Без святкової помпезності, але з пошаною до кожного, хто працював і працює зараз у Вінницькій обласній клінічній психоневрологічній лікарні імені академіка Ющенка відбулися сьогодні урочистості до 125-ої річниці закладу

– Ідея будівництва психоневрологічної лікарні виникла ще у 1889 році, бо на той період на території Подільської губернії функціонувало лише одне відділення на 40 ліжок у Камянці-Подільському. А потрібен був заклад на увесь Південно-Західний край. Тому була придбана земля на околицях Вінниці. 19 вересня 1893 році відбулося урочисте закладка лікарні. А 25 травня 1897 році лікарню було введена в експлуатацію, – розповіли співробітники закладу.

Колеги відзначають, що на той час лікарня була найбільшою в Російській імперії, бо обслуговувала аж три повіти!

– Лікарня була побудована у неовізантійському стилі. Усі внутрішні сполучення в лікарні відбувалися завдяки розгалуженій мережі підземних тунелів, устаткованих рейковим транспортним та підйомним сполученням. На той момент наша лікарня могла стати прототипом «Азовсталі». Тут функціонувала свою каналізація, електропостачання, був великий зал для розваг і навіть ляльковий театр.

В лікарні навіть запровадили вечірки для пацієнтів, а двічі на рік – бали!

Працював хор та оркестр, музична терапія активно використовувалася у лікуванні. Діяла початкова народна школа, де малозабезпечені співробітники мали можливість надати своїм дітям безкоштовну освіту, – про унікальні факти з історії лікарні розповіли теперішні її працівники.

Складними для лікарні стали 1941-1942 роки, коли Вінниця була в окупації фашистів

Свідченням тих страшних подій залишаються братські могили на території закладу, де за результатами ексгумації було більше тисячі тіл пацієнтів та персоналу лікарні. Фашисти відкрили в лікарні санаторій для себе і влаштували казино «Вальдюф» для офіцерів стави Гітлера… А перед визволенням Вінниці окупанти знищили корпуси лікарні і пограбували майно…

У 44-му лікарня відновила свою діяльність, бо людей, які потребували психіатричної допомоги у повоєнні часи ставало все більше. Персонал самостійно відбудовував корпус за корпусом… У 1946 році на території психоневрологічної лікарні відкрили госпіталь інвалідів війни.

– Історія повторюється і сьогодні ми знову потерпаємо від сусідньої території, бо державою її важко назвати… Вбивають і калічать наших дітей, а ми всі тримаємо стрій для спільної перемоги заради України, – зазначає Заслужений лікар України завідувач центру церебро-васкулярної нейрохірургії Валерій Ольхов.

Нейрохірургія, психіатрія, неврологія – це основні профілі допомоги, яка зараз надається у заклад цивільним та військовим, які постраждали від війни. Персонал поповнився переселенцями – 3 лікаря та 4 медсестри переїхали сюди з тимчасово окупованих регіонів. 

На передовій сьогодні 20 співробітників лікарні

Воює навіть син директорки Софії Кучерук. Тут всі, як один кулак, – сильні, мудрі, професійні і готові кожен на своєму фронті боротися за Україну та українців! А численні нагороди і титули  – від «Вибір споживача» до «Діамантового статусу» тому яскраве підтвердження.

Людмила Поліщук
Фото і відео Сергія Хіміча