Як стало відомо, сьогодні зранку начальник Вінницької обласної військової адміністрації Сергій Борзов прийшов із балончиком фарби до залишків ворожої техніки, привезеної у центр Вінниці. Як потім написав у дописі на Фейсбуці, з такою метою:

«Знищив рашистський символ.

Вчора мене тегали у постах про підбиту техніку у центрі Вінниці.

До встановлення техніки з домальованим символом відношення не маю.

Я категорично проти використання символів війни.

Це порушення Закону України від 14 квітня: літери “Z”, “V” визнані символікою військового вторгнення.

В Україні заборонена будь-яка пропаганда російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Росії як держави-терориста, зокрема використання символіки вторгнення.

Сьогодні знищив рашистський символ.

Символ війни».

– Я категорично проти цього рашистського заліза в центрі Вінниці, – дав він коментар «33-му».

Уявіть, там діти почали оглядати цю техніку, грались і знайшли бойовий пістолет. Здали на експертизу.

Це недопустимо.

Ще раз підкреслюю, я категорично проти таких дій.

Нам треба гнати і перемагати ворога, а це залізо викидати на смітник історії.

Нагадуємо, що після широкого резонансу появи трофейних танків на Європейській площі, ворожу техніку прибрали.

Сьогодні російські танки, які демонструвалася на Європейській площі, перевезли на зберігання до Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму – філії Вінницького обласного краєзнавчого музею. Поряд з «Вервольфом». У подальшому вона стане частиною експозиції новоствореного Музею Мужніх, в якому зокрема і висвітлюватимуться події сучасної російсько-української війни від 2014 року.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Культурний Код. Вінниця.

– Знищена українськими воїнами російська техніка доставлена зі звільнених від окупантів українських територій саме напередодні 8 травня – річниці капітуляції нацистської Німеччини та Дня пам’яті та примирення, яке у цей день відзначають в Україні. Ми згадуємо цю важливу пам’ятну дату в умовах повномасштабної військової агресії Росії, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, а також на саме право існування українців як нації. Сьогоднішня війна – це битва за нашу Свободу та Незалежність, – йдеться в повідомленні.

До цього поява цієї техніки викликала шквал емоцій:

– Що робить “рашистський мотлох” у центрі Вінниці?

Трофейна техніка замість радянських борців на Європейській площі викликала шквал дискусій серед вінничан. Одні відверто засуджують “рашистський мотлок” у центрі міста. Інші ж вважають, що трофейна техніка – це символ мужності наших захисників і нагадування про війну, бо “вінничани розслабилися”.

Чому на Європейській площі, де напередодні демонтували “Меморіал борців за радянську владу, загиблих у роки громадянської та Великої Вітчизняної війни” з’явилась розбита техніка окупантів?

Ось як пояснив вінницький міський голова Сергій Моргунов:

– Ось що собою являє військова техніка «другої армії світу», коли її знищують українські захисники. Спалені бойові машини до Вінниці передали богунівці – бійці Калинівського 8-ого полку оперативного призначення імені Івана Богуна.

Привезли з Ірпеня і Бучі. З цієї техніки вбивали мирних жителів, обстрілювали житлові будинки… І саме там, на Київщині, наші воїни знищили ці машини та сотні інших. І так буде і зі всією російською ордою. Перемога – за нами!

Сьогодні ця своєрідна інсталяція з решток руZZкої техніки – не музейний експонат. Війна – поруч, ми повинні це усвідомлювати. Рашисти намагаються далі знищити нашу країну, нашу націю. І ми маємо тримати героїчну оборону. І бути незламними, як ті, хто протистоїть ворогу на передовій.

Важливо згуртуватися заради перемоги – на всіх фронтах, кожен на своєму місці. Тоді в брухт перетвориться не тільки ворожа техніка, а й увесь їхній руський мір з рашистькою ідеологією.

Десятки вінничан фотографували та роздивлялися трофейні танки. Думки вінничан з цього приводу розділилися.

Наші журналісти зібрали думки і судження вінничан.

Іван Білоконний:

– 14.04.2022 в Україні ВР заборонила рашистську символіку Z i V.

А муніципальна влада, на скільки зрозуміло, за бюджетні кошти, привезла цей брухт із забороненою символікою в центр міста. Це порушення законів.

Чому б не поставити стелу захисникам України, стелу з нашою військовою технікою, гарний український прапор чи будь-яку іншу національну символіку? Немає грошей в бюджеті? Тоді не витрачайте залишки на непродуману показуху, краще потім зробіть щось гарне!

Ангеліна Масюк:

-Цьому рашиському непотрібу разом зі всіма рашистами місце на смітнику. Якщо комусь треба приволокти цю гидоту, щоб вони пам’ятали, що в нас війна, то це біда просто! Війну ми всі відчуваємо щосекунди! Ми маємо шанувати наших Героїв і Захисників! А не витрачати кошти, щоб волочити цю бридоту! Зараз криза з пальним, цікаво скільки його пішло щоб привезти це залізо?

Алла Володимирівна:
– Поміняли шило на мило.
Зірку демонтували, а фашистський знак Z намалювали… Це жах…Вiчна память героям ! А не рашинському брухту.

Мар’яна Білоус:
– Приберіть це неподобство! Не псуйте європейське місто. Завезіть на “Вервольф”, хто захоче поїде подивиться.

Анна Шміляк:
– Як можна привезти і поставити таке жахіття?
Ви своїх дітей поведете на таку екскурсію.

Цими танками давали людей, дітей, стріляли в наших синів, а ви виставили на показ?
Велика достойність?
Слів не добереш до цього безглуздя.

Діана Барановська:
-А чому не додумались привести мертвих орків накидати на пам‘ятнику?

По-перше, війна продовжується. Провокувати росію? У Вінницю мало літало? Давати їм контент для пропаганди? «Нас чекають! Бачте, пам‘ятники нам возводять»…

Російський танк у центрі України – це не вшанування труда, життів ЗСУ, волонтерів, медиків, пожежників…кожного, хто загинув. Пам‘ятник Гоголя демонтували, щоб приволокти російський танк…

Це гімно відправте поштою туди, де йому місце. У Вінниці ставити його неповага і ніяк не вшанування.
Мовчу про людей, що приїхали з окупованих територій за прихистком і будуть трегеритись при кожній прогулянці «безпечним містом».

Ольга Шкраблюк:
-Люди добрі, сьогодні біля цієї «залізяки» тисячі вінничан фотографувалися, знімали відео! У кожного своє бачення даної ситуації, але війна дійсно дуже близько і дана обгорівша техніка тому доказ!!! А у Вінниці всі дуже розслаблені ! Це не постамент, не пам‘ятник, йому не потрібно поклонятися!!!

Тетяна Квасюк,
Людмила Поліщук,
фото Сергія Хіміча