У міжнародній правозахисній організації Amnesty International закликали росію поважати права військовополонених українських захисників “Азовсталі” відповідно до Женевських конвенцій.

Заступник директора Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв заявив: “Захищаючи Маріуполь, українські військові були дегуманізовані російськими ЗМІ та подавалися путінською пропагандою як “неонацисти” протягом усієї війни Росії проти України.

Такі обставини викликають серйозне занепокоєння щодо долі українських комбатантів як військовополонених, які знаходяться на тимчасово окупованій території.

Amnesty International задокументувала вбивства полонених на сході України збройними формуваннями, які підтримує рф, під час збройного конфлікту на Донбасі у 2014-2015 роках, а також позасудові страти українських цивільних російськими військами навесні 2022. Українських військових, яких вивезли із заводу “Азовсталь”, не повинна спіткати та сама доля”.

Кривошеєв наголосив, що військовополонені не повинні піддаватися жодним формам тортур, допитів чи жорстокого поводження, їм мають негайно надати доступ до представників Міжнародного Червоного Хреста.

“Влада, яка утримуватиме українських комбатантів, повинна всеосяжно поважати права військовополонених відповідно до Женевських конвенцій”, – підкреслив він.

Напередодні заступник міністра оборони Ганна Маляр попросила громадян України утриматись від активного обговорення теми евакуації наших бійців з “Азовсталі”.

Оскільки переговори з російською стороною ведуться дуже важко, і якісь необачні коментарі можуть їм нашкодити

А інформація, що розповсюджується російськими ЗМІ про азовців спрямована на внутрішнього споживача.

Цікаво, а що заважає нашим органам державної влади визнати всіх російських військовополонених терористами і неонацистами? І абсолютно дзеркально діяти по відношенню до окупантів, якщо рашисти не дотримуватимуться Женевської конвенції.

Адже в світі вже багато країн абсолютно офіційно на найвищому рівні визнали росію країною-терористом. Зрештою, нехай і ця інформація буде “виключно для нашого внутрішнього споживача”.

Анатолій Петраченко