Військовим журналістам Defense Express із власних джерел стало відомо, що ворог зараз намагається визначити нові рубежі для запуску крилатих ракет повітряного базування по цілям на території України.

Зокрема відомо, що у травні цього року екіпажі дальніх бомбардувальників Ту-22М3 зі складу 52-го важкого бомбардувального авіаполку (ВБАП) виконали умовні пуски ракет над північною частиною тимчасово окупованого Криму, в районі Роздольного.

Це може вказувати, що ворог може готуватись до ударів по Києву та Вінниці за допомогою надзвукових крилатих ракет Х-22 радянського виробництва або ж ракет Х-32 сучасного виробництва – лише такі КР можна запускати із стратегічних бомбардувальників Ту-22М3.

Важлива деталь – 52-ий ВБАП рашистів базується на аеродромі Шайковка поблизу Смолєнска.

Відповідно, маршрут орків до можливого нового рубіжу для запуску КР повітряного базування так і виглядає – від району Смолєнска до півночі тимчасово окупованого Криму.

Небезпека такого задуму ворога полягає в тому, що можлива глибина ураження об’єктів на території України з використанням Х-22 чи Х-32 може збільшитись одразу на 150 км, і в цю зону ураження можуть увійти і Київ, і Вінниця.

Підльотний час цих КР до цілі може зменшитись до 9 хвилин. Маса бойової частини ракет типу Х-22 або Х-32 сягає 1 тонни, ймовірне відхилення від цілі складає мінімум 350 метрів, і удар такими КР може мати руйнівні наслідки. Наприклад, як це учора відбулось із Лозовою в Харківській області”.