Традиційно на Вінниччині вирощували овочі у повному асортименті. Свого часу їх постачали в інші прикордонні області. Згодом комусь вистачило розуму знищити заради дешевого мелобрухту поливні системи, насосні станції, що качали воду з Дністра. Тепер все це потрібно відновлювати.

Там, де можуть рости овочі, їх потрібно висаджувати

Хоча би в рамках програми “Сади Перемоги”. Адже в минулому році овочів, вирощених у відкритому грунті, їх зібрали 9,42 млн тонн. Їх потрібно буде чимось замінити. І, бажано, вітчизняними, бо це буде значно дешевше, ніж завезені з-за кордону. Бо через дефіцит палива та черги на кордоні виникають логістичні проблеми, які призводять до здорожчання продукції.

Важко прогнозувати, що далі буде з цінами на овочі. Але аналітики вважають, що до моменту надходження на ринок овочів нового врожаю, буде певний дефіцит продукції. Але це не означає пусті полиці – все, чого бракує українському споживачу, як вже зазначалось, бізнес імпортує з інших країн. Щоправда, дорожче на 10 – 15 відсотків.

Тому фермерам Вінниччини варто звернути серйозну увагу на відродження городництва

А українцям радять подбати також про запас солі, яка знадобиться для переробки та збереження нового урожаю овочів. Адже через бойові дії окупаційної армії росії пошкоджено підприємство “Артемсіль” у Соледарі. Відновлення його роботи ближчим часом неможливе.

Василь Кривицький