами Гутерріша, навіть одноденне припинення вогню запобігтиме загибелі та пораненню десятків мирних жителів і дозволить кільком тисячам інших людей урятуватися. Зокрема і в багатостраждальному Маріуполі, куди вкотре відправлено гумковой ООН та Міжнародного Червоного Хреста.

Гутерріш сказав, що не соромився говорити з президентом росії путіним про те, що вторгнення РФ є порушенням територіальної цілісності країни та Статуту ООН, і “це має припинитися заради народу України, росії, і всього світу”.

Генсек наголосив на необхідності швидких дій для забезпечення стабільного потоку продовольства та енергії на відкритих ринках. Зазначається, що “значне вирішення глобальної проблеми продовольчої безпеки потребує реінтеграції сільськогосподарського виробництва України та виробництва продуктів харчування та добрив у росії та білорусі у світові ринки, попри війну”. Росія та Україна загалом виробляють 30% світової пшениці, 20% кукурудзи та 75% соняшникової олії.

Попри заклики світової спільноти, росія продовжує нищити інфраструктуру сільгоспвиробництва в Україні. Російська влада уже вивезла з тимчасово окупованих територій півмільйона тонн зерна, сотні одиниць дорогої сільськогосподарської техніки. Це ставить під загрозу посівну, а , відтак, і продовольчу безпеку у всьому світі.

Вадим Снігур