Гродненський суд засудив до шести років позбавлення волі росіянку Софію Сапєгу – подругу екс-головного редактора опозиційного телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича. Її звинуватили в адмініструванні телеграм-каналу “Чорна книга Білорусі”, на якому публікувалися персональні дані та інформація про приватне життя держслужбовців.

Слідство велося у Мінську, але потім справу було передано до Гродно.

Софію Сапегу заарештували у травні 2021 року після того, як білоруська влада змусила літак приземлитися в Мінську. Разом із нею на борту рейсу Афіни-Вільнюс перебував Роман Протасевич. За словами її вітчима, у грудні Сапега звернулася до Лукашенка з проханням про помилування.

Але він цього не зробив.

23 травня 2021 року за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину Софію Сапегу затримали. Пізніше з’ясувалося, що Сапегу підозрюють у кількох злочинах, нібито скоєних з серпня по вересень 2020 року.

Через такі дії білоруського режиму 24 травня лідери держав та урядів Євросоюзу доручили союзним органам схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі і заборонити білоруським авіакомпаніям використовувати повітряний простір ЄС як для прямих, так і для транзитних рейсів.

Андрій Власенко